:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAVKA - LISOVA PISNYA (THE FOREST SONG)
MAVKA - LISOVA PISNYA (THE FOREST SONG) (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-12-07
FILM
Lang geleden is de eigenaar van een houtzagerij het Verboden Bos ingegaan om de hulp af te smeken van de Hoeder, om zijn zieke dochter te genezen. De Hoeder heeft hem één druppel van de Levensbron gegeven. Maar de zager werd inhalig, en kwam terug met een leger. De Hoeder heeft toen de hulp ingeroepen van de Ene die op de Steen zit (Mike Pollock), en in een golf van vuur zijn bos én dorp met de grond gelijk gemaakt.
Nu is het bos verboden terrein. Wanneer de winter voorbij is, wordt de bosnimf Mavka (Laurie Hymes) wakker, en ze laat de lente inluiden. In het dorp arriveert intussen Kylina (Sarah Natochenny), de dochter van de zager, die het landgoed van haar vader opnieuw wil betrekken, en vooral een naïeve snul zoekt die voor haar het bos wil intrekken om op zoek te gaan naar de Bron. Muzikant Lukas (Eddy Lee) is wel te vinden voor het argument dat hij daar dik voor betaald zal worden, want zijn oom Leo (Scottie Ray) is zwaar ziek, en een eventuele behandeling kost handenvol geld. Lukas ontmoet in het bos Mavka, die net als de nieuwe Hoeder van het woud is gekozen, en de vonk tussen de twee slaat onmiddellijk over. De andere bosbewoners verwijten Mavka echter dat ze te naïef en goedgelovig is. En dat kan deels kloppen, want eens Kylina weet waar de bron zich bevindt, laat ze de bulldozers en de kettingzagen aanrukken om het bos te decimeren...
Mavka is de nieuwe film van het Oekraïense Animagrad, dat ons eerder ook al The Stolen Princess bezorgde, en het heeft een paar jaar geduurd vooraleer de film tot in onze contreien is geraakt, wat uiteraard alles te maken heeft met de oorlogssituatie in het land van herkomst. Dat de studio überhaupt nog in staat is om films uit te brengen, mag dan ook een klein wonder heten. Net als bij hun vorige werk probeert Animagrad de grote westerse studio's achterna te lopen, alhoewel de films flink geworteld blijven in de Oekraïense volkscultuur. De film is gebaseerd op een poëtisch toneelstuk The Forest Song door Lesya Ukrainka, dat Oekraïense kinderen blijkbaar allemaal op school hebben geleerd. Het verhaal is zeker niet origineel en lijkt flink op een doordrukje van Ferngully. De animatie is echter mooi en goed gedaan, en dat Slavische kantje zet de film toch op zekere wijze uniek in de markt.
BEELD EN GELUID
We hebben voor deze bespreking de Spaanse release in huis gehaald omdat dit totnogtoe de enige versie is met Engelse spraak, en de Oekraïeners mikken duidelijk - let maar op de lipsynchronisatie - op de Angelsaksische landen. Deze release heeft naast een zeer mooi beeld dat stelselmatig minder houterig wordt naarmate Animagrad meer animatiefilms op de markt brengt, en vooral grossiert in mooie, heldere primaire kleuren. De film staat op een double layer-schijf, wat er ook nog eens voor zorgt dat deze relatief korte film een hoge bitrate heeft. Wat voor velen echter een afknapper zal zijn, is dat je de Engels gesproken versie alleen maar kan bekijken met Spaanse of Catalaanse ondertitels, maar wie geïnvesteerd heeft in de juiste apparatuur waarmee user prohibitions kunnen omzeild worden, heeft hier een prima DTS-HD 5.1-track waarbij de surrounds mooi weerklinken. Mavka is geen film die het moet hebben van Disney-achtige liedjes, en qua muziek krijgt u wat Oekraïense volkszangen, en meer niet.
EXTRA'S
Een collectie trailers (6:25), in het Spaans. I am from Barcelona and I learn English from a book!

CONCLUSIE

Mavka zal allicht op de middellange termijn hier ook verschijnen, maar ik wil wedden dat dat alleen in een Nederlands gedubde versie zal zijn. Wie de Engelse dub wil bekijken, wordt naar de Spaanse versie gedreven, en dan moet u technisch handig zijn om de Spaanse ondertitels te camoufleren.


coverStudio: Selecta Vision

Regie: Oleh Malamuzh & Oleksandra Ruban
Met: Laurie Hymes, Eddy Lee, Sarah Natochenny, Tom Wayland, Scottie Ray, Marc Thompson, Nikki Thomas, Mike Pollock, Marca Leigh

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Spanje

Jaar:
2023

Leeftijd:
E

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8424365725132


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1
Catalaans DTS-HD MA  5.1
Baskisch DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Spaans, Catalaans
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij