:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: EICHMANN
PERSBERICHT: EICHMANN
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2009-04-03 - Geplaatst door: Werner
EICHMANN
Het verhaal over de architect van de holocaust

Eichmann is gebaseerd op de bekentenissen die Jodenvervolger Adolf Eichmann deed tegenover Kapitein Avner Less, een jonge Israelische politie-agent. Eichmann was de architect van Hitler’s plan om het ‘Jodenprobleem’ op te lossen. Na WO II ontsnapt hij met zijn vrouw en vier kinderen naar Argentinië. Maar 15 jaar later wordt de meest gezochte man ter wereld ontvoerd door de Israëlische geheime diensten. Die brengen hem naar Israël voor ondervraging. Daar ontstaat een psychologische strijd tussen een Joods politie-agent en de man die verantwoordelijk is voor de dood van diens vader en miljoenen andere Joden. De uitkomst zal de toekomst van een hele natie bepalen...

Uit het door de CIA in 2006 publiek gemaakte dossier, bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst al sinds 1958 op de hoogte was van Adolf Eichmann’s schuiladres in Argentinië. De man werd echter met rust gelaten omdat men op dat moment geen onrust wilde stoken in Europa. Eichmann had namelijk een boekje kunnen opendoen over Hans Globke, die op dat moment veiligheidsadviseur was van Duitsland’s eerste bondskanselier Konrad Adenauer (1949 – 1963). De Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Bet dachten daar anders over. Op 11 mei 1960 ontvoerden ze Adolf Eichmann en brachten hem naar Israël voor berechting. Over die periode gaat de film Eichmann.

Eichmann, als kind vaak uitgemaakt voor Jood vanwege zijn donkere uiterlijk, werd in 1934 zionisme-expert in Berlijn voor het departement Joodse aangelegenheden. Zijn oplossing voor het ‘probleem’ was: deportatie. Onder zijn verantwoordelijkheid werden tijdens WO II miljoenen Joden naar concentratiekampen en vernietigingskampen gedeporteerd. Tijdens het proces in Israël betuigde Eichmann zijn spijt over de Jodenvervolging, maar door eerdere uitlatingen toen hij nog niet gevangen was, hechtte men daar geen geloof aan. Het proces ‘Eichmann’ was voor de jonge staat Israël van groot belang: het proces legitimeerde het bestaan ervan als thuisland voor de Joden. Eichmann werd op 1 juni 1962 ter dood veroordeeld en opgehangen. Het is de eerste en enige keer dat Israël een ter dood veroordeelde ook daadwerkelijk heeft terechtgesteld.

De rol van Adolf Eichmann wordt vertolkt door Thomas Kretschmann. Deze 47-jarige Duitser heeft een veelbewogen jeugd gehad. Hij groeide op in Oost-Duitsland en trainde er als Olympisch zwemmer. Op zijn 19e vluchtte hij naar West-Duitsland; een gevaarlijke tocht door de vrieskou die hem een deel van zijn vinger kostte. Tegenwoordig woont hij met vrouw en kinderen in de VS. Kretschmann speelde in maar liefst acht films een Nazi-officier: Stalingrad (1993), U-571 (2000), The Pianist (2002), In Enemy Hands (2004), Der Untergang (2004), Head In The Clouds (2006), Eichmann (2007) en Valkyrie (2008). Hij speelde ook een kapitein (maar dan als zeeman) in King Kong (2005).

Troy Garity (Sunshine, After The Sunset) speelt Avner Less, de Joodse officier die Eichmann ondervraagt. Een mooie rol voor de zoon van Jane Fonda en Tom Hayden. Verder zien we de Engelse all rounder Stephen Fry als Minister Tormer. Fry staat op nr 44 van de meest invloedrijke mensen in de Britse cultuur, en op nr 23 van de meest invloedrijke ‘gays’ ter wereld. Wie Fry niet kent van het hilarische Blackadder, zag hem misschien aan het werk als Oscar Wilde in Wilde (1997), of als Deitrich in V For Vendetta (2005), of als Dr. Gordon Wyatt in het onvolprezen Bones (2007).

Ook het vermelden waard is Franka Potente die Vera Less speelt. Deze West-Duitse meerwaarde-actrice mocht Eric Bana kussen in Romulus, My Father (2007), Matt Damon in The Bourne Supremacy (2004), Elijah Wood in Try Seventeen (2002) en Johnny Depp in Blow (2001), en wie weet ook John Cusack in het op stapel staande Shanghai?

Eichmann is een intelligente thriller over een veelbewogen periode in de geschiedenis van Europa en Israël. Ook de moeite op blu-ray!

Synopsis
Hij werd de architect van de Holocaust genoemd: Adolf Eichmann. Na de Tweede Wereldoorlog vlucht hij met een vals paspoort naar Argentinië, waar hij in 1960 door de Israëlische geheime dienst wordt ontvoerd. Het is de taak van Avner Less, een jonge Israëlische politieman, om Eichmann te ondervragen. Het wordt een psychologische strijd tussen twee mannen, waarvan de uitkomst de jonge staat Israël voor altijd zal veranderen. Langzaam maar zeker weet Avner de gruwelijke waarheid te achterhalen over Eichmann’s rol als de architect van Hitler’s plan voor de Endlösung, waarbij miljoenen Joden werden vermoord, waaronder Avner’s vader. Deze fascinerende film over het leven van één van de beruchtste nazi’s is gebaseerd op de laatste bekentenissen van Eichmann, afgenomen voor zijn executie in Israël. De rol van Eichmann wordt met verve gespeeld door Kretschmann (Der Untergang, Valkyrie, Wanted, King Kong en The Pianist).

Gebaseerd op de recentelijk openbaar gemaakte ondervragingsrapporten van Adolf Eichmann, ’s werelds meest gezochte oorlogsmisdadiger

Product: DVD, Blu-ray
Details: Single Edition
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 7 april 2009
Regie: Robert Young
Cast: Thomas Kretschmann (Der Untergang, Valkyrie, Wanted, King Kong en The Pianist), Franka Potente (The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, Blow), Troy Garity (Sunshine, After The Sunset)
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen (1.85:1) - DVD / 16:9 anamorphic widescreen (1.85:1) Full HD 1080p (Blu-ray)
Geluid: Dolby Digital & DTS (DVD) / Dolby Digital & DTS-HD (Blu-ray) Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Speelfilm
Speelduur: 96 minuten
Leeftijd:
12 jaar, geweld, angst, discriminatie