:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Just Entertainment >> PERSBERICHT: THE SINGING DETECTIVE
PERSBERICHT: THE SINGING DETECTIVE
Bron: Just Entertainment - Datum: 2009-09-17 - Geplaatst door: Werner
THE SINGING DETECTIVE
BBC-klassieker The Singing Detective beleeft Vlaamse dvd-release

Het is één van die series waaraan de BBC haar naam als maker van voortreffelijk televisiedrama te danken heeft: The Singing Detective. Critici beschouwen het drama uit 1986 als één van de beste series ooit gemaakt. In opdracht van de BBC brengt Just Entertainment de serie nu in Vlaanderen uit op dvd.

The Singing Detective werd indertijd onderscheiden met het ongekende aantal van 15 nationale en internationale televisie-awards, mede te danken aan de buitengewone cast. Acteur Michael Gambon schittert als de detectiveschrijver Philip Marlow, die met een ernstige huidaandoening vastgekluisterd ligt aan zijn ziekenhuisbed. Daar, onder invloed van medicijnen, waant hij zich als de hoofdpersoon in één van zijn boeken, ziet hij artsen en verpleegsters zingen en dansen en verdwaalt hij in herinneringen aan zijn jeugd. Marlow ontsnapt zo aan het geestdodende leven in het ziekenhuis. Hij raakt verzeild in een mysterie waarbij de op ingenieuze wijze aaneengeregen herinneringen, fantasieën en waanbeelden tezamen aansturen op fascinerend plot.
In deze mengeling van realiteit en fictie schuilt de hand van Engelands meest begenadigde schrijver van televisiedrama, Dennis Potter. Hij bracht in The Singing Detective een gelaagdheid aan waardoor de serie de diepgang bezit van een roman. Maar nodeloos ingewikkeld wordt het nooit. Daarmee is ook direct het grote succes van de serie verklaard. Potter wilde tv-drama schrijven zowel voor de mijnwerkersgezinnen uit zijn geboortestad, als de studenten uit Oxford met wie hij later studeerde. En met succes: in Groot-Brittannië keek iedereen naar de The Singing Detective.

Potter heeft het Britse tv-drama van de afgelopen 25 jaar een eigen gezicht gegeven. In The Singing Detective introduceerde hij theatrale en filmische effecten en tilde het genre zo in zijn eentje naar een hoger niveau. Zo brak hij welbewust met de wetten van het tv-drama door in The Singing Detective een prominente plek in te ruimen voor de sentimentele, nostalgische liedjes uit de jaren veertig, van artiesten als Ella Fitzgerald, Bing Crosby en Vera Lynn. Ze vormen een vrolijk, haast onwerkelijk tegenwicht te midden van de gekwelde, bittere wereld van hoofdpersonen Marlow.

De vraag is of een baanbrekende serie als The Singing Detective in deze tijd nog wel gemaakt zou kunnen worden. In een laatste interview voor zijn dood in 1994 laakte Potter de kijkcijfers en kostenplaatjes die, naar zijn zin, teveel een stempel drukten op de televisie. “Het prijskaartje is alleen nog maatgevend, de rest is belachelijk geworden.” Hij constateerde dat er steeds minder ruimte was voor grensoverschrijdende en vernieuwende televisieseries. Of Potter gelijk heeft gekregen, daar zullen de meningen over verschillen. Feit is wel dat The Singing Detective in televisieland nog steeds op eenzame hoogte staat.