:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET, DE SCHAT VAN KAPITEIN FLINT)
PERSBERICHT: TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET, DE SCHAT VAN KAPITEIN FLINT)
Bron: Buena Vista - Datum: 2003-03-27 - Geplaatst door: Werner
PIRATENPLANEET, DE SCHAT VAN KAPITEIN FLINT, is een futuristische adaptatie van "Schatteneiland" (1881), een klassieker onder de avonturenromans, geschreven door Robert-Louis Stevenson. De schrijver heeft een pakkend beeld willen neerzetten van de piratenwereld, gezien door de ogen von scheepsmaatje Jim Hawkins: havenstadjes met smalle steegjes, knarsende galjoenen die het bijna begeven in een loeiende storm, en vooral de ruwe piraten, vaak gewond of verminkt, die genadeloos heersen over hun roversbenden.

Met dit materiaal als uitgangspunt werkten de Disney Studios een compleet nieuwe wereld uit waarin de traditionele elementen uit het verleden luchtig opgaan in een universum dat onze verbeelding te boven gaat. Geef je ogen de kost, en volg de odyssee van een jongeman op zoek naar een fantastische schat. Tijdens zijn avontuurlijke tocht belandt hij ongelukkigerwijze op een schip waar het krioelt van de piraten. Zij zullen al het mogelijke doen om de begeerde buit als eersten in hun bezit te krijgen.

PIRATENEILAND is een verhaal over vriendschap en verraad, over de ultieme redding en een zoektocht naar het ik. Net als andere grote tekenfilmklassiekers uit het verleden draagt ook deze Disney-film een aantal waarden uit.

PIRATENEILAND - DE SCHAT VAN KAPITEIN FLINT OP DVD:
Bonusmateriaal:
• Intergalactische avonturen in de ruimte
• Niet eerder vertoonde scènes
• Visuele toelichting
• Achter de schermen

Technische specificaties:
Taalkeuze: Dolby Digital 5.1 Engels, Frans, Nederlands, Vlaams
Ondertiteling: Engels, Frans, Nederlands
16x9 - 1.66:1 - geschikt voor alle beeldformaten
Speelduur: 91 minuten (exclusief bonussen)

HET VERHAAL
Jim Hawkins, een jongen van vijftien, leidt samen met zijn moeder een rustig bestaan in een havenstadje. Op een dag struikelt hij zowat over een ernstig gewonde man. De jongen kan hem niet redden van een gewisse dood, maar Billy Bones - zo heet de man - geeft hem een kostbare bol waaruit zich een sterrenkaart ontvouwt. Deze wijst de weg naar een legendarische piratenschat, de 'grootste schat van het melkwegstelsel'. Doctor Doppler zet gauw een expeditie op touw en zoekt een bemanning samen voor de RLS Legacy, een formidabel ruimtegaljoen. Jim gaat aan boord als scheepsjongen en beleeft een onwerkelijke reis. Dankzij de goede raad van zijn vriend John Silver, de charismatische cyborg-scheepskok, ontpopt de jongen zich al snel tot een bekwame zeevaarder. Samen met de andere bemanningsleden loodst hij het schip langs supernovas. zwarte gaten en doorheen verschrikkelijke ruimteorkanen. Dan ontdekt hij dat zijn goede vriend Silver eigenlijk een piraat is die op muiterij zint. Jim is gebroken door dit verraad, maar toch vindt hij de kracht om zichzelf te blijven en zijn lot te bezegelen. Sommige schatten zijn meer waard dan bergen goud...

KANTTEKENINGEN BIJ DE PRODUCTIE
PIRATENPLANEET is de vijfde film die het duo John Musker/Ron Clements voor de Disney Studios realiseerde. Eerder schreven zij ook al DE SPEURNEUZEN, DE KLEINE ZEEMEERMIN, ALADDIN en HERCULES op hun naam.

PIRATENEILAND is geinspireerd op de avonturenroman "Schatteneiland" (1881) van Robert Louis Stevenson. De film voert ons mee door een wereld die onze verbeelding tart en die de tekenfilmkunst tot een ongekend niveau verheft. Deze recente productie van de Walt Disney Studios combineert het beste van de klassieke animatietechnieken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale beeldvorming. Het resultaat is een tijdloze saga die jong en oud aan hun stoel gekluisterd houdt.

"Met 'PIRATENPLANEET' werd grote vooruitgang geboekt op het gebied van de integratie van met de hand gemaakte tekeningen en infografische elementen", aldus Thomas Schumacher, voorzitter van Walt Disney Feature Animation. "Voor het eerst beschikken wij over de meest complete omgevingen, echte virtuele decors in drie dimensies waarin de personages levensecht bewegen. Deze technologie werd dankbaar aangewend om fantastische decors en beelden te creëren en, in het geval van Silver, eene bijzonder realistisch personage." De meeste personages zijn met de hand getekend, met uitzondering von John Silver, een mengeling van traditionele animatie en computeranimatie, en de robot B.E.N., die volledig met de computer getekend werd. Een ander opvallend gegeven is dat meer dan drievierde van de film elementen bevat die met behulp van de "Deep Canvas"-techniek werden verkregen. Volgens dit proces worden met de computer getekende 3D-modellen door een tekenaar beschilderd. De penseelstreken warden op bepaalde punten in de ruimte gefixeerd en bewegen vervolgens mee. Deze techniek combineert het vloeiende, haarfijne karakter van infografie met de karakteristieke stijl van een traditionele tekening. In vergelijking met TARZAN, Disney’s animatiefilm uit 1999 waarin "Deep Canvas" gedurende minder dan 10 minuten werd toegepast, wordt er in deze film opvallend meer gebruik van gemaakt. De virtuele decors hebben "Deep Canvas" tot een hoger niveau verheven: wat we hier zien, zijn echte driedimensionale omgevingen die aan de meest uiteenlopende situaties kunnen worden aangepast. Alle elementen - licht, kleur en densiteit - kunnen worden gewijzigd en de camera kan waar ook in het decor worden opgesteld en van daaruit bewegen. Deze nieuwe technologie leverde de filmmakers een ongekende vrijheid op voor hun enscenering.

Van bij het begin was het uitgangspunt voor John Musker en Ron Clements "Schatteneiland" vanuit een nieuw oogpunt te brengen. Zij wilden de geschiedenis overbrengen naar een denkbeeldig universum dat flirt met de wereld van sciencefiction. Clements licht dit toe: "Wat wij wilden, was een nieuwe wereld creëren die noch tot het verleden, noch tot de toekomst behoort. Ik heb altijd al een zwak gehad voor science fiction, en ook toen ik bij Disney begon te werken wou ik het genre graag in een studiofilm gieten. Het mocht echter niets te hightech of te futuristisch worden, want dat geraakt al gauw gedateerd."

Met de Vlaamse stemmen van:
Jim Hawkins JONAS VAN GEEL
Kleine Jim ZENO MADDER
John Silver VIC DE WACHTER
Kapitein Amelie ELS DOTTERMANS
Dokter Doppler TOM VAN BAUWEL
B.E.N. PIETER EMBRECHTS
Sarah VEERLE DOBBELAERE
Meneer Kompaan HERBERT FLACK
Scroop MARC PEETERS
Billy Bones JEF DEMETS
Verteller HERBERT FLACK
Onus BART SLEGERS