:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DÉROBADE, LA
DÉROBADE, LA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-03-29
FILM
Voor de doorsnee filmfan volstaat misschien het (bij momenten povere) aanbod van de streamingdiensten, maar het is een leugen om te stellen dat je er alles kan zien. Het belang van fysieke media kan niet voldoende onderstreept worden, het is misschien wel het excuus bij uitstek om je kast vol te proppen maar tevens is het de enige manier waarop oude vergeten films opnieuw in de kijker worden gezet. Decennialang was La Dérobade uit 1979 daar zo'n voorbeeld van. Nergens was die te vinden, behalve een niet te bekijken versie op YouTube maar nu op Blu-ray uitgebracht, en wel in 4K gerestaureerd.

Zoals gezegd een nu wat vergeten film, maar één die in 1979 het nodige stof deed opwaaien, en dat had alles te maken het onderwerp. De film gaat over het harde hoerenleven, en op een paar aanpassingen na (zoals het einde) was alles gebaseerd op de gelijknamige roman van Jeanne Cordelier die in 1976 uitkwam, en waarvan er in Frankrijk alleen al meer dan een miljoen exemplaren verkocht werden. Miou-Miou die na de schandaalfilm Les Valseuses in Frankrijk ontzettend populair was raakte sterk onder de indruk van het autobiografische boek, waarin een jonge vrouw door haar vader verplicht wordt om in de prostitutie te gaan en ze gaf aan Daniel Duval, die daarvoor in Frankrijk naam had gemaakt met L'Ombre Des Châteaux, de opdracht om het boek te verfilmen. Het leverde Miou-Miou een César op voor Beste Actrice. Niet dat de ex-vriendin van Patrick Dewaere hem in ontvangst nam, want ondanks haar tien César-nominaties die ze tijdens haar carrière in de wacht sleepte, heeft ze nooit een voet op deze ceremonie gezet omdat de actrice het idioot vindt om elk jaar een acteur of actrice boven de rest te plaatsen. In een recent interview zei de Française dat wie geluk heeft, haar César ooit wel op een dag op de vlooienmarkt van Saint-Ouen zal vinden. In ieder geval was het een beslissing waar Jeanne Cordelier niet kon mee lachen.

La Dérobade, in het Vlaams nogal idioot vertaald als De Dans Ontsprongen, vertelt het trieste verhaal van Marie (Miou-Miou) die in een buitenwijk van Parijs woont. Het oude dametje dat op de stoel zit, een beeld waarmee de film opent, verraadt meteen dat dit een verhaal is over echte mensen, ook al zijn het marginalen die de revue passeren. In de bistro waar haar vader werkt, en het niet nalaat om zijn dochter in het bijzijn van andere mannen te bepotelen, ontmoet er de pooier Gérard (Daniel Duval, die naast de regie ook de hoofdrol op zich nam). Het is liefde op het eerste gezicht, Gérard en Marie gaan op reis naar de Normandische kust, maar eens terug in Parijs komt de aap uit de mouw, en moet ze zich prostitueren in een bar waar ook haar zuster werkt. Marie heet voortaan Sophie en raakt er bevriend met het hoertje Maloup (Maria Schneider).

La Dérobade is in alle opzichten een bikkelharde film die de realiteit niet schuwt en het meeste smerige uit de mens bovenhaalt. Perversies, maar ook machtswellust en geweld. De hoofdrol wordt perfect gedragen door een briljante Miou-Miou, die niet zonder reden jarenlang één van de populairste Franse actrices was. Maar ook de vele kleine bijrollen (en meestal zijn dat dan de klanten) zijn één voor één geslaagd, net als Maria Schneider die jaren terug vernederd werd door Marlon Brando in Last Tango In Paris tijdens een anale verkrachting. Jeanne Cordelier werkte mee aan het script, maar omdat het boek door zijn schandaalsfeer grondig aangepast moest worden deed men beroep op scenarist Christopher Frank, die in Frankrijk beroemd was voor zijn scenariowerk voor o.a. L'Important C'est D'Aimer van Andrzej Zulawski en La Nuit Américaine van François Truffaut, wat overigens ook een boek is. Het enige wat de film een tikkeltje gedateerd maakt, is de nogal dwaze muziek van Vladimir Cosma, die helemaal niet bij de film past, maar voor de rest is dit cinema grand cru, maar dan wel op zijn Frans!

BEELD EN GELUID
Deze film kwam op het nieuwe Franse boutiquelabel Tamasa uit. Het nadeel is het prijskaartje (overal zo'n 25 euro) en het feit dat het om een uitgave gaat in een flinterdun kartonnetje waarvan je vreest dat het na een paar jaar er niet meer uit zal zien. Maar voor de rest is dit smullen met een ongelooflijk knappe 4K-restauratie van TF1, waarbij de kleuren authentiek zijn gebleven, en met een ongelooflijke detaillering. De geluidsband is een Dolby Surround 2.0 die voorzien is van Franse ondertiteling.

EXTRA'S
Naast een trailer is er maar één extra, maar dat is niet erg. Bij DVDInfo hebben we liever een degelijke extra waar je als kijker iets aan hebt in plaats van tien promofilmpjes die elk drie minuten duren. In A La Bonne Distance proberen filmkenners Fabienne Vette en Bernard Payen in 50 minuten het verhaal achter deze bijzondere film te achterhalen. Minpuntje is wel dat dit niet ondertiteld is.

CONCLUSIE
La Dérobade is een weinig bekende film buiten de Franse grenzen, maar die er binnen bekend staat als een bikkelhard epos over een hoertje dat letterlijk en figuurlijk alles over zich heen kreeg. Als je Frans begrijpt is deze film een absolute must-see!



cover



Studio: Tamasa

Regie: Daniel Duval
Met: Miou-Miou, Maria Schneider, Daniel Duval,Jean Martine Ferrière

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1979

Leeftijd:
NR

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3700697002086


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans CC
Extra's:
• A La Bonne Distance
• Trailer 


Andere recente releases van deze maatschappij