:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WALKING DEAD, THE - DEAD CITY - SEIZOEN 1
WALKING DEAD, THE - DEAD CITY - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-11-15
SERIE
Nadat Hilltop in The Walking Dead in vlammen is opgegaan, heeft Maggie Rhee (Lauren Cohan) een nieuwe vredige gemeenschap gesticht. De illusie van vrede wordt echter wreed verstoord wanneer een psychopaat die zich de Kroaat (Željko Ivanek) laat noemen, Maggie's zoon Hershel (Logan Kim) kidnapt. Aan het typische fluittoontje verraadt de Kroaat echter dat hij een lid van de Saviors van Negan (Jeffrey Dean Morgan) is geweest, en Maggie moet daarom met de moordenaar van haar man samenwerken om de Kroaat te gaan opzoeken, die zich verschanst heeft op Manhattan Island. Negan wordt intussen door de autoriteiten van New Babylon gezocht omdat hij vier mannen en een marshal heeft vermoord, en agent Perlie Armstrong (Gaius Charles) heeft wild geroken. Negan zelf heeft intussen de bescherming op zich genomen van een meisje dat niet kan praten, Ginny (Mahina Napoleon), en hij wil Maggie wel helpen, op voorwaarde dat ze een veilige thuishaven voor Ginny kan vinden. Maggie en Negan stoten in New York op een verzetshaard die de macht van de Kroaat wil breken. Toch rijpt bij Maggie het idee dat het misschien een optie is om Negan koudweg uit te leveren aan de Kroaat, want die heeft kennelijk Hershel alleen maar ontvoerd als lokaas. Maar is de Kroaat te vertrouwen?
Na het elfde seizoen van The Walking Dead worden we als kijker vergast op een handjevol spinoffs. Terwijl op het moment van schrijven een reeks loopt over Daryl Dixon die kennelijk in Parijs is verzeild geraakt, speelt deze Dead City zich af in New York, waar we twee interessante antagonisten uit de hoofdreeks opnieuw hun opwachting zien maken. Maggie en Negan kunnen elkaars bloed wel drinken, maar ze zijn tot elkaar veroordeeld. Dead City sluit qua toon 200 % aan bij de moederreeks: er is weliswaar net zoals bij The Walking Dead wat sprake van filler material, maar door de reeks op zes afleveringen te houden, blijft de verhaalboog er dik genoeg opgesmeerd om te blijven boeien. Daarbij komt ook nog eens het feit dat Jeffrey Dean Morgan nog eens zijn fantastische rol van Negan mag opvoeren, die zijn psychotische aard nog eens mag bovenhalen, onder meer dankzij een flashbackscène waarin ook Simon (Steven Ogg) figureert, en waarin Negan nog de onbetwiste leider van de Saviors is. Met Željko Ivanek hebben de makers overigens nog een tweede zot van hetzelfde kaliber in huis, en het kan ook niet anders dat deze combinatie vuurwerk geeft. The Walking Dead is dus na elf seizoenen nog altijd walking en niet dead, en de cliffhanger laat ons vermoeden dat er nog meer in de pijplijn zit.
BEELD EN GELUID
Dead City houdt dezelfde stijl aan als de moederreeks, wat betekent dat we veel decors te zien krijgen in vervallen staat met grauwe en grijze kleuren waarin de walkers aanwezig zijn als onkruid. Het contrast is daarentegen voldoende om deze onfrisse werkelijkheid goed weer te geven, maar in enkele donkerdere scènes, waarin de protagonisten in de tunnels onder Manhattan een toegang naar het bolwerk van de Kroaat trachten te vinden, durven de details al eens demist in te gaan. Het beeld krijgt met amper drie (relatief korte) afleveringen per schijf genoeg ademruimte om te overtuigen. Er is een DTS-HD MA 5.1-track aanwezig die helder en stabiel klinkt, met in de surrounds het nodige gekras van de walkers die van alle kanten komen aandraven, en Bear McCreary heeft voor de muziekscore het stokje doorgegegeven aan nieuweling Ian Hultquist, die een aardig werkstukje heeft afgeleverd.

EXTRA'S

Er staat maar één extra op de tweede schijf en dat is een WonderCon 2023 Panel (35:17), een Q&A-sessie met showrunner Eli Jorné en acteurs Lauren Cohan en Gaius Charles (Jeffrey Dean Morgan kon helaas niet aanwezig zijn). De sessie werd maanden voor de première gehouden, dus veel details over de reeks zelf komt u er niet in te weten. Langs de andere kant betekent dat dus dat de documentaire licht qua spoilers is. De eerste schijf wordt ook nog eens geplaagd door cross-promotionele trailers die u moet doorworstelen.
CONCLUSIE
Voor wie niet genoeg kan krijgen van The Walking Dead is er deze spinoff met twee van de interessantste karakters uit de reeks die nog eens een vervolg mogen breien aan hun verhaal. Qua schijf zal u zich tevreden moeten stellen met deze regio A-uitgave, die technisch in orde is.


coverStudio: AMC

Regie: Loren Yaconelli, Kevin Dowling, Gandja Monteiro
Met: Lauren Cohan, Jeffrey Dean Morgan, Gaius Charles, Željko Ivanek, Mahina Napoleon

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
A

Genre:
Horror

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2022

Leeftijd:
NR

Speelduur:
262 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
014381002034


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Spaans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "WonderCon 2023 Panel"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij
  • 2021-02-26 :: QUIZ