:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Total Film >> PERSBERICHT: KUROSAWA BOX
PERSBERICHT: KUROSAWA BOX
Bron: Total Film - Datum: 2004-07-14 - Geplaatst door: Serge
Akira Kurosawa (1910 - 1998) is de meest westerse van alle grote Japanse regisseurs. De Gouden Leeuw die hij in 1950 kreeg voor RASHOMON, vestigde in één klap zijn naam in het westen. SEVEN SAMURAI werd daar vier jaar later bekroond met de Zilveren Leeuw voor de beste regie. In 1960 maakte John Sturges een remake als THE MAGNIFICENT SEVEN. Ook andere Kurosawa’s vormden een inspiratie voor westerse vakbroeders. YOJIMBO (1961) werd door Sergio Leone opnieuw gemaakt als FOR A FISTFUL OF DOLLARS en THE HIDDEN FORTRESS (1958) was de grote inspiratiebron voor George Lucas’ STAR WARS.

Releasedatum: 7 september 2004

LET OP! Deze box zal in een gelimiteerde oplage worden uitgebracht. Op = op.Seven Samurai

SEVEN SAMURAI speelt zich af in het feodale, 16e-eeuwse Japan, dat wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. De film begint als één van die bendes een dorp aandoet, maar besluit terug te komen voor plunderingen als er geoogst is. Een dorpeling beluistert dit gesprek en de dorpsoudste gaat op zoek naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie opvat voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Hij rekruteert vijf andere samoerai en één meldt zich zelf aan: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo (Toshiro Mifune). De zeven zijn ervaren vechters, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren. SEVEN SAMURAI is een epische vertelling waarin kameraadschap, opofferingsgezindheid en individuele moed wordt geplaatst tegenover de gruwelen van oorlog en rechteloosheid. Maar boven alles is SEVEN SAMURAI een weergaloze actiefilm, de eerste in zijn soort en volgens velen nog altijd onovertroffen. John Sturges’s “The Magnificent Seven” is een remake van Seven Samurai.

Specificaties : Japans Dolby Digital 1.0 Mono, 4:3Ikiru

Ikiru is misschien niet Kurosawa’s bekendste film, maar het verhaal van een man die een leven lang een muizenbestaan leidt en vlak voor zijn dood besluit om ten minste één keer in zijn leven een daad te stellen, behoort tot de hoogtepunten in zijn oeuvre. Watanabe is een kantoorklerk, die dagelijks achter een reusachtige stapel papier zit. Zijn belangrijkste taak is om een stempel op al die papieren te zetten, als bewijs dat hij ze behandeld heeft. Zijn eentonige bestaan wordt doorbroken wanneer bij hem kanker wordt geconstateerd. De wetenschap van zijn naderende dood brengt bij hem het besef naar boven dat zijn leven niets voorstelt en geen enkel doel gediend heeft. Hij probeert zijn leven een wending te geven, om er dan toch nog íets van te maken. Hij zoekt zijn zoon op, gaat uit drinken en brengt een aantal dagen door met een jonge vrouw. Hij vindt zijn echte roeping wanneer een groep vrouwen zich beklaagt over hun woonomstandigheden, om vervolgens door de bureaucratie van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Hij zet al zijn kennis en strijdlust in om deze vrouwen te helpen en op de valreep één goede daad te verrichten.

Specificaties : Japans Dolby Digital 1.0 Mono, 4:3, zwart-witSanjuro

Het grote succes van Yojimbo zorgde ervoor dat Kurosawa’s productiehuis Toho hem onder grote druk zette om een vervolg te maken. Hij zwichtte, maar maakte van Sanjuro een heel andere film dan zijn voorganger. Waren in Yojimbo ernst en humor nog in evenwicht, Sanjuro helt duidelijk meer over in de richting van de comedy. Uiteraard is de titelrol opnieuw voor Toshiro Mifune, die hier een oude, ervaren samoerai, die weinig achting heeft voor de gewone man, maar het wel als taak ziet om hem te beschermen. Hij belandt in een dorp waar twee edelen elkaar bestrijden om de macht. Een groep van negen jonge samoerai grijpt in en ontvoert één van hen. Zij roepen de hulp in van de ervaren samoerai, die hen langzaam duidelijk maakt hoe de verhoudingen in het dorp werkelijk liggen. Onder zijn armoedige uiterlijk is Sanjuro natuurlijk de enige samoerai die werkelijk code van eer heeft en die werkelijk over de vaardigheden van een samoerai beschikt. De negen jongelingen worden door Kurosawa in een groot aantal hilarische scènes te kijken gezet. De vele plotwendingen en de flitsende gevechtsscènes maken van Sanjuro een perfect onderhoudende film.

Specificaties : Japans Dolby Digital 1.0 Mono, 4:3Yojimbo

Evenals Seven Samurai is Yojimbo in hoge mate geïnspireerd op de westerns van John Ford. En eveneens kreeg Kurosawa’s film een remake als western: zonder toestemming te vragen bewerkte Sergio Leone de film tot A FISTFUL OF DOLLARS. Een rondzwervende samoerai betreedt een dorpje, waar een bende-oorlog heerst en waar alle gewone mensen al lang zijn gevlucht of vermoord. De samoerai (Kurosawa’s vaste hoofdrolspeler Toshiro Mifune) laat zich echter niet uit het veld slaan en bedenkt dat hij zich heel goed kan aanbieden aan beide strijdende partijen om zo wat over te houden aan het conflict. Wanneer het tot een gewapend treffen tussen de twee bendes komt, onttrekt de samoerai zich aan het gevecht. Yojimbo mist misschien de diepte van Seven Samurai of Rashomon, maar het is een van Kurosawa’s meest toegankelijke films, met een fraaie balans tussen cynisme en humor. Met Sanjuro (1962) zou de film een nog hilarischer vervolg krijgen.

Specificaties : Japans Dolby Digital 1.0 Mono, 4:3, zwart-wit