:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Warner >> PERSBERICHT: LA NUIT AMERICAINE
PERSBERICHT: LA NUIT AMERICAINE
Bron: Warner - Datum: 2002-09-26 - Geplaatst door: Serge
François Truffauts veelbejubelde metafilm over de opnames van Je vous présente Pamela, een melodramatische prent over een jonge vrouw die verliefd wordt op haar schoonvader, en de problemen en bijkomstigheden die zich hierbij zowel op individueel als op filmtechnisch vlak stellen.

Truffaut neemt zelf de rol op zich van regisseur Ferrand, rond wie alle problemen gecentraliseerd worden in zijn wedloop tegen de tijd om zijn film rond te krijgen. Terwijl de geldschieters onophoudelijk in zijn nek staan te ademen, krijgt hij te kampen met een labiele hoofdactdce (Jacqueline Bisset). Zij trouwde tijdens haar herstel van een mentale breakdown met de veel oudere dokter die haar psychische steun verleende en brengt haar kersverse echtgenoot mee naar de set, maar de relatieproblemen van haar jongere tegenspeler Alphonse (Jean-Pierre Léaud) met de scriptgirl gooien ook in haar relatie roet in het eten. Verder blijkt haar oudere tegenspeler Alexandre (Jean-Pierre Aumont) een verdoken homosexueel en heeft de ex-diva Severine (Valentina Cortese) die haar schoonmoeder speelt een alcoholprobleem waardoor ze er niet in slaagt om zelfs maar de simpelste replieken te onthouden. Op de koop toe raakt een afgewerkte spoel met een reeds volledig ingeblikte, ingewikkelde en dure massascène onherstelbaar beschadigd, zijn de nodige kostuums plots verdwenen,... Kortom, op schema blijven blijkt allesbehalve een sinecure.

Een film vol inside knipogen die ons op realistische wijze een fictieve blik achter de schermen gunt. Zo verwijst de titel bijvoorbeeld naar de Franse term voor het Amerikaanse filmproces waarbij het gebruik van een specifieke filter nachtopnames moet suggereren bij scènes die eigenlijk in volle daglicht gedraaid werden.

In 1973 kaapte La Nuit Américaine (Day for Night) de Oscar voor beste buitenlandse film weg en werd tevens genomineerd voor beste scenario, regie en beste vrouwelijke bijrol van Valentina Cortese.

Regie: François Truffaut

Cast: Jacqueline Bisset, Valentina Cortese, Dani, Alexandra Stewart, Jean-Pierre Aumont, Jean Champion, Jean-Pierre Léaud, Nathalie Baye, François Truffaut

Taal: Dolby Stereo 2.0 Engels, Frans, Duits, Spaans - Dolby Digital origineel mono Frans
Ondertiteling: o.a. Nederlands

Extra’s
• Serge Toubiana leidt de film in
• Commentaar door Nathalie Baye
• François Truffaut spreekt over de film in Cannes
• François Truffaut ontvangt de prijs van de Amerikaanse critici
• De productie van La Nuit Américaine
• François Truffaut, Jacqueline Bisset en Valentina Cortese over "Het maken van"
• La Nuit Américaine in de Victorine Studio’s

Releasedatum: 16 oktober 2002.


Recent nieuws van dezelfde bron