:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARX BROTHERS IN HORSE FEATHERS, THE
MARX BROTHERS IN HORSE FEATHERS, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2003-12-07
FILM
Dit is de vierde langspeelfilm met de legendarische Marx Brothers in de hoofdrol (een groepje broers komende uit de schoot van een naar de VS uitgeweken Duitse moeder en een Amerikaanse vader). Het verhaal van Horse Feathers draait rond een Amerikaanse Universiteit (Huxley College). Professor Quincy Adams Wagstaff (Groucho) wordt aangesteld als de nieuwe rector en komt met een overvloed aan onorthodoxe maatregelen het hele leersysteem op stelten zetten. Frank Wagstaff (Zeppo) de zoon van de rector krijgt het als eerste zwaar te verduren en wordt na een woordenwisseling prompt aan de schooldeur gezet. Later wanneer er een belangrijke wedstrijd American Football, tegen een rivaliserend unief-team in het verschiet komt te liggen, gaat de prof op zoek naar twee fake spelers (Harpo & Chico). Hij draagt het tweetal op om de twee sterspelers van het andere team te kidnappen en om geheime codes van de tegenspelers te ontfutselen. Uiteraard lopen er onnoemelijk veel zaken verkeerd en groeit de prent al snel uit tot een totaal geschifte heksenketel...

Dit typeert meteen ook de unieke stijl humor die de vier Marx broers tijdens de jaren dertig wereldberoemd maakte. Hun genre valt het best te omschrijven als een combinatie van woordgrapjes, one-liners en visuele slapstick. Op tijd en stond aangevuld met (in deze film iets minder sterke) muzikale tussenpauzes zoals we die kennen uit cabaret en musical. De humor is vaak zodanig absurd en over-the-top dat je haast niet anders kan dan op tijd en stond luidop lachen. Toegegeven, sommige grappen hebben de tand des tijds iets minder goed doorstaan dan andere en zijn een beetje flauw, kinderachtig en preuts, maar gelukkig blijven er nog voldoende klassieke grollen over zodat de balans positief overhelt. Bij sommige jokes is het wel duidelijk waar de gebroeders Zucker en hun vriend Abrahams (schijvers en regisseurs van o.a. Airplane! en The Naked Gun-serie) de mosterd hebben gehaald. Een voorbeeldje: twee mannen zitten te kaarten in een bar en bij aanvang van een nieuw spel zegt de ene tegen de andere “It’s time to cut the cards”, waarop Harpo een bijl tevoorschijn haalt en prompt de kaarten in twee hakt. De grappen volgen elkaar in razendsnel tempo op. De hoge snelheid waarmee Groucho zijn woordgrappen brengt is er trouwens voor verantwoordelijk dat de ondertitels soms te traag over het scherm heen rollen. Vele pointes gaan ook verloren indien je teveel aandacht schenkt aan de Nederlandse vertaling. Gericht luisteren is dus de boodschap.

BEELD EN GELUID
Wat kunnen we nog verwachten op gebied van beeldkwaliteit wanneer we het hebben over een film uit 1932? Het 1.33:1 beeld ziet er allesbehalve opgepoetst uit. De filmprint zit vol met krassen, haren, sigarettengaten en andere smurrie. Het contrast is erg zwak en ook over de beeldscherpte kunnen we allesbehalve trots zijn. Uit enkele scènes ontbreken er zelfs een paar frames waardoor het beeld om de haverklap verspringt. Alles is wel nog duidelijk te volgen, maar erg optimaal oogt het zaakje zeker niet.

Over het geluid kunnen we dezelfde conclusie trekken. De mono 1.0 soundtrack is van een erg slechte kwaliteit. Veel vervorming en distortie is over de gehele lijn merkbaar (extreem goed zelfs tijdens het muzikale intermezzo met de harp). Er zitten ook enkele kleine drop-outs in van elk een seconde. De dialogen zijn ondanks dit alles wel nog redelijk goed te verstaan. We kunnen door de leeftijd van de film bijna niet anders dan een heleboel zaken door de vingers zien, maar een toonbeeld van een goede transfer is Horse Feathers zeker niet.

EXTRA’S
De trailer en niets anders dan de trailer. Deze disc is even kaal als het hoofd van Nic Balthazar.

CONCLUSIE
Dit is zeker geen spek voor ieders bek. Echter iedereen die ook maar een beetje fan is van de Marx Brothers, of uit nieuwsgierigheid graag wil kennismaken met hun absurde vorm van klassieke humor, komt hier zeker niet bedrogen uit. Vaak leuke woordgrapjes en absurde slapstick vermengen zich tot één geheel. Wie zich in deze smeltkroes kan terugvinden, dient deze film zeker een welverdiende kans te geven.

The Horse Feathers maakt deel uit van The Marx Brothers box. De andere delen zijn: Monkey Business, The Cocoanuts, Animal Crackers en Duck Soup.


coverStudio: Universal

Regie: Norman McLeod
Met: Croucho, Harpo, Chico & Zeppo Marx

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
3/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1932

Leeftijd:
AL

Speelduur:
62 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582606201


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Russisch, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij