:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Paramount >> PERSBERICHT: ENEMY AT THE GATES
PERSBERICHT: ENEMY AT THE GATES
Bron: Paramount - Datum: 2001-09-10 - Geplaatst door: Serge
De film:
In Enemy At The Gates staan twee meedogenloze sluipschutters tegenover elkaar, waarbij het slagveld van Stalingrad als decor dient. Vassili Zaitsev (Jude Law) is een uitmuntend sluipschutter die als jonge knaap van zijn grootvader de kneepjes van het vak ingelepeld kreeg. Vassili werkt zijn opdrachten feilloos en koelbloedig af. Zijn daden gaan niet onopgemerkt voorbij. De politiek commissaris Ivan Danilov (Joseph Fiennes) broedt een plan uit waarbij hij Vassili wil gebruiken om het moreel van de Russische troepen omhoog te halen. Zijn avonturen worden gepubliceerd in de kranten waardoor hij tegen wil en dank de held van het Russische volk wordt. Ondertussen raken zowel Vassili en Ivan verliefd op dezelfde Joodse vrouw Tania (Rachel Weisz) en dat ondermijnt de vriendschap tussen beiden. Vassili's succes als sluipschutter blijft duren en daarop beslist de Duitse legertop in Berlijn om majoor Koenig (Ed Harris) naar Stalingrad te sturen met als doel Vassili uit te schakelen. De spannende strijd tussen beiden kan nu volop losbarsten.

Bespreking:
Wat velen onder ons misschien niet weten is dat de Russen tijdens de Tweede Wereldoorlog evenveel of zelfs meer ellende hebben gekend dan wij hier in West-Europa. Niet enkel kregen ze de troepen van Hitler op hun dak, ook hun eigen leider Stalin was een wreed man. Stalingrad was tijdens de winter van '42-'43 een zwaar belegerde stad waar zowel honderdduizenden Duisters als Russen het leven lieten. We worden de laatste jaren regelmatig geconfronteerd met het oorlogsgruwelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het beklemmende Schindler's List en Saving Private Ryan van regisseur Steven Spielberg waarin we als kijker met de neus op de harde feiten werden gedrukt, heeft nu ook de Franse cineast Jean-Jacques Annaud deze boodschap begrepen. Enemy At The Gates is best een onderhoudende en spannende bedoening, maar Annaud laat zijn film toch iets te lang aanslepen, te wijten aan de overbodige driehoeksrelatie die het verhaal redelijk wat vertraagt. Afgezien hiervan krijgen we een geslaagde prent te zien met overtuigende vertolkingen van zowel Jude Law als Ed Harris. Dat de film trouwens een klein fortuin heeft gekost, is niet zo verwonderlijk. De decors van de gebombardeerde stad Stalingrad zijn verbluffend realistisch en geven de film een extra dimensie.

De extra's:
De DVD van Enemy At The Gates is niet rijk bedeeld met extra's maar daarom zijn ze niet minder interessant. Een twintig minuten durende documentaire "Through The Crosshairs" biedt een ruim overzicht over de productie van de film. Vervolgens krijgen we een uitgebreide rubriek "Inside Enemy At The Gates" waarin we een heleboel interviews met cast en crew terugvinden. Zij vertellen over hun ervaringen op de set en het samenwerken met de overige acteurs en regisseur Annaud. Bij elke film worden voor de bioscoopreleases scènes verwijderd en dat is hier niet anders. We krijgen zo enkele toegevoegde scènes te zien die in de montagekamer gesneuveld zijn. En tenslotte de gebruikelijke bioscooptrailer om het geheel af te ronden.

Enemy At The Gates verschijnt bij Paramount op 13 november.

Wist u dat:
• Jean-Jacques Annaud reeds een hele resem pareltjes op zijn palmares heeft staan waaronder La Guerre du Feu, In The Name Of The Rose, L'Amant, L'Ours, Seven Years in Tibet.
• Jean-Jacques Annaud vanwege Seven Years in Tibet verbannen werd uit China.
• Ed Harris reeds tot driemaal toe genomineerd werd voor de oscars maar steeds met lege handen huiswaarts moest keren.

Specificaties:
Beeld: 2:35:1 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 2000
Leeftijd: 16
Speelduur: 131 min.

Extra's:
• Documentaire: "Through The Crosshairs" (20 min.)
• "Inside Enemy At The Gates": interviews met cast en crew
• Toegevoegde scènes
• Bioscooptrailer