:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUBY GILLMAN, TEENAGE KRAKEN
RUBY GILLMAN, TEENAGE KRAKEN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-10-18
FILM
Ruby Gillman (Lana Condor) leeft undercover met haar familie in Oceanside - de familie houdt vol dat ze uit Canada komen, wat op zich al een bron voor enkele grappen is ten koste van Amerika's noorderburen. Feitelijk zijn ze kraken, zeemonsters waarvan vooral de vrouwelijke varianten gigantisch groot kunnen worden. Zo lang zij en haar familie op het droge blijven is er niets aan het handje, maar moeder Agatha (Toni Collette), die zich ingeburgerd heeft als vastgoedmakelaarster, is er als de dood voor dat Ruby naar het eindexamenbal gaat, want het is kennelijk te doen op een schip. Wanneer Ruby per ongeluk er de oorzaak van is dat haar vlam Connor (Jaboukie Young-White) in het water belandt, duikt ze hem achterna, en dan gaan de poppen aan het dansen. Meteen is ook duidelijk waar moeder al die tijd voor gewaarschuwd heeft: terwijl Ruby in een kraken verandert, krijgt de familie ook nog eens ongewenst bezoek van hun oom Brill (Sam Richardson), die in opdracht van grootmoe (Jane Fonda) Ruby komt halen, zodat ze haar kan vertellen over haar lotsbestemming om haar als koningin van de oceaan op te volgen. De kraken hebben de heerschappij over de zee na een bittere strijd gewonnen van de zeemeerminnen. Laat nu toevallig Chelsea Van der Zee (Annie Murphy), het nieuwe meisje in de klas, een zeemeermin zijn zeker! Ze probeert met Ruby aan te pappen en vooral de vete tussen hun families te laten rusten, maar het is niet helemaal zeker dat ze wel eerlijk is in haar bedoelingen.
Ruby Gillman, Teenage Kraken is de recentste worp van Dreamworks, dat eerder pareltjes als How To Train Your Dragon afwisselde met oneerbiedige dijenkletsers als Shrek. Dit best sympathiek filmpje draait echter nogal wat op clichés die we elders wel eens gezien hebben, en biedt weliswaar pretentieloze ontspanning maar ook niets méér. Buiten Toni Collette en Jane Fonda is de cast me grotendeels onbekend, en het is dan ook vooral een film voor en door tieners. De animatie is professioneel gedaan maar lijkt een beetje op de goedkopere Nickelodeon-variant, en de slapstick is soms een beetje te burlesk naar mijn smaak. Ruby Gillman is zoals worst met wortelpuree: het is niet dadelijk culinair hoogstaand, maar het vult en smaakt bij momenten lekker. Er zit nauwelijks aanstootgevend materiaal in de film, zelfs de angstaanjagendstee monsters hebben nog een hoge aaibaarheidsfactor. Oh, en één van de vriendinnetjes van Ruby is duidelijk lesbisch, wat naast het nalopen van het hyperpolitiek correcte Disney vooral gedaan lijkt om de christelijke fundamentalisten op de kast te jagen, maar anno 2023 maakt dat bij gewone mensen geen indruk meer.
BEELD EN GELUID
Met computeranimatie kan er niet veel verkeerd lopen, en dat is ook hier het geval. We krijgen een bubblegum-selectie aan kleuren waarbij het blauw van het water de voornaamste rol vervult, maar de personages zijn ook in een bont allegaartje te bewonderen dat het af en toe wat op Trolls gaat lijken. Met 91 minuten is de film voldoende kort om geen compressieproblemen te krijgen, zelfs met een redelijk brede selectie aan bonusmateriaal. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby TrueHD 7.1, zonder Atmos-extensie, en dit is een bont allegaartje van allerlei goofy geluidseffecten die vooral worden opengetrokken zodra Ruby in een kraken verandert en de lokale bibliotheek herleidt tot een rokende puinhoop. Voor zover we kunnen oordelen is er geen UHD op de markt.
EXTRA'S
Er staat nogal wat bonusmateriaal op de schijf, maar het gros is veelal gericht op de jongere kijkertjes. Wel is er een audiocommentaar door regisseur Kirk DeMicco, co-regisseur Faryn Pearl, producente Kelly Cooney Cilella, hoofd van karakteranimatie Carlos Fernandez Puertolas en hoofd cinematografie/layout Jon Gutman. Zonder ondertitelingsspoor is het nogal moeilijk te volgen. Vervolgens vinden we drie verwijderde scènes (10:04) in animatic-vorm, ingeleid door co-regisseur Faryn Pearl. In Squad Solidarity: Adventures in ADR (3:02) zien we de voice cast aan het werk achter de micro. Wie niet weet wat een kraken is, krijgt daar duiding bij in The Kraken: Myth or Monster (3:32), waarin de overlevering historisch wordt gekaderd. Meet the Gillman Cast (9:03) bevat wat korte interview-bits met de stemacteurs die de hoofdpersonages van een stem voorzien. The Kraken Krew: Meet The Humans behind The Gillmans (9:58) is een lofzang op dezelfde stemacteurs, waarbij men vooral het aan boord halen van Jane Fonda in de verf wil zetten. Prom Stories (4:37) behandelt de krankzinnige gewoonte van eindexamenbals in Amerika, en men vraagt aan cast en crew om herinneringen aan hun prom op te halen. Super Sea Girl Besties (5:05) is nogal feministisch gekruid, waarbij men de opmerking maakt dat dit de eerste Dreamworks-film is met de naam van een vrouwelijk personage als titel. Ik verzin dit niet. Vijf filmpjes Oceanside Drawing Guide (14:28) toont u hoe u Ruby als tiener, Ruby als kraken, oma, Chelsea en Chelsea als zeemeermin moet tekenen (of beter, hoe uw koters dat moeten doen), en Make Your Own Aquarium (10:36) bevat nog twee knutseltips.

CONCLUSIE

Ruby Gillman, Teenage Kraken is vooral een veilige keuze, onschuldig vertier voor jong en oud (maar vooral voor jong), gepresenteerd op een schijf met de keurige kwaliteit die we van Universal gewoon zijn.


coverStudio: Universal

Regie: Kirk DeMicco, Faryn Pearl
Met: Lana Condor, Toni Collette, Annie Murphy, Colman Domingo, Jane Fonda, Sam Richardson, Will Forte, Jaboukie Young-White, Liza Koshy, Blue Chapman, Eduardo Franco, Ramona Young

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083258290


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 7.1
Vlaams Dolby Digital Plus 7.1
Nederlands Dolby Digital Plus 7.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Kirk DeMicco, co-regisseur Faryn Pearl, producente Kelly Cooney Cilella, hoofd van karakteranimatie Carlos Fernandez Puertolas en hoofd cinematografie/layout Jon Gutman
• 3 verwijderde scènes
• Documentaire "Squad Solidarity: Adventures in ADR"
• Documentaire "The Kraken: Myth or Monster"
• Documentaire "Meet the Gillman Cast"
• Documentaire "The Kraken Krew: Meet The Humans behind The Gillmans"
• Documentaire "Prom Stories"
• Documentaire "Super Sea Girl Besties"
• 5 documentaires "Oceanside Drawing Guide"
• 2 documentaires "Make Your Own Aquarium"

Andere recente releases van deze maatschappij