:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Fox >> PERSBERICHT: TIGERLAND
PERSBERICHT: TIGERLAND
Bron: Fox - Datum: 2002-02-01 - Geplaatst door: Serge
Vechten tegen autoriteit in 'Tigerland'
Vanaf 13 februari te koop op DVD.

1971: Een natie staat verdeeld tegenover de escalerende oorlog in Vietnam. Duizenden jonge Amerikanen vinden de dood op vreemde grond. In Fort Polk, een door het leger ontworpen jungle waar de gevechtssituatie in Vietnam wordt nagebootst, bereiden nog eens duizenden jonge mannen zich voor om de Amerikaanse soldaten te vergezellen. 'Tigerland' is een verhaal over vriendschap, loyaliteit, opstandigheid en autoriteit.

Synopsis:
A-Company, Second Platoon: een peloton van infanteristen nadert de laatste fase van hun training voordat ze naar de oorlog worden gestuurd. 'Tigerland' is de plaats waar het ontroerende verhaal van de jongens Bozz, Paxton, Miter, Cantwell, Wilson en Johnson zich afspeelt. Zodra de opstandige Roland Bozz onvrijwillig toetreedt tot de A-Company prikkelt hij iedereen in zijn peloton tot nadenken. De brutale, charismatische soldaat Roland Bozz wordt na een periode van dwangarbeid toegevoegd aan een groep jonge soldaten die zich voorbereiden op hun deelname aan de oorlog in Vietnam. De zelfverzekerde en eigenwijze Bozz haalt het bloed onder de nagels vandaan bij zowel zijn team als zijn superieuren. De voorbereiding verloopt dramatisch door de acties van Bozz. Wanneer de groep echter naar Tigerland wordt gestuurd, de laatste stop voor de echte oorlog in Vietnam, blijkt dat het leiderschap en sterke karakter van Bozz de groep juist bijeen brengt... met verstrekkende gevolgen... De verdeeldheid van mening die in de Verenigde Staten is ontstaan, begint nu ook door te dringen tot het peloton.

Op zoek naar jezelf
Hoewel Bozz (Colin Farrell) de hoofdpersoon is in 'Tigerland', draait het verhaal niet alleen om hem. Het is het verhaal van een groep jonge mannen die in een fase van hun leven zijn beland waarin zij eigenlijk uit moeten zoeken wie ze zijn. Door de oorlog wordt die kans hen ontnomen. Desondanks zoeken de jongens een drijfveer voor zichzelf. Jim Paxton (Matt Davis) verwacht dat de oorlog zal bijdragen tot het schrijven van zijn boek en Miter, gespeeld door Clifton Collins Jr., wil zichzelf gaan bewijzen als man.

Oprecht rebels
Scriptschrijver Ross Klavan heeft het verhaal gebaseerd op zijn eigen ervaringen. In 1971 meldde hij zich bij het leger en werd naar Tigerland gestuurd voor training. Alhoewel Klavan het personage van Bozz baseerde op verschillende personen lijkt hij vooral op een man die Ross ontmoette in Fort Polk. "Hij was een oprecht rebels persoon", zegt Klavan, "die werd geconfronteerd met de overweldigende autoriteit van het leger. Een man wiens ongehoorzaamheid een brute tol eiste. Zijn geest werd echter nooit gebroken. Zelfs als ze hem zouden executeren zou hij grapjes blijven maken - gewoon om zichzelf te bewijzen dat hij leeft."

Gladheid van Hollywood
De film onderscheidt zich van andere Vietnam-films doordat het verhaal plaatsvindt in de laatste fase voordat de soldaten naar het oorlogsgebied vertrekken. Voor regisseur Joel Schumacher was dit ้้n van de redenen waarom hij de film wilde maken. Ook voelde hij een sterke affiniteit met Bozz, "wiens opstandigheid hem relatief gezond hield in een ongezonde omgeving", aldus Schumacher. Met het regisseren van deze film stapt hij tijdelijk uit de markt van de blockbusters. 'Tigerland' is gemaakt aan de hand van de dogma filosofie, een gedachte die de gladheid van de Hollywood-cinema, met zijn special effects en kunstmatige belichtingen verwerpt. De film werd in 28 dagen geschoten op een militaire basis in Florida. Door bet gebruik van 16 mm film en verouderde cameratechnieken heeft de film een documentaireachtige sfeer gekregen. Mede door deze keuze is 'Tigerland' een realistische en ontroerende film geworden die het bekijken meer dan waard is.

Specificaties:
Beeld: 1:85.1 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: ?
Leeftijd: 16
Speelduur: 97 min.

Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Joel Schumacher
• Originele bioscooptrailer
• Colin Farrell Screening Test
• Documentaire "Making of…"
• TV-spots


Recent nieuws van dezelfde bron