:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED
ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-06-16
DOCUMENTAIRE
All The Beauty And The Bloodshed... vrij vertaald "Alle schoonheid en bloedvergieten", en dat is een titel die je zeer letterlijk mag nemen. Schoonheid staat voor de kunst, en het bloedvergieten voor het leed van patiënten die te grabbel worden gegooid aan de graaigieren van de antidepressiva. En nee, dit is niet alweer zo'n documentaire die leest als een bijsluiter van een medicijn. Wel gaat regisseuse Laura Poitras, die met de Edward Snowden-docu Citizenfour en My Country, My Country reeds heel wat belangrijke prijzen won, dieper in om de strijd die de fotografe Nan Goldin voerde tegen de familie Sackler. Goldin bracht hen uiteindelijk ten val. De spraakmakende documentaire werd dan ook bekroond met de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.
Nan Goldin is een invloedrijke fotografe die naar eigen zeggen beïnvloed was door de vroege films van Andy Warhol, Federico Fellini, Jack Smith, de Franse en Italiaanse Vogue, Guy Bourdin en Helmut Newton. Haar werk was tevens van grote invloed op de New Yorkse post-punk new-wave muziekscene, waardoor heel wat beroemde muzikanten door haar gefotografeerd werden. Haar meest bekende werk is haar diavoorstelling The Ballad Of Sexual Dependency, waarin drugsgebruik niet geschuwd werd. Een heleboel van haar foto's zijn te zien in All The Beauty And The Bloodshed, en wie thuis is in dit wereldje, zal dan ook verrast opkijken hoeveel bepaalde kiekjes van haar hand zijn. Maar daar gaat de documentaire eigenlijk niet over, want Goldin was naast fotografe ook een gedreven activiste.
Goldin's leven was er één van trauma's dat begon met de zelfmoord van haar zus Barbara, waar thuis niets over gezegd mocht worden. Om de schaamte te verbergen hielden Nan's ouders het op een ongeluk. Nan raakte steeds meer en meer in de ban van drugs, maar ook van antidepressiva en dan vooral OxyContin, een "onschuldig" pilletje dat mensen moet bevrijden van hun demonen, maar in werkelijkheid naar schatting wereldwijd voor een half miljoen doden zorgden. Makers van dit goedje is Purdue Pharma, dat eigendom is van de familie Sackler. Het pilletje wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor de opioïdenepidemie. Apart in dit verhaal is wel dat de familie Sackler bekend staat om hun "goed hart" voor de kunstwereld, en door donaties (ook al waren het vaak witwaspraktijken) geld investeerden in voorname musea. In reactie hierop richtte Goldin de actiegroep P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) op, die aan de musea vroeg om alle banden met de familie Sackler te verbreken.
BEELD EN GELUID
All The Beauty And The Bloodshed is een documentaire, en dat betekent dat er al eens gebruik wordt gemaakt van oude foto's, archiefbeelden of opnamen die met een handcamera zijn gemaakt. Dit maar om te zeggen dat de kwalitieit iedere seconde verschilt, maar toch is het toch een ontzettend verzorgde - en vooral kleurrijke - documentaire die is uitgebracht op Cinéart via hun vertrouwde dunne dvd-hoesjes.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE
Zelfs al ben je helemaal niet thuis in het wereldje van Goldin toont Laura Poitras in All The Beauty And The Bloodshed via archieffoto's en beelden van P.A.I.N.-demonstraties (onder meer in het Louvre en het Guggenheim-museum) een beeld van een bijzonder moedige vrouw. Het enige wat je je achteraf vraagt is waarom niemand eerder reageerde op dit onrecht.cover
Studio: Cinéart

Regie: Laura Poitras
Met: Nan Goldin

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051083194778


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij