:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIDERS OF JUSTICE
RIDERS OF JUSTICE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-03-17
FILM
Ook al is Mads Mikkelsen sinds Casino Royale een Hollywoodcelebrity eerste klas, hij is er niet te beroerd voor om regelmatig terug te keren naar zijn Deense roots, en dan nog het liefst van al met Anders Thomas Jensen, met wie hij eerder al ondere andere Men & Chicken en Adam's Apples deed. Een constante stijl van in het oeuvre van Anders Thomas Jensen is de gitzwarte absurde humor die soms doet denken aan die van Zweed Roy Andersson, maar dan wel een tikkeltje toegankelijker. Toch is Riders Of Justice niet de film geworden die we gehoopt hadden, en daar zit de lengte voor veel tussen. De ongeloofwaardigheid, het brute geweld en de onlogische wendingen nemen we er graag bij, hoewel die naarmate de film vordert ook wel een nadeelpositie innemen.
De film begint bij de tonen van Little Drummer Boy, waarmee we meteen weten dat we in de kerstsfeer zitten, zelfs met die verdomde kersttruien, maar gelukkig blijft het op wat sneeuw na daarbij. Het verhaal begint wanneer de jonge Mathilde (Andrea Heick Gadeberg) haar fiets gestolen wordt. Volgens staticus Lennart (Lars Brygmann) heeft iedere beweging of daad in het leven een klein of groot gevolg, en dat is zo met de fietsdiefstal, want hierdoor komen Mathilde en haar moeder op een trein terecht die ze anders nooit zouden nemen, net zoals Lennart dat niet zou doen omdat het toeval wil dat hij op die dag zijn ontslag kreeg. Het wordt een helse rit, want de trein krijgt een ongeluk (of is het een aanslag) met heel wat doden tot gevolg. Lennart is er het hart van in dat hij zijn zitje afstond aan Mathilde's moeder, waardoor ze de dood vond, want moest ze zijn blijven rechtstaan zoals hij, had ze alles overleefd. Lennart komt er samen met de weirdo's Otto (Nikolaj Lie Kaas) en Emmenthaler (Nicolas Bro) achter dat het geen ongeluk is maar een aanslag, die beraamd werd door een motorbende die een belangrijke getuige wilde uitschakelen. De bollebozen, die niet de taal van het geweld maar wel van de statistieken kennen, kloppen aan bij Mathilde's vader Markus (Mads Mikkelsen, deze keer met nepbaard), een militair die alleen maar in wraak gelooft.
Wat volgt is een vigilante-film van twee uur die het midden zoekt tussen dwaze en intelligente humor, en zo vaak over de top gaat dat je vaak het gevoel krijgt dat je gewoon een doorsnee actiefilm uit de jaren '80 ziet. Met dat laatste is niks mis mee, vooral niet omdat het eerste uur vrij grappig is dankzij de kurkdroge humor, maar na een tijdje heb je het wel gehad met dit verhaal, dat vooral steunt op de prima vertolkingen, die voor dat tikkeltje extra zorgen zodat het net niet te banaal wordt.

BEELD EN GELUID
September Films moet zowat één van de weinige labels zijn uit de Benelux die arthousefilms (ook al is deze release voor een veel breder publiek) nog op Blu-ray uitbrengt, en dat verdient alle lof. Hoewel het beeld er net iets te gekunsteld en te perfect uitziet om echt mooi te zijn (vaak heb je het idee dat je naar een televisieserie kijkt), wat nog eens geaccentueerd wordt door de Deense koele afstandelijkheid. Technisch valt er niks op te merken aan deze transfer. De detaillering is ruim voldoende, en van mankementen is er als vanzelfsprekend geen sprake. De geluidsband is een Deense DTS-HD MA 5.1 met vooral veel geweldeffecten.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
Met de wraakkomedie herenigt Anders Thomas Jensen zich andermaal met Mads Mikkelsen, wat alweer een film oplevert met gitzwarte absurde humor. Helaas is twee uur voor dit soort film net iets te veel van het goede, maar toch genoeg voor een paar heel leuke momenten.coverStudio: Septemberfilm

Regie: Anders Thomas Jensen
Met: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro, Gustav Lindh

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8718836864834


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Deens DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij