:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Warner >> PERSBERICHT: DR. ZHIVAGO
PERSBERICHT: DR. ZHIVAGO
Bron: Warner - Datum: 2001-09-10 - Geplaatst door: Serge
FILM
Het verhaal van Dr. Zhivago speelt zich af tijdens de Russische Revolutie in een tumulteus en verdeeld Rusland, waarin de romance tussen dokter en dichter Yuri (Omar Sharif) en Lara (Julie Kristie) centraal staat. Yuri trouwt eerst met Tanya (Geraldine Chaplin) en Lara, een passionele vrouw, wordt mishandeld door haar minnaar en tevens politieker Komarovsky (Rod Steiger). Lara op haar beurt verlaat Komarovsky om vervolgens in het huwelijksbootje te stappen met Pasha (Tom Courtenay), een revolutionair die enkele brutale acties onderneemt. De verhaallijnen tussen deze romances zijn overigens onderling met elkaar verbonden. Tijdens een gezamelijke dienstverlening gedurdende de oorlog ontmoeten Yuri en Lara elkaar en vanaf dan bloeit er iets moois tussen beiden. Op meesterlijke en vooral meeslepende manier brengt Lean dit verhaal in beeld. Liefde, passie, politiek, armoede en rijkdom vormen de rode draad in Dr. Zhivago.

Dr. Zhivago is gebaseerd op de roman van Boris Pasternak, en voor het eerst gepubliceerd in 1958. In de Sovjetunie van toen werd deze roman lange tijd verboden. Het werd uiteindelijk naar het Westen gesmokkeld en vervolgens verfilmd door David Lean, die zijn sporen reeds verdiend had met films als Bridge On The River Kwai en Lawrence Of Arabia. Vermits het toenmalige Rusland niet toegankelijk was, moest Lean noodgedwongen uitwijken naar Spanje, hetgeen een beetje vreemd leek in het begin maar achteraf gezien een uitstekende keuze bleek te zijn. Enkel voor de scènes met de treinreis diende de ploeg naar Finland af te reizen. Het enig punt van kritiek die de film heden ten dage te slikken kan krijgen, is de lange speelduur, het sentimentele aspect dat soms iets te nadrukkelijk aanwezig is en het met momenten trage tempo van de film. Daartegenover staan uiteraard de knappe vertolkingen van de hoofdpersonages die elk karakter in de film enorme diepgang bezorgen en de romantische kijkers onder ons zeker en vast aan het scherm zullen kluisteren.

EXTRA'S
Wegens de lange speelduur van de film heeft men wijselijk besloten deze op te splitsen zodat de eerste 37 hoofdstukken zich op kant A bevinden en de overige op kant B. Zodoende kon men de beeld- en geluidskwaliteit optimaal behouden. Zowel beeld als geluid werden volledig nieuw geremasterd. Op de eerste schijf blijven de extra's uiteraard beperkt tot een algemene introductie door Omar Sharif, een audiocommentaar van diezelfde Omar Sharif samen met Sandra Lean en Rod Steiger, en tenslotte een geïsoleerde muziektrack van componist Maurice Jarre. De tweede schijf daarentegen is volgepropt met een hele resem aan documentaires. "Doctor Zhivago: The Making of a Russian Epic" is een boeiende documentaire, netjes onderverdeeld in 21 hoofdstukken. Deze biedt een uitgebreide blik op de regisseur, de acteurs en allerhande aspecten die met de productie van de film te maken hebben. Voorts bevat deze tweede schijf nog een tiental kortere documentaires dewelke elk verschillende onderwerpen belichten en diverse interviews tonen met cast en crewleden. Een leuk filmpje is de screentest van Geraldine Chaplin. Verder vinden we hierbij enkele topics rond actrices Geraldine Chaplin, Julie Christie en acteur Omar Sharif.

RELEASEDATUM
Dr. Zhivago verschijnt bij Warner Home Entertainment op 7 november.

WIST U DAT
• Omar Sharif internationale bekendheid verwierf dankzij de rol van Ali in David Lean's Lawrence Of Arabia (1962). Sharif won voor deze film trouwens een oscar voor beste mannelijke bijrol.
• Alec Guinness zich geregeld liet ontvallen hoe hij zijn deelname aan Star Wars haatte. De dood van het personage Obi-Wan zou trouwens Guinness' idee zijn geweest zodoende zijn deelname in de film te beperken.
• Alec Guinness door koningin Elizabeth II in 1959 tot ridder werd geslagen.
• David Lean tijdens zijn succesvolle carrière maar liefst elf oscar nominaties kreeg, waarvan zeven voor beste regisseur, en er slechts twee werden omgezet in een beeldje.
• David Lean door de aanhoudende kritiek van de Amerikaanse filmcriticus Pauline Kael zodanig aangeslagen was dat hij gedurende 14 jaar geen enkele film meer geregisseerd had. Na Ryan's Daughter uit 1970 gaf hij er de brui aan totdat hij in 1984 opnieuw in actie schoot met A Passage To India.

Specificaties:
Beeld: 2.35:1 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: o.a. Nederlands
Jaar: 1965
Leeftijd: AL
Speelduur: 200 min.

Extra's:
• Introductie van Omar Sharif
• Audiocommentaar van Omar Sharif, Sandra Lean en Rod Steiger

• Geïsoleerde muziektrack van Maurice Jarre

• Doctor Zhivago: The Making of a Russian Epic

• Zhivago: Achter de camera met David Lean

• Moskou in Madrid

• De film van David Lean over Doctor Zhivago

• De screentest van Geraldine Chaplin

• New York Press Interviews

• Pasternak

• Dit is Julie Christie

• Dit is Geraldine Chaplin

• Chaplin in New York

• Dit is Omar Sharif


Recent nieuws van dezelfde bron