:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Universal >> PERSBERICHT: A BEAUTIFUL MIND
PERSBERICHT: A BEAUTIFUL MIND
Bron: Universal - Datum: 2002-08-07 - Geplaatst door: Serge
Dit meesterwerk van producer en regisseur Ron Howard, dat al verscheidende prijzen in ontvangst mocht nemen bij de bioscooprelease, is een must voor elke DVD liefhebber.

Bij de preproductie van de film hield Ron Howard al het concept van de DVD in zijn achterhoofd. Dit heeft geresulteerd in een aantal originele, vernieuwende en exclusieve elementen op de DVD. Zo bevat het naast de "deleted scenes" ook commentaar van Ron Howard met de reden waarom hij die scènes heeft weggelaten in de bioscoop. Verder komen onder andere een interview met John Nash, de casting van Russell Crowe en Jennifer Connelly en de Academy Awards aan bod.

Synopsis
De film vertelt het waargebeurde levensverhaal van John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe), een wiskundig genie en Nobelprijswinnaar. We maken kennis met John in 1948 wanneer hij als student begint aan de Princeton University. Hij woont zelden lessen bij, maar berekent wiskundige theorieën op zijn studentenkamer en op de ramen van de bibliotheek. Op een dag doet Nash een verbazingwekkende ontdekking die hem internationale bekendheid in de wiskundewereld geeft. Hij krijgt een prestigieuze baan aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology en ontmoet, zij het wat stuntelig, zijn vrouw Alicia (Jennifer Connelly). In het grootste geheim werkt hij ook voor het Pentagon: hij kraakt ingewikkelde Sovjetcodes die niemand anders kan ontcijferen. Zijn veelbelovende carrière komt echter vroeg op een zijspoor door ernstige psychische problemen. Maar Nash vecht terug. Met zijn droom - het vinden van een uniek wiskundig concept - altijd voor ogen, zegeviert hij na een strijd van vele jaren. Hij overleeft zijn eigen tragedie, krijgt respect en bewondering van zijn gelijken, en verandert letterlijk de wereld.

Prijzen
4 Academy Awards (Oscars)
- Beste film - Producers Brian Gazer en Ron Howard
- Beste regisseur - Ron Howard
- Beste vrouwelijke bijrol - Jennifer Connelly
- Beste scriptbewerking - Akiva Goldsman

4 Golden globes
- Beste film in de categorie drama - Brian Gazer en Ron Howard
- Beste mannelijke hoofdrol in de categorie drama - Russell Crowe
- Beste vrouwelijke bijrol - Jennifer Connelly
- Beste script - Akiva Goldsman

2 Bafta's
- Beste mannelijke hoofdrol - Russell Crowe
- Beste vrouwelijke bijrol - Jennifer Connelly

Wat is de theorie van Nash?
Volgens de theorie van Nash bestaan er vele onderhandelingssituaties met tenminste één evenwicht, waarbij geen van de spelers zijn positie nog kan verbeteren door een andere strategie te kiezen, een toestand die de wetenschapsgeschiedenis inging als het "Nash-evenwicht". Nash's theoretische bijdrage over de zogeheten niet-coöperatieve spelen dateert van 1950 en staat beschreven in een proefschrift van 27 bladzijden, dat hem pas in 1994 de Nobelprijs voor Economie opleverde. Deze 'game theory' of 'speltheorie' vindt ook vandaag nog toepassingen in de economie, zakelijke en militaire onderhandelingen.

De gekke wetenschapper
Is er verband tussen genialiteit en gekte? De meeste genieën uit de wereldgeschiedenis waren zeker niet gek. Sommigen onder hen werden aangetrokken door het extreme; sommigen konden rusteloos zijn, onsympathiek, asociaal, depressief; anderen konden niet tegen harde geluiden en belden niet terug; enkelen werden agressief en gevaarlijk voor zichzelf en hun omgeving …

Ook bij John Forbes Nash is het niet de gekte die hem aan een Nobelprijs heeft geholpen. Wanneer de gekte toeslaat, is het zo goed als gedaan met de zinvolle arbeid. Net zoals bij die andere voorbeelden (Nietzsche, Van Gogh, …) lijkt dat ene vermogen als eerste te sneuvelen, dat vermogen om nuchter, systematisch en langdurig te werken aan een zware kunstzinnige of wetenschappelijke taak. De lijn tussen gek en geniaal is dun en vaak dramatisch. Wordt die lijn getekend met de pennen die professoren op Princeton elkaar als eerbetoon schenken? Alleen Nash zal het weten…

Release: huurdvd 20/08/2002 - koopdvd 19/09/2002
Genre: Drama
Regisseur: Ron Howard
Cast: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ed Harris
Duur: 120 minuten

Specificaties
• Beeld 16:9 anamorfisch
• Geluid Dolby Digital 5.1
• Ondertiteling: Engels, Nederlands, Frans

Extra's:
- Versie 1: huurdvd + eenvoudige koopdvd
• Filmcommentaar van regisseur Director Ron Howard
• Filmcommentaar van scenarioschrijver Akiva Goldsman
• Deleted Scenes -> met als optie het commentaar van de regisseur

- Versie 2: koopdvd
• A Beautiful Partnership: producers Ron Howard en Brian Grazer
• Ontwikkeling van het script
• Ontmoeting met John Nash
• De uitreiking van Nobelprijs voor economie
• Casting Russell Crowe en Jennifer Connelly
• The Process of Age Progression
• Storyboard vergelijking (Final feature comparisons, Deleted scenes comparisons)
• Creatie van de special effects
• Scoring the Film
• Binnenin A Beautiful Mind
• Academy Awards
• Bioscooptrailer
• A Beautiful Mind Soundtrack
• TV commercial


Recent nieuws van dezelfde bron