:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> A-Film >> PERSBERICHT: APOCALYPSE NOW REDUX
PERSBERICHT: APOCALYPSE NOW REDUX
Bron: A-Film - Datum: 2002-01-18 - Geplaatst door: Serge
De film:
Met Apocalypse Now gunt Francis Ford Coppola ons een blik in het donkere hart van een man die op zijn eigen manier probeert de waanzin van de Vietnamese oorlog te overleven. Apocalyse Now werd gebaseerd op de novelle "Heart of Darkness" van Joseph Conrad, waarin een man (wiens persoonlijkheid gebaseerd werd op Conrad's eigen avonturen in Afrika) de Kongo-rivier afvaart in een Belgisch handelsvaartuig, de Nellie, slechts om zichzelf geprojecteerd te zien tegen de hoogst verwerpelijke gevolgen van de economische, sociale en politieke exploitatie van zowel de Europese als de Afrikaanse maatschappij waarbij Conrad ook aandacht besteed aan de gevolgen die deze situatie heeft op het gedrag van sommige individuen. In plaats van de Afrikaanse Kongo rivier bevaren kapitein Willard (Martin Sheen - die deze rol zowat per abuis in de schoot geworpen kreeg na een ontmoeting met Francis Ford Copolla op de luchthaven van Los Angeles) en zijn mannen de Nung rivier en penetreren daarbij diep in het hart van de Vietnamese en Cambodjaanse jungle op zoek naar de voortvluchtige kolonel Walter Kurtz (Marlon Brando).

Vanaf de briljante openingsscène (napalmaanval op de Vietnamese kustlijn) die bekleed werd met een stukje Jim Morrison (The End) en de beklijvende introductie van kapitein Willard die ergens in een grauwe hotelkamer in de Vietnamese hoofdstad Saigon op bed ligt, tot de briefing op het hoofdkwartier, over de mysterieuze reis door de jungle langsheen de Nung-rivier, eerst nog geëscorteerd door de "First Air Cavalry", een helikoptereenheid geleid door de onprettig gestoorde luitenant-kolonel William Kilgore (Robert Duvall), een wauwelende gek compleet met historische cavaleriehoed en met een paar klassieke dialooglijnen in de mond, en dan uiteindelijk tot de ontmoeting met de godachtige kolonel Kurtz voor wie Coppola een verbijsterende reflectie heeft uitgewerkt die de waanzin van de oorlog kan aanvangen met een man die een beetje teveel aan zijn eigen principes tracht vast te houden, grijpt deze film een mens vanaf de eerste minuut naar de keel om deze pas opnieuw los te laten wanneer het hele scherm opnieuw donker is geworden, een beetje zoals een hart… vol duisternis.

De achtergrond:
Sinds George Lucas zijn Star Wars trilogie in de jaren negentig voorzag van nieuw en opgepoetst beeldmateriaal, zijn director’s cuts van oudere films tegenwoordig helemaal in. Zo ook deze Apocalypse Now Redux van Francis Ford Coppola die bij de release in 1979 niet helemaal tevreden was met het uiteindelijke resultaat. Reeds al die tijd deden de geruchten de ronde dat Coppola met een langere versie in zijn hoofd zat. En ja hoor, in de zomer van vorig jaar kwam hij op de proppen met een 45 minuten langere versie. Coppola en zijn vaste medewerker Walter Murch monteerden de hele film opnieuw zodat elke nieuwe scène er wat beeldkwaliteit betreft even goed uitziet als de reeds gekende scènes uit 1979. Via een speciaal procédé waarbij de originele Technicolor prints worden herbewerkt, krijgt men als resultaat dat de kleuren zeer levendig, scherp en gedetailleerd ogen. De nieuwe scènes tonen ons extra beelden van kapitein Willard tijdens zijn zoektocht naar kolonel Kurtz, en een bezoek aan een Franse koloniale plantage waar Willard en zijn team discussiëren over de geschiedenis van Vietnam. Overig extra materiaal bestaat uit bijkomende dialogen op de boot, een tweede ontmoeting met de Playmates en dialogen tijdens de ontmoeting met Kurtz.

De extra’s:
Deze release krijgt enkel een bioscooptrailer mee als extra en daarmee is de kous af. De menu’s worden wel mooi geanimeerd waarbij scènes uit de film worden afgespeeld begeleid door achtergrondmuziek. Het is bijzonder jammer dat er niet meer inspanning werd geleverd om deze sublieme oorlogsprent een speciale behandeling op DVD te geven.

Regie: Francis Ford Coppola

Cast: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Dennis Hopper.

Releasedatum DVD sell thru: 7 maart 2002
Releasedatum DVD Rental: 5 maart 2002

Specificaties:
Beeld: 2.00:1 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 1978
Leeftijd: 16
Speelduur: 197 min.

Extra's:
• Theatrical Trailer

UIT HET ARCHIEF