:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TUXEDOMOON - SEISMIC RIFFS
TUXEDOMOON - SEISMIC RIFFS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2004-11-12
FILM
Tuxedomoon: Seismic Riffs is een documentaire, gemaakt in de periode 2003-2004 tijdens het opnameproces van de cd Cabin in the Sky, hun eerste plaat in 15 jaar: we zien studio-opnamen en liveregistraties (o.a. in Kunstencentrum België in Hasselt). Tuxedomoon is een van oorsprong Amerikaanse band die sinds de late jaren zeventig vanuit San Francisco muziek maakt. Z'n stijl wordt omschreven als opkomende punk met elektronische instrumenten. Maar Amerika blijkt niet klaar te zijn voor deze muziek (er is zelfs geen sprake van een drummer) en na een periode van omzwervingen door Europa vestigen de leden van de band zich begin jaren tachtig in Brussel. In deze periode zijn hun platen een kruising tussen rock, elektronische muziek, klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Ondanks de zeer eigenzinnige mix wordt Tuxedomoon een van de meest invloedrijke bands in de populaire muziek.

De nieuwe plaat én de dvd bewijzen dat de band niet aan kracht heeft ingeboet of de fout maakt terug te vallen op het repertoire van twintig jaar geleden. De nieuwe muziek is krachtig en gedreven, de liveoptredens doorstaan moeiteloos de lakmoesproef. Regisseuse Merrill Aldighieri won eerder al een Emmy Award voor haar camerawerk en kent de leden van de groep sinds de jaren tachtig. Ze filmde, regisseerde en monteerde de documentaire zelf op een eigenzinnige en artistiek verantwoorde manier, ruw en geïmproviseerd. De productie werd met kleine middelen gemaakt (2 handheldcamera's) en bij de postproductie zijn vele kleine special effects ingelast.

BEELD EN GELUID
Wegens de beperkte middelen zijn de beelden niet altijd van goede kwaliteit, maar dat was ook niet de bedoeling. De eigenzinnige benadering van het project door de regisseur maakt veel goed. Het geluid is soms overstuurd en slecht of niet afgemixt en staat in stereo 2.0. De liveopnamen zijn rauw van kwaliteit als gevolg van het snelle werk. Maar sfeer zit er overal in zoals bij een ruwe ongeslepen diamant.

EXTRA'S
Een jamsessie met de zigeunerkoning Taraf de Haïdouks, een zeldzame en unieke opname van dezelfde ruwe kwaliteit als de rest van het materiaal. Voorts een liveversie van een song uit 1980 die iets vertelt over de weg die Tuxedomoon heeft afgelegd en 2 remixen van een nummer uit de plaat Cabin in the Sky door Tarwater en John McEntire.

CONCLUSIE
De documentaire Tuxedomoon: Seismic Riffs is een geslaagde samenvatting van de methodes van de groep. Het is opvallend met welke kracht en drive de band nieuw materiaal introduceert. De liveregistraties zijn een kleine bloemlezing van hun kunnen op de bühne. De heel eigenzinnige werkwijze van Merrill Aldighieri voegt voldoende toe om van een uitzonderlijk project te mogen spreken. Voor een perfecte geluidskwaliteit moet je misschien wel eerder de cd kopen.


coverStudio: Crammed Discs

Regie: Merrill Aldighieri
Met: Steven Brown, Peter Principle, Blaine Reininger, Luc van Lieshout, Bruce Geduldig, Taraf de Ha´douks

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
E

Speelduur:
62 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410377001909


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Jamsessie met Taraf de Haïdouks
• Live-track uit 1980
• 2 remixen (zonder beeld)

Andere recente releases van deze maatschappij