:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOW TO LOSE A GUY IN 10 DAYS
HOW TO LOSE A GUY IN 10 DAYS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-12-28
FILM
One of them is lying. So is the other.

De tagline bevat eveneens de ultradunne plot van deze zeemzoete romantische komedie. Het is één van die films waar de kijker vooruitzit op het plot en meer weet dan de verschillende karakters zelf. Naar ons weten werd dit nog niet zo vaak uitgeprobeerd in dit genre. Reden te meer om deze How To Lose A Guy In 10 Days een kans te geven, dachten wij zo bij onszelf.

Andie Anderson is een journaliste bij Composure, een befaamd vrouwenmagazine met hoofdzetel in New York. Na een zware journalistieke studie is Andie niet echt tevreden met een job die van haar vraagt artikels en columns te schrijven over plastische chirurgie, modetrends, relatietips, botoxinjecties en dergelijke meer. Nee, deze slimme blonde meid wil de politieke- en wereldproblematiek onder de loepe nemen en uiteidelijk krijgt ze de belofte van haar baas dit ook te mogen doen. Voorwaarde is wel dat haar laatste artikel van voortreffelijke kwaliteit moet zijn. Ze moet de lezeressen van het magazine waarschuwen voor de foute gedragsregels binnen een prille relatie. Hiervoor gaat ze op onderzoek uit. Bedoeling is iemand aan de haak te slaan en hem binnen de eerste tien dagen van hun relatie op te zadelen met alle verkeerde stappen binnen een beginnende relatie: o.a zich te snel hechten aan iemand, onmiddellijk z'n medicijnenkastje volproppen met vrouwelijk materiaal, hem vliegensvlug zeggen dat je kinderen met hem wil, etc... Na een korte zoektocht vindt Andie haar perfekte proefkonijn in Benjamin Barry, een reclamespecialist binnen de bier- en sportwereld. Wat ze echter niet weet is dat Barry een weddenschap aangegaan heeft met de baas en collega's van z'n reclamebureau. Kan hij na 10 dagen op een belangrijk feestje verschijnen met een vrouw aan z'n zijde die 'echt' verliefd op hem is, dan krijgt hij een belangrijke klant onder z'n hoede.

U hoort hem al aankomen. Deze twee gaan een relatie aan met elkaar en nadien probeert Andie binnen de 10 dagen op alle mogelijk manieren van Benjamin af te geraken, terwijl Benjamin er alles voor overheeft om Andie 10 dagen later verliefd aan z'n zijde te hebben. Uiteindelijk komt het hele zootje uit en wat blijkt: ze zijn echt verliefd geworden op elkaar. En nu met z'n allen in koor: Ooooooh! U hoort het al, wij zijn niet echt fan van de romantische komedie, maar af en toe maken we een uitzondering omdat deze films nu eenmaal nog altijd goed in de markt liggen. En na ons op een druilerige tweede kerstdag onderworpen te hebben aan deze romcom moet het gezegd dat we onze zienswijze iet of wat moeten bijstellen. Waarom, zal u zich afvragen ? Wel, ten eerste is de hoofdregel bij een romcom de 'chemistry' tussen de twee hoofdacteurs. Het is met dit dat de film staat of valt en als het niet klikt tussen hen beide is de film gedoemd om te mislukken. Gelukkig genoeg werden er twee prachtige acteurs gecast voor de hoofdrollen: De vrijwel onbekende Kate Hudson die wij enkel aan het werk zagen in de serie 'Almost Famous' en paradepaardje Matthew McConaughey, klasseacteur uit ondermeer 'U-571' evenals snoepgoed voor het vrouwelijke ras. Van McConaughey wisten we dat hij kon acteren, nu weten we ook dat hij in dit soort film makkelijk z'n draai vindt. Grote ontdekking van het gebeuren is echter Hudson, een mooi verschijning met een prachtige uitstraling, een aanstekelijke lach en op de koop toe nog heel wat (komisch) acteertalent er bovenop. Bovendien klikt het wonderwel tussen de twee waardoor de film voor de liefhebbers reeds half geslaagd is. Maar nu komt het, ook van ons krijgt deze film een pluim. Het begint met een glimlach door een spontaan overkomende scène, daarna volgde er af en toe een medelevend gevoel met de karakters en uiteindelijk weet je wel hoe de film zal eindigen, maar je kan het niet laten om te zien hoe het zal gebeuren en laat je al je vooroordelen die je ooit had over romcom's achter je en geniet je met volle teugen van het tienergevoel dat terug komt opzetten. Die tijd waarin je alle dagen krachtig verliefd kon zijn en de wereldproblemen achteloos aan je voorbijgingen.

Wat we willen duidelijk maken is dat ook non-liefhebbers van dit genre af en toe geraakt kunnen worden door een film die zij bij voorbaat normaal gezien nooit een kijkbeurt zouden gunnen. Want deze How To Lose A Guy In 10 Days werkt wel degelijk. De prestaties van de acteurs, de locaties, de cinematografie, de muziek en het halfzachte script komen op een zodanige manier samen dat ze een meer dan leuke en geslaagde komedie vormen.

BEELD EN GELUID
Op beeldvlak zagen we hier en daar toch een paar printbeschadigingen, iets wat we niet verwacht hadden gezien de kwaliteit die Paramount ons de laatste maanden afleverde op het gebied van hun recente bioscoopreleases. Op de koop toe zit er naar het einde van de film een serieuze glitch in het beeld die zelfs onze huisgenoten opviel. Kleuren en zwartniveaus zijn dan wel opnieuw van een hoge kwaliteit terwijl het beeld scherp en gedetailleerd blijft gedurende de volledige prent.

De Dolby Digital 5.1-geluidstrack is zoals je ze verwacht bij dit genre: je surrounds zijn vrijwel overbodig en worden slechts sporadisch gebruikt (met uizondering van de basketbal-scène) om hier en daar een achtergrondgeluid en wat muziek weer te geven. De actie speelt zich voornamelijk af in de voorste speakers tijdens een dialooggedreven film en dit is hier niet anders. De dialogen worden natuurlijk en helder weergegeven en daar draait het hier om.

EXTRA’S
Regisseur Donald Petrie is van de partij om ons van een luchtig maar goed gevuld audiocommentaar te voorzien. Hij bezorgd ons o.a enkele leuke weetjes over het film- en acteerproces. 'Mapping Out the Perfect Movie' en 'Mapping Out the Perfect Location' werden samengesteld uit een vijftiental interviews met de bijna voltallige cast&crew. Terwijl 'Mapping Out the Perfect Movie' materiaal uit de film mengt met stukken uit de verschillende interviews gooit 'Mapping Out the Perfect Location' het over een andere boeg: we krijgen een kaart van Manhattan voorgeschoteld met verschillende bookmarks erop. Als wij er eentje aanklikken worden we naar de desbetreffende locatie gebracht en wordt de link met de film toegelicht. Een leuke extra ! Uiteindelijk zijn er nog 5 verwijderde scènes met optioneel commentaar door de regisseur. Allé extra's zijn optioneel Nederlands te ondertitelen.

CONCLUSIE
How To Lose A Guy In 10 Days kon een overbodige, dertien in een dozijn, rampzalige romantische komedie geworden zijn maar fris, jong acteertalent en een niet alledaags plot geven deze genre-film een meerwaarde. De technische presentatie is iets minder dan wat we van Paramount gewoon zijn maar gelukkig werd er nog een leuk pakketje aan extra's ingesloten. Een huurbeurtje waard, ook voor de niet-liefhebber!


cover
Studio: Paramount

Regie: Donald Petrie
Met: Kate Hudson, Matthew McConaughey, Kathryn Hahn, Annie Parisse, Adam Goldberg, Thomas Lennon, Michael Michele, Shalom Harlow

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557761


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Bulgaars, Pools, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Featurette
• Interviews
• 5 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij