:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NARC
NARC
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-11-20
FILM
Na de dood van een undercover agent wordt Nick Tellis (Jason Patric) belast met het onderzoek. Hij moet hiervoor samenwerken met inspecteur Henry Oak (Ray Liotta), de ex partner van de overleden agent. Dat het onderzoek naar de moordenaar(s) niet onmiddellijk van een leien dakje verloopt zal de kijker wellicht niet verbazen. Zo lijkt Oak meer te weten en bepaalde dingen te verzwijgen. Bepaald niet geholpen door zijn verleden moet Tellis veel op het spel zetten om de waarheid te achterhalen.

Na Blood, guts, bullets and octane uit 1998 is Narc de tweede film die geregisseerd werd door Joe Carnahan. Na het zien van Narc op het Sundance film festival was Tom Cruise zo overtuigd door het talent van Carnahan en het potentieel van Narc dat hij besliste op te treden als executive producer. Ook besliste hij om Carnahan de touwtjes in handen te geven op de set van het op stapel staande Mission Impossible 3. Narc is nu niet meteen een meesterwerk maar bij tijd en stond toont Carnahan ons toch wel zijn onmiskenbare talent. Op de degelijke acteerprestaties valt niet veel af te dingen, over het niet bijster originele script zijn we toch een stukje minder enthousiast. Dat Ray Liotta echt wel kon acteren was al langer duidelijk, denken we maar aan zijn gesmaakte rollen in Goodfellas, Blow en Copland. Ook Jason Patric heeft heel wat in zijn mars (voorbeeld daarvan in Sleepers en vooral zijn rol als Koverchencko in het toch wel redelijk fantastische The beast of war.) toch zal zijn naam wellicht voor altijd grotendeels synoniem blijven met de flop Speed 2, waarin hij de ondankbare taak kreeg om Keanu Reeves te vervangen, ook al niet geholpen door een scenario met één van de meest ridicule scènes uit de gehele filmgeschiedenis. Zowel Patric als Liotta leveren prestaties af die tot het beste van hun carrière behoren: Patric als de getekende flik die jarenlang worstelde met een knoert van een drugverslaving en Liotta als de inspecteur die meer zijn vuisten dan zijn verstand laat werken. Narc doet bij momenten denken aan The French connection, Training day en de tv serie The Shield maar nergens wordt het niveau gehaald van deze klassiekers.

BEELD EN GELUID
Dat ondergetekende zich de laatste jaren geregeld dood heeft geërgerd aan de kwaliteit van de gemiddelde Bridge dvd release is geen geheim : DVD's met enkel een gedubde geluidstrack, stereo in plaats van 5.1-geluid, en het meest irritant van alles: fullscreen in plaats van widescreen, het verkeerde beeldformaat met andere woorden. Aan de andere kant dient het gezegd dat de meeste van de DVD's waar wij niet zo over te spreken waren verkocht werden aan zeer lage prijzen. Narc is momenteel in de winkel te vinden aan een prijs die hoger ligt dan die van de vroegere Bridge releases maar toch nog een stukje onder die van de meeste andere DVD-producenten. Met deze release krijgen we toch een kwaliteitsproduct in handen: zowel beeld en geluid op deze release kunnen de vergelijking doorstaan met die van de grote Hollywood studio’s. Ondergetekende stond wat sceptisch tegenover deze release maar wij kunnen niet ontkennen dat wij van bij het begin van de film overtuigd werden door de kwaliteit van de geluids- en beeldtransfer. Het wat a-typische kleurgebruik waarvoor werd geopteerd door Carnahan en diens director of photography komt heel goed tot haar recht bij deze scherpe, contrastrijke transfer. Printbeschadigingen konden wij niet waarnemen. Zowel de Dolby Digital 5.1-track en de DTS-track maken de nodige indruk, zelf hebben wij een lichte voorkeur voor deze laatste gezien de iets betere spreiding van het geluid.

EXTRA'S
Over de extra’s kunnen we jammer genoeg niet even enthousiast zijn als over de rest van deze dvd. Buiten een trailer, een tv spot en wat promo materiaal voor andere films krijgen we enkel wat korte interview fragmenten met Ray Liotta (4.06 min), Jason Patric (2.02 min), Busta Rhymes (1.48 min), Joe Carnahan (3.52 min) en Tom Cruise (2.25). Echte fans van de film kunnen we nog vertellen dat de audiocommentaartrack die te vinden is op de Paramount regio 1 versie een aanrader is, het is dan ook jammer dat deze op de Bridge-release niet weerhouden is.

CONCLUSIE
Narc is een leuke thriller geworden die het vooral moet hebben van sterke vertolkingen in plaats van een origineel verhaal of duivelse plotwendingen. Over de beeld-en geluidskwaliteit van deze Bridge-release kunnen we zeker tevreden zijn. Mede door de scherpe prijs is deze DVD toch wel een aanrader om aan te schaffen.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Joe Carnahan
Met: Jason Patric, Ray Liotta; Lloyd Adams, Busta Rhymes

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983448895


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij