:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: GEMINI
PERSBERICHT: GEMINI
Bron: Filmfreaks - Datum: 2002-04-19 - Geplaatst door: Serge
Synopsis
Daitokuji (Motoki) leidt een goedlopende artsenpraktijk in het Tokyo van de jaren '20. De praktijk is gelegen naast een getto waar regelmatig vreselijke epidemieën uitbreken, maar de dokter vertikt het om armelui te helpen en richt zich volledig op de gegoede burgerij. Zijn rustig voortkabbelende leven wordt wreed verstoord wanneer de ouders van Daitokuji door diens mysterieuze dubbelganger worden vermoord. De vreemdeling blijkt Daitokuji's duivelse tweelingbroer te zijn; hij eist zijn vrouw Rin (Ryo) op, confronteert de verbouwereerde dokter met diens bepaald niet frisse verleden en start een psychologische terreurcampagne.

Regisseur
Wie dacht dat de Japanse geweldenaar Tsukamoto na mokerslagen als Tetsuo (1988), Tetsuo II: Body Hammer (1992) en Tokyo Fist (1995) zijn kruit met Bullet Ballet (1998) had verschoten, zal met Gemini een grote verrassing beleven: dit is een verontrustend kostuumdrama dat sterk herinnert aan Lost Highway van David Lynch. Alleskunner Tsukamoto, die tekende voor regie, montage, scenario en camerawerk, blijft zijn anarchistische en theatrale wortels trouw, maar weet ook een aangrijpend verhaal te vertellen. De fotografie is adembenemend, de muziek barst op de vreemdste momenten los en de acteurs zijn razend interessant. Gemini laat een regissur zien die zijn draai heeft gevonden en volledige controle heeft over zijn meeslepende verhaal. Tsukamoto heeft zich definitief tussen de groten geschaard.

Alleskunner Shinja Tsukamoto (TETSUO, TOKYO FIST, BULLET BALLET), die tekende voor regie, montage, scenario en camerawerk, zorgt met GEMINI andermaal voor een verrassing. Terwijl hij trouw blijft aan zijn anarchistische en theatrale wortels, toont de film een regisseur die zich definitief onder de groten heeft geschaard.

Shinya Tsukamoto is zonder twijfel de meest gelauwerde hedendaagse regisseur van Japan. Sinds zijn eerste experimenten op 8 mm heeft Tsukamoto zich ontwikkeld tot een éénmans filmindustrie; niet zelden neemt hij naast het schrijven van het scenario en de regie ook de montage, camerawerk en grote of kleinere rollen voor zijn rekening. Tsukamoto¹s faam werd gevestigd met de de twee Tetsuo films. Zowel Iron Man als Bodyhammer werden op festivals over de gehele wereld met open mond ontvangen en mogen met recht mijlpalen in de cyberpunk subcultuur worden genoemd. Met Tokyo fist en Bullet ballet nam de regisseur afstand van de mens-machine interface als thema om zich te buigen over geweld als kunst en de macht en onmacht van de eenling.

Voor Gemini had Tsukamoto voor de eerste keer de beschikking over een serieus budget en acteurs van zwaar caliber. De film opende dan ook succesvol in 70 zalen in Japan. Het Festival van de Fantastische film in Brussel wijdde eerde dit jaar ter gelegenheid van de premiere van Gemini een retrospectief aan het werk van Shinya Tsukamoto.

Naar verluid wordt nu gewerkt aan een derde Tetsuo film, die Flying Tetsuo moet gaan heten en mogelijk in de VS zal worden opgenomen.

Van: Shinya Tsukamoto
Met: Masahiro motoki, Ryo, Renji Ishibashi
Prijzen: Beste Internationale Film, Fantasy Film Festival Neuchatel

Specificaties:
Beeld: ?
Geluid: ?
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 1999
Leeftijd: 16
Speelduur: 83 min.

Extra's:
• Trailer,
• Foto’s,
• Notities bij de film,
• Interview met Tsukamoto (tekst)

UIT HET ARCHIEF