:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACK MASK (RE-RELEASE)
BLACK MASK (RE-RELEASE)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-12-21
FILM
In 1992 voerde de overheid een ultrageheim experiment uit op een eenheid van het leger. Men verwijderde de zenuwknopen van de soldaten zodat deze geen fysieke of emotionele pijn meer zouden voelen. Zo creëerden men een bende nietsontziende supersoldaten, die bekend werd als Eenheid 701. Sommige soldaten willen echter hun ‘normale’ leven terug en rebelleren. Eén van hen is Tsui Chick (Jet Li), een man met het hart op de juiste plaats. Hij kan ontsnappen en weet een rustig leventje op te bouwen als bibliothecaris in Hong Kong. Maar dan komt zijn verleden hem achterna en met hij de wapens terug opnemen om zijn vrienden te beschermen. Om zijn identiteit geheim te houden draagt Tsui Chick een zwart masker…

Hak Hap ofte Black Mask is een erg leuke actieknaller uit 1996 van de hand van regisseur Daniel Lee (What Price Survival, Star Runner). Hoofdrolspeler Jet Li (Once Upon a Time in China, Unleashed) doet wederom waar hij het best in is, namelijk van de ene kant van het scherm naar de andere kant stuiteren met zijn duizelingwekkende gevechtskunsten. Om alle wetten van het menselijke kunnen te tarten werden alle mogelijke hulpmiddeltjes door actieregisseur Yuen Woo-ping (u weet wel die van The Matrix-trilogie, de Kill Bill-films en Crouching Tiger, Hidden Dragon) uit de kast getrokken. Fans zien Jet Li zijn kunsten graag 'naturel' en ondergetekende ook, maar het over-the-top kunst- en vliegwerk past perfect bij de hele comicbook-feel die Black Mask uitstraalt. De montage is feilloos en ook het camerawerk is dik in orde. Hetzelfde kan gezegd worden van de speciale effecten, die ondanks het eerder beperkte budget prima zijn. Superproducer Tsui Hark wist buiten Jet Li ook nog andere talenten aan te trekken. Zo treffen we Ching Wan Lau (Full Alert, Running Out of Time), Karen Mok (Shaolin Soccer, So Close), Anthony Wong (Infernal Affairs, The Twins Effect), Xin Xin Xiong (The Blade, Once Upon a Time in China VI) en Françoise Yip (Blade: Trinity, Alone in the Dark) in de cast aan. Black Mask werd in 1999 in Amerika in de bioscopen uitgebracht en wist het erg gezonde bedrag van 13 miljoen $ te halen op minder dan 1000 schermen. Dit was voor de Hollywoodproducenten een teken dat Li ook op zijn eentje een Amerikaanse prent zou kunnen dragen, wat resulteerde in commercieel goed ontvangen producties zoals Romeo Must Die, The One, Kiss of the Dragon en Cradle 2 the Grave. Tenslotte nog dit: Wegens het grote internationale succes van Black Mask (ook bij ons werd de film een geheide videotheekhit!) kwam Tsui Hark in 2002 zelf op de proppen met een sequel. Maar deze Black Mask 2: City of Masks liep uit op een sisser en schijnt een miskleun van jewelste te zijn.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 beeld is spijtig genoeg niet anamorfisch uitgevoerd. Toch valt de beeldscherpte nog best mee. Contrast en zwartniveau zijn beiden prima. De heldere kleuren zien er goed uit en ogen natuurlijk. De gebruikte print bevat soms wel eens een klein vuiltje, maar oogt voor de rest voldoende proper. We hebben enkele digitale compressiefoutjes bemerkt, wat beeldflikkeringen en er is ook wat filmgrain aanwezig. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt redelijk ruimtelijk.. De dialogen komen uit elke luidspreker in plaats van alleen uit de center, wat deze track een onnatuurlijk randje meegeeft. Er is tevens nog een Engelse Dolby Digital 2.0-track aanwezig welke veel natuurlijker klinkt. Dat Indies opteerde voor de widescreen versie is erg goed, maar het is ons dan een raadsel waarom men de originele geluidstrack achterwege laat. Dit kost hoe dan ook in de punten!

EXTRA’S
We treffen een trailer aan, een fotogalerij met een 20-tal afbeeldingen uit de film en enkele pagina’s bio- en filmografieën van Jet Li, Ching Wan Lau, Karen Mok en Françoise Yip.

CONCLUSIE
Black Mask is een heerlijke actiefilm uit 1996 met actiester Jet Li (Fist of Legend, Kiss of the Dragon) in de hoofdrol. Dit is al de tweede maal dat deze op dvd wordt uitgebracht. De eerste keer bracht Bridge deze film uit op dvd in 4:3 en met een Engelse dub in 2.0. Indies doet het met deze tweede versie een tikkeltje beter, maar het is nog niet wat het moet zijn! Het is en blijft een pijnpunt dat de originele taal wederom niet beschikbaar is. Misschien derde keer goeie keer?


coverStudio: Indies Home Entertainment

Regie: Daniel Lee
Met: Jet Li, Ching Wan Lau, Karen Mok, Françoise Yip, Kong Lung, Anthony Wong, Xin Xin Xiong

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025506615


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Fotogalerij
• Bio- en filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij