:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROFILER - SEIZOEN 1
PROFILER - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-12-29
SERIE
In Profiler maken we kennis met Dr. Samantha Waters (Ally Walker), een forensisch psychologe met een wel heel speciale gave: in flitsen volgt ze misdadigers en slachtoffers om zo een misdaad te visualiseren. Na de moord op haar man door seriemoordenaar Jack of all Trades, besloot ze zich samen met haar dochtertje Chloe af te zonderen en te gaan samenwonen met haar beste vriendin Angel Brown. In de pilootaflevering wordt ze door een oude vriend, Bailey Malone (Robert Davi), uit de anonimiteit gehaald. Hij is het hoofd van de FBI Investigatie Support Unit en doet beroep op haar hulp en expertise voor een moordzaak in Atlanta. Uiteindelijk sluit Sam zich aan bij de Violent Crimes Task Force (VCTF), een groep professionele inspecteurs in Atlanta. Ondertussen duikt Jack of all Trades terug op en hij laat zijn aanwezigheid duidelijk merken bij Sam. De link met Jack geeft Sam een donker kantje alsook het doel om hem te vangen. Ondertussen werkt ze mee aan het onderzoek naar pyromanen, moordenaars, terroristen en ander gespuis. Sam en Malone krijgen de hulp van een groep specialisten waaronder John Grant (Julian McMahon), een professioneel die alles volgens het boekje wil doen en regelmatig moeite heeft met de onorthodoxe aanpak van Sam; Nathan Brubaker, een filantropisch ex-advocaat; Grace Alvarez (Roma Maffia), een zeer getalenteerd forensisch specialiste; en George Findley (Peter Frechette), de computer hacker van het team.

De serie liep een hele tijd terug op televisie en met de dvd box krijgen we de kans die herinnering terug op te halen. Men behandelt zowat hetzelfde concept en principe als bijvoorbeeld CSI, maar het mist een beetje de panache en intensiteit die CSI op het kleine scherm brengt. Hier en daar steekt een wat tragere aflevering de kop op, maar dat gebeurt zelden en die tragere afleveringen zitten ver uit mekaar. Het eindresultaat is niet meteen spectaculair, maar staat toch garant voor een degelijke ontspanning onderuitgezakt bij de televisie.

De regio 2 versie, die we bespreken, spreidt de volledige serie met alle 22 afleveringen uit het eerste seizoen over 5 discs. Dat lijkt op het eerste zicht vanzelfsprekend, maar als je kijkt naar de regio 1 uitgave, zal je merken dat daar 1 aflevering ontbreekt, nl. I’ll Be Watching You. Die aflevering bevat de uitvoering van het gelijknamige nummer van The Police en in Amerika had men blijkbaar te kampen met grote problemen rond de auteursrechten. Indies verdient dus zeker een pluim voor het feit dat ze de volledige serie presenteren.

AFLEVERINGEN
1. Insight
We maken kennis met Dr. Samantha Waters (Ally Walker), een briljant forensisch psychologe met een bijzondere gave: ze heeft een inzicht in de geest van misdadigers en kan een misdaad visualiseren door de ogen van de misdadiger en het slachtoffer. Met haar opmerkelijke werk trekt ze de aandacht van o.a. Jack, een seriemoordenaar die door zijn bewondering voor Sam ertoe wordt gedreven haar man om het leven te brengen. Helemaal verpletterd door het verlies zondert Sam zich af samen met haar dochtertje Chloe (Caitlin Wachs). Plots duikt oude vriend Bailey Malone (Robert Davi) op uit het niets. Hij overtuigt haar terug te keren uit haar semi-pensioen wanneer een seriemoordenaar de boel op stelten zet in Atlanta.

2. Ring of Fire
Sam voegt zich bij de nieuw opgerichte Violent Crimes Task Force (VCTF) onder leiding van haar vriend Malone. Hun eerste opdracht is het onderzoek naar een reeks brandstichtingen in St. Louis, Atlanta en Nashville. Terwijl ze aan de zaak werkt, laat ze sporen na voor Jack of all Trades die uiteindelijk een bezoekje brengt aan haar verblijfplaats. Sam en Chloe gaan samenwonen met een goede vriendin, Angel (Erica Gimpel). Ondertussen tracht Sam een profiel te schetsen van de pyromaan die in volle actie is geschoten.

3. Unholy Alliance
Sam onderzoekt een bizarre moord die bijzonder veel weg heeft van een voorval dat 10 jaar eerder plaatsvond. Het is echter zo dat de toenmalige moordenaar nog steeds opgesloten zit en de nieuwe moord dus niet gepleegd kan hebben. Het bewijsmateriaal drijft Sam naar een duister militair officier die de echte moordenaar blijkt te beschermen.

4. I’ll Be Watching You
Een welbekend senator wordt geviseerd door een geschifte moordenaar. Sam en de VCTF krijgen de opdracht uit te zoeken hoe de vork in de steel zit. Sams' aandacht wordt afgeleid omdat er nieuw bewijsmateriaal opduikt waarmee ze Jack of all Trades zou kunnen localiseren.

5. Unsoiled Sovereignty
De VCTF moet op onderzoek naar een reeks bomaanslagen op energiecentrales en raffinaderijen. Op zoek naar de gestoorde dader ontmoet Sam bomexpert Nick Cooper, waar ze het best mee kan vinden.

6. Modus Operandi
Jack laat terug van zich horen met de moord op een man die een zekere connectie heeft met Sam. Sam merkt een patroon in Jacks' spoor van vernieling, nl. dat hij iedereen van kant wil maken die één of andere band met haar en haar verleden heeft. Nick Cooper staat als volgende op z’n lijstje.

7. Night Dreams
Een serie-ontvoerder brengt Atlanta in rep en roer met een reeks ontvoeringen van vrouwen die op het eerste zicht niets met mekaar te maken hebben. Sam probeert de sporen van de verschillende misdaden bij mekaar te brengen en ondervraagt een stripteaseuse die zo’n ontvoering overleefde. Ze komt tot de conclusie dat het team nog maar enkele uren heeft alvorens al de ontvoerde vrouwen geëxecuteerd worden.

8. Cruel and Unusual
Sam en het team onderzoeken een reeks moorden waarbij alle slachtoffers een connectie hebben met een ter dood veroordeelde man die binnen enkele dagen terechtgesteld zal worden. Een geobsedeerd protestvoerdster wordt hoofdverdachte nummer 1. Ondertussen selecteert Jack zijn volgende slachtoffer, ditmaal uit de VCTF zelf.

9. The Sorcerer’s Apprentice
Een serie rituele moorden in Indiaanse reservaten wordt toegeschreven aan een 1000 jaar oude geest. De groep moet op zoek naar een oplossing. Sam probeert de lijst verdachten in te korten door een gesprek met een wijze man uit één van de stammen. Ondertussen zit Jack ook niet stil. Hij breekt in bij Bailey en steelt diens FBI identificatiepapieren.

10. Shattered Silence
Een notoir chirurg wordt ontvoerd en dat twee jaar nadat zijn vriend vermist raakte. Het bewijsmateriaal leidt Sam tot de idee dat de ontvoerder wel eens een wanhopig patiënt zou kunnen zijn. Malone raakt aangetrokken tot de echtgenote van één van de twee vermiste mannen.

11. Doppelganger
Wederom vertoont de modus operandi van een moord, dit keer in een psychiatrische instelling, veel gelijkenissen met die van een gekend seriemoordenaar. Sam behandelde die vroegere zaak ook en ze is van mening dat haar toenmalige tegenstander de nieuwe moord niet gepleegd kan hebben. Maar wanneer er een nieuwe moord gebeurt en die toenmalige tegenstander de benen neemt, heeft iedereen het raden naar de echte dader.

12. Learning from the Masters
Bij een aantal moorden worden de slachtoffers geposeerd naar analogie met enkele bekende kunstwerken. Sam komt te dicht op het spoor van de verdachte waardoor ze tot diens volgende magnum opus wordt gepromoveerd. Ondertussen stelt Malone vast dat Jack heeft ingebroken in het computersysteem van de VCTF.

13. The House That Jack Built
Jack valt de leden van de VCTF al enige tijd lastig. Daarom zoeken Malone en de rest van het team naar een manier om Jack uit z’n tent te lokken. Sam en agent John Grant bedenken een briljant plan dat hen tot zijn schuilplaats leidt.

14. Shadow of Angels (Deel 1 en 2)
Net wanneer het team Jacks' schuilplaats nadert, moeten ze op onderzoek naar een vreemde moordzaak waarbij het slachtoffer levend werd begraven onder duizenden kilo’s zilveren munten. Dat is slechts een voorbode van een hele serie merkwaardige moorden die leiden naar een rijk en machtig man, Charles Vanderhorn (James Coburn). Nick Cooper vervoegt het team terwijl ze dichter en dichter bij Jack lijken te komen.

15. Film At 11
Een moordenaar haalt zijn kicks uit het opnemen van zijn escapades en die door te sturen naar de lokale media. Een jonge vrouw wordt ontvoerd en alle sporen leiden naar een groep oud-studenten.

16. Crisis
Een gestoord nucleair wetenschapper werkt samen met een groep terroristen. Ze bestormen een banket en gijzelen een hele groep ingezetenen in Washington. De groep dreigt ermee dat ze gijzelaars zullen vermoorden als de president niet tegemoet komt aan hun onrealisitsche eisen. Sam wordt gevraagd een profiel te schetsen van de wetenschapper om zo tot een plausibele oplossing te komen.

17. Blue Highway
In het midwesten gebeurt een reeks fatale hit-and-run ongevallen op afgelegen wegen. Sam en een aantal leden van de VCTF gaan op onderzoek en de sporen leiden hen naar een truckchauffeur die een traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd herbeleeft.

18. FTX: Field Training
Het FBI vermoedt dat er een mol aan het werk is bij de VCTF. Om die persoon bloot te stellen organiseren ze een neptraining. Malone wordt aanzien als hoofdverdachte, maar hij komt erachter dat één van de agenten persoonlijke problemen met hem heeft. Wanneer een oudere inspecteur dood wordt aangetroffen in het hoofdkwartier, probeert Sam een profiel te schetsen van de moordenaar.

19. Into The Abyss
De VCTF kan weer op onderzoek naar een reeks moorden. Ditmaal staat er een griezelige grijns op het gelaat van de slachtoffers gekerfd en zijn ze gehuld in kant. De sporen leiden naar een afgezonderde pyschiater die in het verleden de politie enkele keren heeft geholpen. Helaas eiste die samenwerking een emotionele tol op de man.

20. Venom (Deel 1 en 2)
Een diabolische moordenaar gebruikt een variëteit aan vergif om mensen om het leven te brengen. Bij elke moord daagt de persoon de onderzoekers uit door hints naar het volgende slachtoffer na te laten. Sam en het team moeten op onderzoek en krijgen, tegen alle verwachtingen in, de hulp van Jack.

BEELD EN GELUID
Het eerste seizoen is ondertussen bijna 10 jaar oud en dan verwachten we ons aan een wat mindere transfer, maar het blijkt allemaal best mee te vallen. Eerst en vooral behoudt men het originele 1.33:1 formaat. Het is een vrij donkere serie en dan is het zwartniveau van groot belang. De zwartweergave is over het algemeen goed, hoewel je hier en daar wel sporen van compressie ziet. Hetzelfde kan gezegd worden over de scherpte. Een aantal scènes bevat behoorlijk wat film grain, maar dat doet zich voornamelijk voor de flitsen die Sam ziet en dat was bij de oorspronkelijke uitzending ook het geval. Indies voorziet tegen de verwachtingen in een Dolby Digital 5.1 geluidstrack en die blijkt verrassend agressief voor de dag te komen. Dialogen zijn niet altijd 100% helder, maar voor een tv-serie blijft het toch indrukwekkend. Met momenten dreunt het geluid stevig door waardoor je goed in de spanning wordt meegesleurd. Hier en daar durft die dreunende muziek wat de overhand te krijgen op de dialoog, maar over de hele lijn is het een puike prestatie.

EXTRA'S
Er zijn helaas geen extra’s te bespeuren op deze release. De menu’s zijn ook heel basic zonder enige vorm van animatie. Jammer dat men daar niet wat meer tijd in heeft gestoken.

CONCLUSIE
Hoewel Profiler niet zo spectaculair was als huidige series zoals CSI en 24, blijft het toch een genietbaar geheel. De dvd-release heeft een tijdje op zich laten wachten, maar voor fans is het absoluut de moeite waard en Indies levert een betrekkelijk goed eindproduct af. Hopelijk zorgt men ervoor dat ook de volgende seizoenen een gelijkwaardige en misschien nog betere behandeling krijgen.


coverStudio: Indies Home Entertainment

Regie: Sarah Pia Anderson, Jack Bender, John Harrison, Kevin Hooks, Michael Lange, Dan Lerner, Peter O'Fallon, John Patterson, Michael Pattinson, Matt Penn, P.J. Pesce, Ian Sander, Carl Schenkel, Lewis Teague, Ian Toynton, James Whitmore Jr., Andy Wolk
Met: Ally Walker, Robert Davi, Julian McMahon, Roma Maffia, Peter Frechette

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
1050 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025509807


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij