:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Hong Kong Legends >> NIEUWSBERICHT: YUEN WOO-PING BIOGRAFIE
NIEUWSBERICHT: YUEN WOO-PING BIOGRAFIE
Bron: Hong Kong Legends - Datum: 2001-09-06 - Geplaatst door: Serge
Yuen Woo-Ping geldt als een van invloedrijkste regisseurs van de moderne actieflims. Hij heeft kiassiekers op zijn naam staan als Drunken Master en fron Monkey, terwijl hij als fight choreographer verantwoordelijk was voor de elegante vechtscènes van uiteenlopende films als Once Upon a Time in China, Crouching Tiger Hidden Dragon en The Matrix.

Yuen Woo-Ping werd in 1945 geboren als één van 11 kinderen van de legendarische kungfumeester Yuen Sin-Tien. Vanaf jonge leeftijd leerden Woo-Ping en zijn broers (waaronder acteur en fight choreographer Yuen Cheung-Yan, die de vechtscènes van Charlie's Angels verzorgde) kungfu en stuntwerk van hun vader, die zelf in tientallen zwartwitfilms speelde. Nadat Yuen Woo-Ping als actieregisseur naam had gemaakt, gaf hij zijn vader belangrijke rollen in Snake in the Eagle's Shadow en Drunken Master. De laatste film waarin de oude Yuen Sin-Tien speelde was de eveneens door zijn won Woo-Ping geregisseerde Buddhist Fist uit 1980, een film die nog steeds als één van de hoogtepunten uit het genre wordt gezien.

Yuen Woo-Ping begon zijn filmcarrière als stuntman en kungfuvechter voor de Shaw Brothers' filmstudio. Hij werd opgemerkt door producent Ng See Yuen die hem inhuurde om kungfuscènes te choreograferen. Ng SeeYuen, die eveneens het komisch potentieel van de destijds volsiagen onbekende Jackie Chan onderkende, gaf Woo-Ping de kans om zijn eerste speelfilm te regisseren. Dat werd Snake in the Eagle's Shadow met Jackie Chan. De film werd een gigantische succes en Woo-Ping en Jackie Chan hervatten hun samenwerking met Drunken Master, die nog succesvoller was.

Vanaf dat moment was Yuen Woo-Ping een veelgevraagd kungfuregisseur. Gedurende de jaren na Drunken Master maakte hij een aantal meesterlijke martial arts-films, waaronder The Magnificent Butcher, Buddhist Fist en Miracle Fighters. In 1984 markeert Drunken Tai-Chi het begin van een langdurige samenwerking tussen Yuen Woo-Ping en zijn protégé Donnie Yen. Het duo zou samen nog veel films maken, zoals Mismatched Couples, Tiger Cage en Once Upon a Time in China 2, waarbij Woo-Ping de regie voert of de vechtscènes choreografeert en Donnie Yen één van de hoofdrollen op zich neemt.

In het begin van de jaren negentig regisseert Woo-Ping wat misschien wel zijn beste films zijn: The Tai Chi Master, The Iron Monkey en Fist of Legend. De vloeiende, elegante en dynamische vechtscénes uit die films trokken de aandacht van het regisseursduo Andy en Larry Wachowski die Woo-Ping inhuurden om de onwerkelijke kungfugevechten van The Matrix waar te maken. The Matrix werd hét kassucces van 1999, en toen Yuen Woo-Ping vervolgens ook nog eens zijn talenten als fight choreographer in dienst stelde van het bewierookte Crouching Tiger Hidden Dragon, kon niemand meer om hem heen.

Niemand begrijpt beter hoe martial arts er op het witte doek uit moeten zien dan Yuen Woo-Ping. Zijn naam staat garant voor visueel overdonderende vechtscènes en technisch voortreffelijk uitgevoerd stuntwerk. Momenteel is Woo-Ping alweer druk bezig met het vervolg op The Matrix, Matrix Reloaded, en met Black Mask 2. Recentelijk voltooide hij ook zijn werk als martial arts-director voor het vervolg op Black Mask van producent Tsui Hark. Yuen Woo-Ping's talent als kungfuchoreograaf is zo in trek dat hij aan regisseren bijna niet meer toekomt.