:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AUDIOSLAVE
AUDIOSLAVE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-09-09
FILM
Eerst en vooral een kleine toelichting over deze relatief jonge band. Jong maar met een hoop ervaring want het is slechts enkele jaren geleden dat 3/4 van het toenmalige Rage Against The Machine (minus Zack De La Rocha) samentroepte met Chris Cornell (de zanger van het in 1997 gesplitte Soundgarden) om Audioslave te vormen. Hun eerste en tot nu toe enigste album en werd gereleased op 19 november 2002 en de hooggespannen verwachtingen werden meteen ingelost. De combinatie van het grunge-achtige in Cornell's stem in samenspraak met de harde, punkachtige rap-rock combinatie van Rage Against The Machine lieten het beste vermoeden. We moeten er wel bij vermelden dat Audioslave eerder neigt naar een album van Soundgarden dan naar ééntje van Rage Against The Machine, maar met Tom Morello's unieke gitaarstijl zijn de invloeden van die laatste groep duidelijk hoorbaar. De politieke prekerij van De La Rocha is echter helemaal verdwenen en dit is misschien wel een beetje jammer, maar aan de andere kant is deze band ook veel toegankelijker. Nu, een tijd na het releasen van hun eerste album, komt de groep met deze EP/DVD-single uit. Het is in feite wel iets meer dan een single want de dvd bevat al de videos die de groep tot op dit moment uitbracht (Cochise, Like a Stone en Show Me How To Live) samen met de registratie van een gedeelte van hun liveshow op het balkon van het Ed Sullivan-theater. Deze show op Broadway, toen ze te gast waren bij David Letterman, bevatte slechts 6 of 7 songs maar jammer genoeg krijgen de fans ze niet allemaal te zien. In een kleine vijftien minuten worden enkele songs van de desbetreffende show echter afgewisseld met een paar interviews waardoor we iets meer inzicht krijgen in het ontstaan van de band. Al bij al is het vijftal een vrij serieus gezelschap die ons de indruk gaf beter muziek te spelen dan de pers te woord te staan.

De schijf bevat een play-all optie die ons toelaat de drie videos alsook de liveregistratie doorspekt met de interviews in één ruk af te spelen. Het geheel klokt af op zo'n 30 minuten waardoor de fans met een dubbel gevoel blijven zitten. Aan de ene kant kon men hier iets meer moeite in gestoken hebben maar aan de andere kant zit de verhouding tussen prijs en geleverde kwaliteit dik in orde. Een pluspunt is het feit dat de door MTV gebande video van Show Me How To Live hier integraal opgenomen werd (inclusief het veelbesproken einde).

BEELD EN GELUID
Het beeld van de videos steekt af tegen het live materiaal op Broadway. Er is veel grain aanwezig maar af en toe kregen we de indruk (vooral bij Show Me How To Live) dat dit opzettelijk gedaan werd door de regisseur om een ruw gevoel mee te geven aan het geheel. Wel jammer is het feit dat het geheel er nogal flets uitziet en weinig detail bevat. Ook de kleuren zijn niet overtuigend, wat héél duidelijk blijkt uit de weergave van het vuurwerk in Cochise. Het live-materiaal is gelukkig beter van kwaliteit met iets meer diepgang in de donkere tinten en een duidelijke verhoging in het detailniveau.

De PCM-track aan 1536 kbps doet z'n werk uitstekend en levert een mooie prestatie af. Het geheel dondert uit je voorste speakers zonder het gezang van Cornell te overstemmen. De bassen klinken goed door en het opnameniveau is aanzienlijk hoog. Een 5.1-track was mooi geweest, vooral bij het live-gedeelte, maar al bij al mogen we niet klagen met de geleverde audiokwaliteit.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Een zoethoudertje voor de fans in afwachting van een deftige dvd-release die deze band alle eer aandoet. Geluid is bevredigend maar de beeldkwaliteit kon iets beter. De prijs/kwaliteit-verhouding maakt echter veel goed.


coverStudio: Sony Music

Regie: Diversen
Met: Chris Cornell, Tim Commerford, Brad Wilk, Tom Morello

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Duitsland

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
29 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5099720217398


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels PCM Stereo 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij