:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROSSINI OUVERTURES
ROSSINI OUVERTURES
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2004-12-09
FILM
Gioacchino Rossini (1792-1868) is één van de belangrijkste, zoniet dé belangrijkste operacomponist van Italië. Hij was een wonderkind in de stijl van Wolfgang Amadeus Mozart en bracht zijn eerste compositie ten gehore toen hij 12 jaar oud was. Op z'n 18de ging zijn eerste opera in première en Wagner noemde hem de "Metternich of Music". In 1824 werd hij naar Frankrijk gehaald als chef van het Théâtre Italien de Paris en dat leverde hem de titel van "Compositeur du Roi" en "Inspecteur-general du Chant en France" op. Rossini was de eerste om consequent zijn opera's in te leiden met een ouverture. Tot op dat moment werden die inleidingen – louter om het publiek te verwittigen dat het stuk ging beginnen - vaak de dag van de uitvoering zelf geschreven, of pas voor de tweede uitvoering de dag nadien. Rossini is daarmee zo ongeveer de uitvinder van de ouverture en de kwaliteit van die inleidingen is dusdanig dat ze in zijn oeuvre een aparte plaats is gaan innemen. Ze munt uit door haar grote tonaliteit die perfect de sfeer weergeeft van het operawerk dat volgt, eerder dan door het verband tot het eigenlijke stuk of de uitbeelding van de karakters die erin aan bod zullen komen.

Rossini schreef gemakkelijk en zeer melodisch. Z'n ouvertures zijn ritmisch en bezitten een indrukwekkende coloratuur. Het orkest krijgt bij de uitvoering het grootste deel van het werk toegeschoven en de aanstekelijke thema's springen van het ene instrument naar het andere, terwijl voortdurend met het ritme wordt gespeeld. Rossini Ouvertures brengt een ruime keuze uit het werk van de Italiaanse componist met bekende en populaire titels als William Tell, Il Turco in Italia en L'Italiana in Algeri. De uitvoering van deze dvd is toevertrouwd aan het Radio Sinfonie Orchester Stuttgart, een gezelschap dat in 1945 door de Amerikaanse bezetter is opgericht, samen met Radio Stuttgart. Het orkest is gespecialiseerd in opera- en balletmuziek en stond sinds 1982 onder de leiding van Sir Neville Marriner en sinds 1998 die van Sir Roger Norrington, twee gerenommeerde en wereldberoemde dirigenten. Tegenwoordig behoort het RSO Stuttgart tot de toporkesten in Duitsland met belangrijke en succesvolle cd-opnamen.

Drie grote, bij ons minder bekende dirigenten maken hun opwachting om werk van Rossini samen met het RSO Stuttgart uit te voeren op deze dvd. Uro Segal (1944) is Israëli van geboorte en kreeg zijn opleiding o.a. bij Leonard Bernstein. Hij heeft in de loop der jaren een indrukwekkende carrière opgebouwd met producties van Jeruzalem tot New York. Zijn stijl is heftig en zenuwachtig, maar geeft de ouvertures van Rossini net dié drive die hun speelsheid en vrolijkheid doet uitkomen. Alberto Zedda is wellicht de grootste Rossini-kenner van het drieschap en grondlegger van het Rossini-festival in Pesaro en sinds 1992 ere-voorzitter van de Rossini Society in Duitsland. Zijn aanpak is bedachtzamer dan die van zijn jongere collega en laat meer het klassieke karakter van de ouvertures primeren boven ritme en sfeer. Wolf-Dieter Hauschild is een product van de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar en studeerde o.a. bij Sergiu Celibidache. Hij staat vooral bekend als pedagoog aan de academies van Berlijn, Leipzig en Karlsruhe. Als dirigent is hij net als Alberto Zedda vooral geïnteresseerd in de klassieke partituur van de Rossini-ouvertures en hij geeft de voorkeur aan de veelzijdigheid van hun coloratuur en chromatisme.

BEELD EN GELUID
De opnamen op deze dvd dateren uit de periode 1987-1988 en dat merk je onwillekeurig aan het beeld. Dat is soms wat korrelig, op een computerscherm zelfs regelmatig onscherp en de algemene kwaliteit is daardoor niet echt daverend. Het geluid is goed van kwaliteit, maar eigenlijk verwacht je meer van de lage tonen, meer dynamiek in het algemeen van een orkest met zoveel mensen en instrumenten. Beetje een ontgoocheling dus, vooral in vergelijking met recente cd-opnamen van hetzelfde repertoire (en ook alleen maar in stereo).

EXTRA’S
Geen extra's aanwezig op deze release.

CONCLUSIE
Rossini Ouvertures is een ongeveer goede arthouse-uitgave. Aan de kwaliteit van het uitgevoerde werk valt niet te twijfelen, maar de opname is meer dan 25 jaar oud en dat heeft vooral invloed op het beeld en in mindere mate op het geluid. Gezien dvd-uitvoeringen van dit soort repertoire schaars zijn, kan ik de liefhebbers van het genre de aanschaf wel aanbevelen. Wie aan het beeld ook strenge eisen stelt, moet de dvd misschien in de winkel eerst even controleren.


coverStudio: Total Film

Regie: Rainer Bertram
Met: Radio Sinfonie Orchester Stuttgart, Alberto Zedda, Uri Segal, Wolf-Dieter Hauschild

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
1987

Leeftijd:
E

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0807280072198


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
PCM Stereo 2.0


Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Spaans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij