:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZAAK ALZHEIMER, DE
ZAAK ALZHEIMER, DE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-04-05
FILM
Vincke (Koen De Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt), beide rechercheurs van de Antwerpse politie, worden geconfronteerd met de moord op een plaatselijk topambtenaar. Ze onderzoeken de zaak en het spoor leidt naar Angelo Ledda (Jan Decleir), een professionele huurmoordenaar die te kampen heeft met de ziekte van Alzheimer. Wanneer Ledda doorkrijgt dat hij een pion is in een politiek machtsspelletje, besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Rechercheurs Vincke en Verstuyft proberen Ledda tegen te houden. Ze stuiten op een onontwarbaar complot dat ver boven hun kop gaat. Zullen de schuldigen gestopt worden?


De Zaak Alzheimer is de verfilming van het gelijknamige boek van auteur Jef Geeraerts. Regisseur Erik Van Looy, die ons ook al Ad Fundum (’93) en Shades (’99) voorschotelde, tackelde dit ambitieuze project en maakte er een erg geslaagde Vlaamse politiethriller van. Hoewel het plot in feite niets spectaculair of wereldschokkends is, werd het geheel met veel brio en visuele flair ingeblikt. Vooral de adembenemend knappe fotografie van cinematograaf Danny Elsen (Robokip, Oesters Van Nam Kee), de meeslepende soundtrack van oscarwinnend componist Stephen Warbeck (Shakespeare In Love, Charlotte Gray) en de feilloze montage (Philippe Ravoet – Rabid Grannies, Pauline & Paulette) zorgen ervoor dat dit niet zomaar een ‘Vlaams filmpje’ is. Mag uiteraard ook wel met een budget van 2.500.000 Euro! Dit naar Vlaamse normen hoge budget en de strakke regie van regisseur Erik Van Looy zorgen dat de aanwezige actie- en suspensescènes er erg goed, spectaculair en geloofwaardig uitzien. Nu weten we al dat de film er goed uitziet en de nodige actie en spanning bevat, maar dat maakt geen goede film natuurlijk! Maar geen nood ook op het gebied van acteren zit het meer dan goed. Van Looy zorgt dat het kruim van de Vlaamse acteursgilde in De Zaak Alzheimer aantreedt en deze leveren natuurlijk stuk voor stuk erg solide acteerwerk af. Maar het zijn vooral Koen De Bouw (Vincke) en uiteraard “de Vlaamse Robert De Niro” Jan Decleir (Ledda) die echt uitblinken en een briljante acteerprestatie neerzetten. De Zaak Alzheimer ging op 7 Oktober 2003 in première en dit als opener op het Internationaal Filmfestival van Gent. Met rond de 60.000 bezoekers in zijn eerste week kende de prent de beste opening voor een Vlaamse film sinds tien jaar. Na maanden en maanden gedraaid te hebben in de Vlaamse bioscopen blijft de teller steken op ongeveer 740.000 bezoekers. Dit fenomenale bezoekersaantal plaatste De Zaak Alzheimer op nr. 4 in de top 10 van de meest succesvolle Vlaamse films aller tijden. Bovendien liet deze Vlaamse film peperdure Amerikaanse blockbusters als The Matrix Revolutions, Terminator 3 en X-Men 2 ver achter zich. De film is ook aangekocht door Nederland en Frankrijk en er is interesse getoond vanuit Amerika om een remake van de film te draaien. Kortom, De Zaak Alzheimer is een ware mijlpaal in de Vlaamse filmgeschiedenis die u onder geen enkel beding mag missen!


BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfisch uitgevoerde beeld is bevredigend qua scherpte en contrast. Nochtans is er regelmatig een lichte korrel waar te nemen, maar dit lijkt ons eerder de bedoeling van de regisseur om de film een grauwere look mee te geven. Zo zijn ook de kleuren gefilterd om sommige beelden een koude aanblik te geven. De aanwezige kleuren zien er dan wel goed uit en ogen realistisch. Zwartniveau en schaduwdetail zijn beide goed. De gebruikte print is erg proper, vuiltjes en printbeschadigingen zijn dus niet aan de orde. Wel zijn er enkele compressiefouten en wat ghostingeffecten aanwezig, maar niets dat het kijkplezier afneemt. De Vlaamse Dolby Digital 5.1-track klinkt soms agressief, erg dynamisch en ruimtelijk, met een goede plaatsing van de effecten en punch waar nodig. De dialogen zijn prima te verstaan en klinken natuurlijk. Ruis of storingen zijn niet opgemerkt. Bridge was zo vrij om ook een Vlaamse DTS 5.1-track op het schijfje te plaatsen. Deze klinkt op zijn beurt voller en bevat iets meer detail. De Vlaamse DTS-track is bijvoorbeeld de eerste geluidstrack die een ‘overload’ op de display van onze versterker toverde. Niet op het maximum vermogen is dus de boodschap. Er is ook nog een Vlaamse Dolby Digital 2.0-track aanwezig.


EXTRA’S
Wanneer je de dvd opstart, krijg je automatisch previews voorgeschoteld van andere kwaliteitsproducties van eigen bodem, namelijk: Zaman, Flikken, Windkracht 10 en Aspe. De echte extra’s beginnen bij de amusante en informatieve audiocommentaar, ingesproken door regisseur Erik Van Looy en acteur Koen De Bouw (Eric Vincke). De beide heren spitten een heleboel interessante weetjes en anekdotes op, dit doen ze met de nodige humor. Op een gegeven moment wordt in de audiocommentaar naar weggeknipte scènes verwezen en dat deze wel ergens op de dvd te vinden zullen zijn, maar in de realiteit zijn deze echter niet aanwezig en dat is toch wel spijtig. Het volgende wat we aantreffen is een fotogalerij met een 30-tal ‘behind the scenes’ foto’s, die automatisch (of manueel) voorbijkomen - begeleid door de prachtige titelsong van Stairsailor (Some Of Us). In het 21 minuten durende “De Zaak Alzheimer: Behind the Scenes” krijgen we te zien hoe bepaalde scènes uit de film ingeblikt zijn. Je krijgt ook steeds de afgewerkte scène te zien. Het geheel is best boeiend, maar het had gerust wat gekruid mogen zijn met wat interviews (al dan niet op de set). Dan is het opnamedagboek veel interessanter. Aan de hand van tekstschermen (één pagina voor elke opnamedag) komt de kijker wat meer te weten over “hoe films maken” en hoe De Zaak Alzheimer tot stand kwam. Er is wel een klein foutje ingeslopen in deze feature. Je moet de pagina’s van het dagboek steeds manueel bedienen, maar als je op ‘Dag 47 – 17 juni’ gaat het plots automatisch. Dit gaat echter zo snel dat lezen van de laatste drie pagina’s bijna onmogelijk is. Het is goed mogelijk dat dit probleem(pje) zich niet bij elke type speler voordoet. Is dit toch het geval, dan kun je door middel van de pauzeknop de pagina’s toch nog rustig nalezen. Er zijn ook karakterprofielen aanwezig van de hoofdpersonages. In A Night To Remember zijn we getuige van de wereldpremière van De Zaak Alzheimer tijdens het Internationaal Filmfestival van Gent. Deze featurette (5 min.) verschaft ons enkele leuke sfeerbeelden van die bewuste 7 oktober 2003. Tenslotte is er nog de knappe bioscooptrailer en cross-promotional trailers voor Het Gezin Van Paemel, Kapitein Zeppos, Johan & De Alverman, Dinotopia en De Zusjes Kriegel.


CONCLUSIE
De Zaak Alzheimer is een erg geslaagde Vlaamse politiethriller in een regie van Erik Van Looy. Bridge Pictures brengt een verzorgde dvd uit van deze Vlaamse succesfilm. De beeld- en geluidskwaliteit zijn beide erg goed en ook zijn er enkele geslaagde extra features op het glimmende schijfje aanwezig. Een topper!


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Erik Van Looy
Met: Jan Decleir, Koen De Bouw, Werner De Smedt, Jo De Meyere, Hilde De Baerdemaeker, Geert Van Rampelberg, Gene Bervoets, Deborah Ostrega, Vic De Wachter, Filip Peeters, Johan Van Assche, Laurien Van Den Broeck

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983470330


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams DTS 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Fotogalerij
• Featurettes
• Opnamedagboek
• De personages
• Bioscooptrailer
• Previews
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij