:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REVEREND BILLY & THE CHURCH OF STOP SHOPPING
REVEREND BILLY & THE CHURCH OF STOP SHOPPING
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-08-13
FILM
We are turning into a society of extra’s from Dawn of the dead

Reverend Billy (Bill Tallen) is een performancekunstenaar en één van de leiders van de antiglobalisering in de VS. Regisseur Dietmar Post kreeg de kans om Bill Tallen gedurende een jaar (zomer 2000 tot zomer 2001) te volgen tijdens zijn "shopping interventions".

De 60-minuten durende documentaire is opgedeeld in drie delen:

Deel 1: "Starbucks"
Reverend Billy en zijn aanhangers manifesteren op verschillende tijdstippen (gedurende de periode 2000 – 2001) binnen en buiten de Starbucks koffiehuizen rond Astor Place, downtown Manhattan. Volgens de Reverend is Astor Place zowat "the Bermuda triangle of retail": men vindt er 3 Starbucks, 1 K-Mart, 1 Kinko’s copy shop, 1 Barnes & Nobles en 1 McDonald’s.

Deel 2: "Disney"
Het tweede deel van de documentaire toont de 29ste actie van Reverend Billy tegen Disney. Tijdens de voorbereiding vernemen we meer over het waarom van de actie. Disney is één van de multinationals die nog steeds gebruik maakt van sweatshops (voor meer info: www.sweatshops.org). In lage loon-landen als Sri Lanka laat Disney producten fabriceren door arbeiders die nog minder verdienen dan het (al zeer lage) wettelijke minimumloon, daarbij verplicht ze hen er ook toe om meer dan 70 uur te werken als ze hun job willen behouden. Na de voorbereiding zien we de het bonte gezelschap de metro nemen richting Times Square, waar de Disney store zich bevindt. Het hoeft niet gezegd dat een preacher met een gekruisigde Mickey & Minnie Mouse en een aantal cameraploegen in zijn zog veel bekijks heeft.

Deel 3: "Saving of the Poe House"
In het derde deel van de documentaire komen een aantal acties uit 2000 aan bod die als doel hadden om een huis te redden waarin schrijver Edgar Allen Poe in 1845 één van zijn meest beroemde verhalen schreef, namelijk The Raven (verfilmd in 1935 en 1963).

BEELD EN GELUID
De beeld-en geluidskwaliteit van deze dvd varieert sterk van reportage tot reportage. De verschillen in kwaliteit zijn te wijten aan het bronmateriaal (de documentaire werd bij momenten gedraaid in relatief moeilijke omstandigheden) dat gedraaid werd op digital video en niet aan de eigenlijke dvd-productie.

EXTRA'S
Als extra biedt deze dvd een interview van 30 minuten met Bill Tallen.

CONCLUSIE
Reverend Billy & The Church Of Stop Shopping is een interessante documentaire die wellicht niet door iedereen gesmaakt zal kunnen worden. In tegenstelling tot de documentaires van iemand als Michael Moore maakt regisseur (of moeten we zeggen documentairemaker) Dietmar Post geen gebruik van flitsende montagetechnieken of een muzikale omkadering. Wat ons betreft zou Reverend Billy & The Church Of Stop Shopping niet misstaan als documentaire in een programma als Ter Zake of Panorama. Lezers die echt begaan zijn met de problematiek van de anders- of antiglobalisering kunnen we deze dvd zeker aanraden. Voor meer info over de Reverend kan men terecht op zijn persoonlijke website: http://revbilly.com/index.php. De dvd kan besteld worden via de Play Loud-website: http://www.playloud.org.


cover
Studio: Play Loud!

Regie: Dietmar Post
Met: Bill Tallen

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Duitsland

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
60 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4021308887243


Beeldformaat:
1.75.1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Duits, Spaans
Extra's:
• Interview met Bill Tallen,
• Crew en cast info

Andere recente releases van deze maatschappij