:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SANDITON - SEIZOEN 2
SANDITON - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-06-20
SERIE
In seizoen 1 van Sanditon zagen we hoe Charlotte Heywood (Rose Williams) het badplaatsje heeft verlaten nadat haar geliefde Sidney met een ander moest trouwen om de financiële put te delgen die zijn broer Tom (Kris Marshall) had achtergelaten. Seizoen 2 vangt dan ook aan met het bericht dat Sidney is overleden op Antigua, wat ook betekent dat zijn pupil Georgiana Lambe (Crystal Clarke) vrij is om te gaan en te staan waar ze wil, nu ze onder de voogdij van Tom valt. Ze moet ondanks haar zwarte huidskleur de aanbidders van zich afslaan omdat ze plots zo rijk is geworden als de zee deep is. Haar vriendenkring meent echter dat ze vooral nood heeft aan vriendschap, en de Parkers verzoeken Charlotte om terug te keren naar Sanditon. Die brengt van de weeromstuit haar zus Alison (Rosie Graham) mee. De beide dames hopen om in de rijkere kringen een echtgenoot aan de haak te slaan die een betere partij is dan de boerenkinkels die hun vader hen opdringt.
Georgiana krijgt overigens wél aandacht van de lokale kunstschilder Charles Lockheart (Alexander Vlahos), die graag een portret van haar wil schilderen waarin haar essentiële breekbaarheid naar voren komt. Charles is echter niet de man die hij beweert te zijn, wat nog maar eens blijkt wanneer de bezittingen van wijlen Sidney uit Antigua arriveren.

Dan arriveert een compagnie soldaten in Sanditon, en Tom hoopt maar wat vurig dat ze een permanente kazerne zullen oprichten, want de aanwezigheid is financieel een goede zaak voor Sanditon. Prompt betalen en boter bij de vis zijn echter twee uitdrukkingen die in het legerkamp blijkbaar niet gangbaar zijn, en de schulden die Tom maakt om het de compagnie naar de zin te maken, worden alsmaar dieper. Bovendien zijn de militairen niet vies van een gokje, en het duurt dan ook niet lang vooraleer Tom in oude gewoontes vervalt en bijna voor de tweede keer Sanditon financieel aan de rand van de afgrond brengt.
Charlotte valt voor de charmes van de legerleider, kolonel Francis Lennox (Tom Weston-Jones). Anderzijds neemt ze een job aan als gouvernante bij Alexander Colbourne (Ben Lloyd-Hughes), en krijgt ze de opdracht om zijn nicht Augusta (Eloise Webb) en zijn dochter Leonora (Flora Mitchell) te onderwijzen. En ook Alexander blijft niet ongevoelig voor de charmes van Charlotte. Er hangt echter een spook uit het verleden boven de relatie met de twee concurrerende heerschappen.

Alison wordt dan weer bij een noodlottig koetsritje gered door de charmante kapitein William Carter (Maxim Ays), maar de man is een snoever die opschept over veldslagen waar hij nooit aan heeft deelgenomen, en hij reciteert poëzie die hij van zijn collega Declan Fraser (Frank Blake) heeft gepikt. Het is vanaf het begin duidelijk dat niet Carter, maar Fraser de geknipte persoon voor Alison is, maar Alison is zo blind als een mol.
Esther Denham (Charlotte Spencer) is intussen getrouwd met Lord Babington, maar hun huwelijk blijft kinderloos, wat zwaar op haar gemoed weegt. Dit wordt nog eens verergerd wanneer blijkt dat haar broer Edward (Jack Fox), met wie ze vroeger een incestueuze relatie had, hun uit de gratie geraakte nicht Clara (Lily Sacofsky) zwanger heeft gemaakt. Clara is als ongehuwde moeder verstoten door haar familie, maar wordt door Lady Denham (Anne Reid) in huis gehaald, met de nadrukkelijke eis dat ze best uit het zicht blijft. De situatie waarbij Esther hunkert naar een kind en Clara er één heeft waar ze liefst van af wil, dreigt te ontaarden in een explosieve situatie, zeker wanneer Esthers gezondheid het laat afweten.
Het voordeel dat dit tweede seizoen van Sanditon niet meer door Jane Austen geschreven is, uit zich onder meer in het feit dat men heel makkelijk Theo James uit het scenario kon schrijven, omdat die meer brood zag in een rol in The White Lotus. Voor de rest stikt het in Sanditon van de driehoeksverhoudingen, en moet je haast een agenda bijhouden om te weten wie er al allemaal met wie romantisch gelieerd is. Er wordt goed geacteerd, alhoewel hoofdpersonage Rose wat naar de achtergrond verschuift voor de andere verhaallijnen. Geloofwaardig is het allemaal niet, maar Sanditon biedt vooral romantisch escapisme.

BEELD EN GELUID
Seizoen 2 van Sanditon is in de Benelux nooit op fysieke media verschenen, en als u er al iets van hebt opgevangen, dan is het op zender BBC First. Wie een regio A-toestel heeft, kan zich verheugen op deze mooie versie van PBS, die weliswaar wat ontsierd wordt door de vele trailers waarin de Amerikaanse openbare omroep aan het bedelen gaat, en een compleet niets ter zake doende reclameclip voor een cruiseschip, maar op tijd doorspoelen is de boodschap. Dan houdt u een mooie transfer over in HD met pittoreske plaatjes van de Engelse kustlijn en van het tot resort omgetoverd vissersdorpje. Sanditon pakt daarnaast uit met somptueuze kostuums die zeer kleurrijk op beeld staan, en met 3 afleveringen per schijf is er geen sprake van artefacts. Het beeldformaat staat in tegenstelling tot vorig seizoen in formaat 2.00:1 op de schijf. Geluid beluistert u in DTS-HD MA 5.1, maar Sanditon is niet van die aard dat er grootse spektakelscènes in zitten. Toch kunnen we ook genieten van een mooie soundtrack, alhoewel het volume op de menuschermen beslist te luid staat. Er is een Engelse CC-track aanwezig.
EXTRA'S
Enkel irritante cross-promotionele trailers van PBS.

CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Sanditon heeft in wezen niets meer te maken met Jane Austen, maar des te meer met showrunner Andrew Davies, die op dit pad behoorlijk beslagen is. Dit is een mooie Blu-ray, maar die bevat te veel storend reclame.


coverStudio: PBS

Regie: Charles Sturridge, Ethosheia Hylton
Met: Rose Williams, Kate Ashfield, Maxim Ays, Frank Blake, Crystal Clarke, Turlough Convery, Kevin Eldon, Jack Fox, Rosie Graham, Ben Lloyd-Hughes, Sandy McDade, Flora Mitchell, Lily Sacofsky, Adrian Scarborough, Charlotte Spencer, Alexander Vlahos, Eloise Webb, Tom Weston-Jones, Flo Wilson, Kris Marshall, Anne Reid

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
A

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2022

Leeftijd:
NR

Speelduur:
326 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8418870045872


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij