:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ISLE, THE
ISLE, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-01-22
FILM
De jonge vrouw Hee-Jin (Suh Jung) verhuurt vishutjes op een groot Koreaans meer. Overdag voorziet ze de dikwijls vreemde vissers van aas en koffie; ’s nachts biedt ze haar lichaam aan. Hyun-Shik (Yoo-Suk Kim) ziet door diverse omstandigheden het leven niet meer zitten en heeft één van de hutjes afgehuurd om een eind te maken aan zijn leven. Hee-Jin krijgt dit in de gaten en houdt hem tegen. Al snel ontstaat er een complexe, doch passionele liefdesrelatie, die balanceert tussen dierlijke wreedheid en pure tederheid. Wanneer nog andere mensen interesse tonen in Hyun-Shik grijpt Hee-Jin onmiddellijk in.

So Beautiful, so dangerous…

The Isle (originele titel: Seom) is een bevreemdende Koreaanse prent van regisseur Kim Ki-Duk, bevolkt door nog vreemdere karakters. De prent bouwt gestaag op rond de simpele setting van de drijvende vishutjes en hun destructieve bewoners en valt dan plots van het ene uiterste in het andere. De film gaat van pure schoonheid en poëzie naar snoeiharde gruwel en geweld. Dit laatste wordt mooi ingekleurd door de knappe actrice Suh Jung. Zij bezit een zéér dreigende uitstraling en haar ijskoude ogen zorgen voor enkele kippenvel-momenten. Toch is The Isle geen meesterwerk geworden, daarvoor is de film iets te traag en worden sommige dingen niet voldoende uitgewerkt. The Isle zal niet iedereen kunnen bekoren, gewoon al omdat de film niet in een vakje te stoppen valt. Zo komen in willkeurige volgorde genres zoals romantiek, erotiek, drama, mysterie, spanning en horror aan bod. Was dit de bedoeling van Kim Ki-Duk of wist hij niet zeker welk genre hij wilde? Eén ding is wel zeker: na The Isle zal u nooit nog op dezelfde manier naar vishaken kijken. U bent gewaarschuwd!

BEELD EN GELUID
Hoewel op de cover anders beweerd wordt is het 1.85:1 beeld non-anamorfisch uitgevoerd. Het is over het algemeen voldoende scherp, maar er komen softe momenten voorbij door het soms aanwezig zijn van filmgrain (vooral de nachtshots worden hierdoor geplaagd). Contrast en schaduwdetail zijn bevredigend. De kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. De gebruikte print is relatief proper, maar bevat hier en daar toch nog wat kleine vuiltjes en beschadigingen. We hebben ook nog een enkel digitaal compressiefoutje en wat horizontale beeldlijnen opgemerkt. De Koreaanse Dolby Digital 5.1-track is een op de voorste kanalen gericht geluidsspoor, maar de mooie muziek en de nachtgeluiden (wind, krekels, het kabbelende water, …) zorgen mooi voor de nodige ruimtelijkheid. The Isle zit niet vol met spectaculaire explosies en bijhorende kogelregens, bijgevolg is er bijzonder weinig te beleven voor je subwoofer. De dialogen zijn op hun beurt goed te verstaan en klinken natuurlijk. Ruis of geluidsstoringen zijn niet aanwezig.

EXTRA’S
Het eerste wat we tegenkomen is een “B-Roll”-filmpje van 7 minuten, dat ons een blik gunt achter de schermen van The Isle. De cast- en crewleden zijn tevens regelmatig in gesprek, maar er is spijtig genoeg geen ondertiteling aanwezig en ons Koreaans is wat aan de roestige kant zodat we hier bijzonder weinig aan hebben. Een slordig foutje! Vervolgens treffen we enkele interviews (9 min.) aan met regisseur Kim Ki-Duk en hoofdrolspelers Suh Jung en Yoo-Suk Kim. Tenslotte zijn er nog filmografieën aanwezig voor regisseur Kim Ki-Duk en de belangrijkste castleden (Suh Jung, Yoo-Suk Kim, Jae-Hyung Cho, Hang-Seon Jang).

CONCLUSIE
The Isle van regisseur Kim Ki-Duk zal niet iedereen aanspreken, maar is ontegensprekelijk een fascinerend staaltje Zuid-Koreaanse cinema. De dvd bevat een bevredigende beeldkwaliteit en een goede geluidskwaliteit. Ook zijn er enkele minieme extra features aanwezig. Een tip voor de liefhebbers van niet alledaagse (Aziatische) cinema.


Nota van de redactie: Filmfreaks meldt ons het volgende:
"We kwamen de recensie van THE ISLE tegen op DVDinfo.be. Daarin wordt melding gemaakt van het feit dat de DVD niet anamorfisch is. We zijn druk bezig met het hermasteren van de DVD. Deze was per abuis 4/3. We zullen hem op koopDVD uitbrengen in een 16/9 anamorf gemasterde versie."coverStudio: Filmfreaks

Regie: Kim Ki-Duk
Met: Suh Jung, Yoo-Suk Kim, Sung-Hee Park, Jae-Hyung Cho, Hang-Seon Jang

Film:
6,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058491091


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• B-Roll,
• Interviews,
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij