:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Focus Film Facts >> PERSBERICHT: BACK TO GAYA
PERSBERICHT: BACK TO GAYA
Bron: Focus Film Facts - Datum: 2004-08-20 - Geplaatst door: Werner
Van de makers van A Bug's Life en Hercules komt nu het grootste avontuur:

Schrijvers: Bob Shaw & Don McEnery (A Bug's Life en Hercules)
Regie: Lenard Krawinkel (Sumo Bruno)
Productiemaatschappijen: Ambient Entertainment & Hanway Films
Muziek: Mousse T. & John Chatwick
Distributeur: Three Lines Pictures
Verschijnt op 12 oktober op dvd

Synopsis Back To Gaya
De slimme uitvinder Boo en de niet al te snuggere Zino beleven allerlei avonturen in hun land Gaya. Zij moeten het iedere keer opnemen tegen drie ontzettend vervelende klieren: Galger, Bramph en Zeck, die samen de "Snurks" genoemd worden.

Het land Gaya krijgt zijn energie van de "Dalamiet", een magisch kristal dat op het grote marktplein staat. Zonder het kristal zal Gaya ten onder gaan.

Alles loopt flink fout wanneer de rare professor N. Icely met zijn Phantasto-Transomatic-Transfer-Machine, de Dalamiet van Gaya naar de mensenwereld transporteert. Behalve het kristal, worden ook Boo en Zino, de mooie prinses Alanta en de drie Snurks meegezogen.

De Snurks zien nu ein-de-lijk kans om de helden van Gaya te worden. Om Gaya te redden gaan zij op zoek naar de Dalamiet. Maar ook Boo en Zino doen flink hun best. De twee helden worden bijgestaan door prinses Alanta, die zich tot een ware avonturier ontpopt.

Maar onze helden en de Snurks merken dat hun avonturen in de mensenwereld, er heel anders aan toe gaan dan dat ze gewend zijn. De gevaren (en de mensen!) zijn ineens veel groter en ze werken zich steeds verder in de nesten. Om zich hieruit te redden moeten ze het onmogelijke doen... Ze moeten samenwerken met de Snurks!

De zoektocht naar de Dalamiet is spectaculair! Zullen de Gayans en de Snurks op tijd terugkeren met de Dalamiet? En… kunnen ze uit de klauwen blijven van de rare professor N. Icely?

Technische specificaties Back To Gaya
Speelduur: ca. 90 minuten
Geluid: Dolby Digital 5.1
Beeld: Widescreen 2.35:1
Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, angst
Distributeur: Focus Film Facts

Extra's op de DVD:
De DVD is voorzien van een aantal extra´s:

1/ Maar liefst 3!!! Taalversies
Zowel Nederlands als Vlaams gesproken en een originele Engels gesproken, Nederlands ondertitelde versie vindt u op de DVD van Back to Gaya.

2/ 30 minuten achter de schermen van Back to Gaya
Hierin wordt het hele proces uitgelegd van idee tot film, van karakterontwikkeling tot digitale animatie. Ook het inspreken van de Engelse stemmen is te zien. Een zeer grappige en onderhoudende toevoeging aan de DVD. Deze is Engels en Duits gesproken en Nederlands ondertiteld.

3/ Wie is Wie in Gaya?
Tegen de achtergrond platen van de 8 belangrijkste karakters uit de film worden hun grappen en grollen, eigenaardigheden en kenmerken weergegeven. Deze extra bestaat uit Nederlandse tekst.

4/ Trailer overzicht
Zowel de bioscooptrailer van Back to Gaya als trailers van ander kinderproducten sluiten het rijtje extra´s af. De trailers zijn Engels gesproken en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Nederlands en Vlaams gesproken en originele versie op 1 dvd!
Op de DVD van Back To Gaya staan in totaal drie versies: de internationale, Engelstalige versie, en de Nederlands gesproken versie.

1: De Nederlandse Versie
In de Nederlandse versie worden de belangrijkste stemmen ingesproken door Jennifer de Jong (Brutale Moeders, Brutale Meiden) en Danny de Munk (Ciske de Rat, Les Misérables, Copacabana). Bijgaand een overzicht:

Boo: Pepijn Gunneweg (Ashton Brothers (theater))
Zino: Danny de Munk (Ciske de Rat, Op Hoop Van Zegen, All Stars, Les Misérables, Cyrano: Copacabana)
Alanta: Jennifer de Jong (Fighting Fish, Brutale Moeders, Fort Alpha, Brutale meiden, Link)
Galger: Dieter Jansen (Stem van ´de bok´ in Brother Bear)
Brampf: Pim Koopman (Muzikant in Kayak)
Zeck: Mattijn Hartemink (Het Wonder van Maxima, Russen, 19,99, Oppassen!)
Burgemeester: Paul van Gorcum (stem in de Leeuwenkoning 1,2,en 3, Assepoester, Lady en de Vagebond)
Albert: Filip Bolluyt (Onderweg naar morgen, Goudkust, GTST)
Susi: Hetty Heyting (Zeg ns AAA, Familie Knots)

2: De Vlaamse Versie
In de Vlaamse versie worden de belangrijkste stemmen ingesproken door Els De Schepper en Frank Van Erum. Bijgaand een overzicht:

Boo: Han Coucke (De Kotmadam, Apres ski, Niet op de openbare weg strooien)
Zino: Frank Van Erum (Stille Waters, Apres ski, Niet op de openbare weg strooien)
Alanta: Els De Schepper (Vlaamse zeep, De witte negerin, Raar maar waar, De plaatgast)
Galger: David Davidse (Radio, TV, Theater, Good Boy)
Brampf: Door Van Boeckel (Musicals The Sound of Music, Sneeuwitje, Suske & Wiske)
Zeck: Emmanuel Flaam (Harry Potter and the Pilosophers stone, Good Boy)
Burgemeester: Michel Van Dousselaere (Abeltje, Babs, Terrorama)
Albert: Vic De Wachter (De zaak Alzheimer, Wilhelmina, Niet Voor Publicatie, Windkracht 10)
Susi: Margriet Hermans (Vrouw van vijftig, De stroom; tegenwoordig Belgische senatrice)

3: De originele versie
In de Engelstalige versie worden de stemmen ingesproken door grote sterren als Emily Watson (Equilibrum, Angela´s Ashes en Breaking the Waves) en Patrick Stewart (X-Men en Captain Picard uit de Star Trek The Next Generation-serie). Op de DVD is deze versie Nederlands ondertiteld.

De karakters van Back to Gaya

Alanta
"Prinses? ...Ik?"
"Ik schop ‘m onder zijn ‘ik-ben-de-redder-in-nood’ gat!"


De mooie prinses Alanta heeft er schoon genoeg van om steeds door iedereen vertroeteld te worden. Eigenlijk wil ze niks liever dan spannende en wilde avonturen beleven!
Éénmaal in de mensenwereld ontpopt ze zich tot een ware avonturier. Met haar lengte van tien centimeter neemt ze het op tegen de Snurks, een leger ratten en een krokodil… Bungeejumpen, windgliding, niks is haar te link! Voor Alanta is één ding duidelijk: ze heeft helemaal geen held nodig om haar te redden, zij is zelf de èchte held!

Boo
"Ik bedenk alle plannen!"


Boo is de geniale uitvinder, de verstandigste Gayan van de groep. Voordat hij iets doet, bedenkt hij een plan A, een plan B en een plan C tot en met Z. Altijd de voorzichtigste en niet altijd de dapperste. Dat betekent wel dat hij in de schaduw staat van zijn vriend Zino, de held en de droom van alle meisjes. Maar onder grote druk en gevaarlijke omstandigheden, weet Boo toch zijn verstand te bewaren. Achterna gezeten door een mega robot en een foute professor, redt hij onverwacht zijn vrienden uit de penarie.

Bramph
"Ik eet, dus ik besta!"


Bramph is dik, vervelend en eet bijna de hele dag door! En wanneer hij niet aan het eten is, dan denkt hij aan eten. Bramph is groot en sterk, maar nogal dom. Zijn enige zorg is waar zijn volgende maaltijd vandaan komt. Bramph hoort bij de Snurks, de slechteriken van Gaya. Samen met zijn baas Galger probeert hij altijd de avonturen van Boo en Zino in de war te schoppen. Bramph moet altijd het vuile werk voor Galger opknappen. Zoals het saboteren van de bolide van Boo en Zino, zodat de Snurks eindelijk eens de superautorace kunnen winnen.

Zino
"Ik ben de redder in nood!"


Zino is knap, snel en heeft een vlotte babbel. Bovendien weet hij zijn vrienden uit de meest gevaarlijke situaties te redden. Kortom, Zino is een held… en hij weet het! Iedereen praat over Zino, maar de degene die het meest over hem praat is hijzelf. Zijn vriend Boo is het wel eens beu, want wat is Zino zonder de uitvindingen van Boo? Tijdens zijn avonturen in de mensenwereld moet hij leren om samen te werken met zijn aartsrivalen de Snurks. Want alleen is hij niet in staat om zijn vrienden en de Dalamiet terug naar Gaya te brengen. In deze gevaarlijke wereld merkt Zino dat hij misschien niet zo’n superheld is als hij wel dacht. Maar... hij geeft natuurlijk niet op: Hij zal iedereen weleens wat laten zien!

Galger
"Ha ha... Ik word de nieuwe held


Galger is de leider van de ‘Snurks’. Hij wil zó graag de held worden, dat het bijna een obsessie is. Het probleem is dat hij best een naar mannetje is en die zijn eigenlijk niet geschikt als held. Galger is dus meestal bezig met Boo en Zino flink dwars te zitten, samen met de andere Snurks. Wanneer de Dalamiet gestolen wordt ziet hij zijn kans: Hij zal de Dalamiet terugbrengen en zo Gaya redden…en geen blonde, breedlachende, heldhaftige, "ik-ben-de-redder-in-nood" ZEURPIET, die hem daarvan kan weerhouden!

Zeck
"Ik heb gevoelens voor een zekere prinses..."


Zeck is één van de Snurks. Eigenlijk bedoeld hij het allemaal niet zo kwaad, maar hij zit nu eenmaal in Galger’s bende en blijft daar dus maar een beetje bijhangen. De laatste tijd is Zeck een beetje afwezig. Dit komt waarschijnlijk omdat hij bepaalde gevoelens heeft voor een zekere prinses… Hij is stapelverliefd op Alanta! Natuurlijk mogen zijn maten dat niet weten, want een beetje Snurk laat zich natuurlijk niet in met prinsessen die goede daden doen. Bovendien zullen prinsessen die goede daden doen ook niet geïnteresseerd zijn in een Snurk... of toch??

Professor N. Icely
"Hebben, hebben, Ik wil de Dalamiet hebben"


De professor heeft het voorzien op de Dalamiet, de meest waardevolle schat van Gaya. Deze bijzondere edelsteen voorziet heel Gaya van energie. Dus als die er niet meer is, zal ook Gaya verdwijnen. Met zijn Transomatic-Transfer-Machine steelt hij de Dalamiet en brengt hem naar onze aarde. Maar hij had er niet op gerekend dat drie Gayanen èn drie Snurks met de Dalamiet meegesleurd zouden worden... En zij laten zich de edelsteen echt niet zo makkelijk ontfutselen!

‘De Bedenker’ Albert Drollinger
Albert Drollinger is de bedenker van fantasieland Gaya en alle avonturen van Boo & Zino. Maar nu zit hij een beetje zonder inspiratie. Hij lummelt maar wat aan. Als hij op televisie ziet dat er Gayanen op straat gesignaleerd zijn, denkt hij dat hij gek geworden is. Hij had de figuren toch alleen maar bedacht? Als zijn verzinsels hem hoogstpersoonlijk op komen zoeken geloven ze niet dat alles wat zij op Gaya doen eigenlijk bedacht is door Albert. Maar nu, in de echte wereld kunnen ze doen wat ze willen en ze zijn echt vrij. Het probleem is dat Albert er altijd voor zorgde dat hun avonturen op Gaya goed afliepen. In de echte wereld is dat nog niet zo zeker...

De mensen achter Back To Gaya
• Regisseur Lenard Fritz Krawinkel maakte eerder de animatiefilm Sumo Bruno, over de charmante, eenzame, 200 kilo wegende spoorwegbewaker Bruno, die op weg naar het wereldkampioenschap Sumo-worstelen een nieuw leven en een nieuwe liefde ontdekt.
Back To Gaya-scenaristen Don McEnery en Bob Shaw schreven ook de scenario’s van de grote Pixar-hit A Bug’s Life en de Disney-classic Hercules.
• De muziek van Back To Gaya werd gecomponeerd door de legendarische, vorig jaar overleden Michael Kamen, die ook de muziek componeerde voor Robin Hood: Prince Of Thieves, Die Hard With A Vengeance en Don Juan de Marco.

- HanWay Films presents an Ambient Entertainment production, co-producers RPC Gaya, Agir, Morena Films, Music Michael Kamen, Supervising Technical Creative Director Haggi Floser-Krey, Character design Oliver Kruth, Stroyboard Jens Benecke, Computer Systems Manager Pascal Karls Production Design Henning Ahlers Animation designers Benedikt Niemann, Thorsten Kuttig, Nicolai Tuma Script Jan Berger Don Mcenery, Bob Shaw Producers Holger Tappe & Lenard F. Krawinkel Directed by Lenard F. Krawinkel & Holger Tappe -

UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron