:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TROUBLE WITH HARRY, THE
TROUBLE WITH HARRY, THE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2004-11-02
Deze DVD is onderdeel van de 7 discs tellende Hitchcock Collection. De overige 6 films in de collectie zijn: Saboteur, The Man Who Knew Too Much, Rope, Rear Window, Shadow Of A Doubt en Psycho.

FILM
Het probleem met Harry is dat hij morsdood is. En dat zijn in een keurig pak gehesen lijk op de meest verrassende en vervelende plaatsen opduikt. Bovendien lijkt niemand in het kleine, pittoreske gehucht in Vermont waar de film zich afspeelt, het erg te vinden dat Harry het tijdige voor het eeuwige heeft verruild. Integendeel. Zowat iedereen meent een hand te hebben gehad in zijn overlijden. Kapitein Albert Wiles (Edmund Gwenn) denkt dat een verdwaalde kogel tijdens de hazenjacht Harry de kop kostte. Alleenstaande moeder Jennifer Rogers (Shirley MacLaine in haar filmdebuut) vermoedt dan weer dat een iets te harde slag met een glazen fles op haar ex-mans hoofd de doodsoorzaak is. En ook Miss Ivy Gravely (Mildred Natwick) vreest dat zij misschien de moordenaar is. Uiteindelijk is het aan onsuccesvol kunstenaar Sam Marlowe (John Forsythe) om orde te scheppen in de chaos. En daarbij dient Harry’s lijk meermaals begraven, verplaatst, heropgegraven en verborgen worden.

Hoewel Hitchcock terecht de bijnaam Master of Suspense ten deel viel, mag ook het belang van zwarte humor in zijn films niet onderschat worden. Zijn thrillers zouden nooit grote successen zijn geworden, mocht hij niet steevast een occasionele kwinkslag richting het publiek hebben geworpen. Daarom ook moet het de regisseur in 1955 een goed idee hebben geleken om een zwarte komedie te draaien. The Trouble with Harry zou Hitchcock van een andere, luchtigere kant laten zien. Het is een film die meer ander enig ander werk uit zijn oeuvre perfect aansluit bij zijn sociale persoonlijkheid. Hij had weliswaar eerder in zijn carrière reeds komedies gedraaid (Mr. and Mrs. Smith in Hollywood, diverse komedies in Engeland) , maar die waren nooit erg aangeslagen bij een breed publiek. Allicht omdat Hitchcock er zijn eigen, ironische voorkeur van humor niet in kwijt kon. Met The Trouble with Harry zou dat veranderen, doch ook dit keer bleef publiek succes uit. De film was meteen de laatste komedie die Hitch ooit draaide.

Al kan je de film bezwaarlijk een Hitchcockiaans hors d’oeuvre noemen, toch bezit The Trouble with Harry een zekere ontwapenende charme. Dat ligt mijns inziens in de eerste plaats aan de locatie. Grotendeels opgenomen in de Amerikaanse staat Vermont, in New England, vervullen de magnifieke herfstkleuren van vallende bladeren je als kijker terstond met nostalgie. Hitchcocks vaste cameraman Robert Burks slaagt er treffend in een klein gehucht, dat stil is blijven staan in zorgeloze tijden, op pellicule te vereeuwigen. De beelden worden bovendien gecomplementeerd door een vrolijke, speelse score van componist Bernard Herrmann. In een zwarte komedie is het altijd van cruciaal belang dat de kijker zich meteen thuis voelt in de op beeld getoonde omgeving, zoniet haakt het al snel af. In die optiek kan je The Trouble with Harry alvast geslaagd noemen.

Toch zitten er enkele addertjes onder het gras, die de film niet Hitchcocks meest memorabele maken. Vooreerst is er het scenario. Hoewel het script doorspekt is met heerlijke voorbeelden van gitzwarte humor, wordt dit deels teniet gedaan door een repetitieve factor. Alle gebeurtenissen zijn feitelijk varianten op dezelfde grap, waardoor je als kijker op den duur wat op je honger blijft zitten. Daarnaast blijken er enkele scènes te zijn (bvb. de verkoop van Sam Marlowes kunst) die het tempo bruusk breken. Ook de vertolkingen zijn een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Enerzijds druipt de charme en goodwill af van Edmund Gwenn, Mildred Natwick, en vooral Shirley MacLaine, die in haar eerste filmrol meteen bewijst over fenomenale komische timing te beschikken. Anderzijds vertolkt houten klaas John Forsythe de hoofdrol, wat publieksgerichte empathie meteen de kop indrukt.

In tegenstelling tot de meeste andere Hitchcockprojecten, is The Trouble with Harry dan ook een film die het kijkerspubliek zal verdelen in een pro- en contrakamp. De een zal de teleurstelling om de afwezigheid van sprankelende glamour, nagelbijtende spanning en beklijvende set-pieces met moeite kunnen verbijten. De ander zal zich verkneukelen aan de typische, macabere Hitchcockhumor en bulderend lachend over de zetel rollen. Ik schipper ergens diplomatisch tussen de twee: vol bewondering voor het lef van de Master of Suspense om succesvol andere genres aan te pakken, en toch reeds uitkijkend naar zijn volgende film, ongetwijfeld een thriller met als protagonist een onschuldige man, op de vlucht voor omstandigheden waar hij geen controle over heeft.

BEELD EN GELUID
Laat deze print van The Trouble with Harry aan eender wie zien en ze zouden nooit geloven dat het een film van vijftig jaar oud betreft. Krassen en beschadigingen zijn vrijwel volledig afwezig en de prachtige Technicolor herfstkleuren fleuren vrolijk het beeldscherm op. Contrast en zwarttonen zijn bewonderenswaardig voor een film van deze leeftijd. Enkel scherpte vormt occasioneel een probleem, maar wordt nooit een storende factor. Al bij al een uitstekende transfer dus, ongetwijfeld deels te danken aan het kwalitatief hoogstaande VistaVision breedbeeldformaat, waarmee de film indertijd werd opgenomen. Op auditief vlak is The Trouble with Harry eveneens een aangename verrassing. De soundtrack mag dan louter in mono zijn, toch klinkt ze heel wat dynamischer en helderder dan geluidssporen van de meeste andere films in de Hitchcock Collection. Ruis is dan ook minimaal, en de omgevingsgeluiden van fluitende vogels en door de wind bewogen boomkruinen schallen ruimtelijker dan je in mono voor mogelijk houdt. Een dikke pluim op technisch vlak!

EXTRA’S
Laurent Bouzereaus sublieme documentaire werd ditmaal The Trouble with Harry isn’t over gedoopt en bevat interviews met o.a. acteur John Forsythe, scenarist John Michael Hayes en uiteraard Pat Hitchcock. Grote afwezige is Shirley MacLaine, wiens herinneringen aan haar speelfilmdebuut nochtans een goede additie waren geweest. Toch behandelt deze making-of in detail alle fasen van de productie: van het filmen op locatie tot Hitchcocks eis om i.p.v. een levensechte pop een acteur te gebruiken voor de rol van lijk. Anekdotes, filmfragmenten en setfoto’s zorgen voor een aangename kijkervaring. Meer foto’s en posters (38 om precies te zijn) werden gebundeld in de Art Gallery. Afronden doet deze dvd met de standaard Trailer Compilation, waarin James Stewart de lof zingt over zowel The Trouble with Harry als de vier Hitchcockfilms waarin hijzelf een rol had, en een Trailer voor de hoofdfilm, in lelijk 4/3-formaat en begeleid door een voice-over die je al gauw hetzelfde lot als Harry toewenst.

CONCLUSIE
The Trouble with Harry is voor een ruim publiek wellicht geen film die zal aanslaan. Voor liefhebbers van zwarte komedie en Hitchcockofielen bevat de film echter genoeg interessante elementen om hem aan prijzen. Van doorslaggevend belang hierbij is zeker de prima presentatie op de disc, zowel op technisch vlak als wat bonusmateriaal betreft.


cover




Studio: Universal

Regie: Alfred Hitchcock
Met: Edmund Gwenn, John Forsythe, Shirley MacLaine, Mildred Natwick, Philip Truex

Film:
6,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190259423


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Making-of documentaire,
• Foto- en postergallerij,
• 2 trailers,
• Collector’s booklet

Andere recente releases van deze maatschappij