:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIFTH ELEMENT, THE
FIFTH ELEMENT, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-09-29
FILM
The Fifth Element is een futuristische actieprent van Luc Besson (bekend van o.a. Leon, Nikita, Le Grand Bleu, The Story of Joan Of Arc) en situeert zich ergens 300 jaar in de toekomst. De film opent in een piramide in Egypte, waar een wetenschapper op punt staat om een groot en goedbewaard geheim te ontrafelen. Zijn poging wordt verijdeld door de komst van een buitenaards ras dat blijkbaar iets te maken heeft met het geheim. Het gaat om vier stenen verzameld rond een vijfde element, die het kwaad moeten vernietigen in geval van dreiging. De buitenaardsen nemen alles mee want volgens hen komt er binnenkort een oorlog. Dan springt de film naar de toekomst waar we inderdaad getuige zijn van een grote gloeiende aardmassa die richting aarde suist. Niemand weet wat er aan de hand is, behalve priester Cornelius (Ian Holm) die de president probeert te overtuigen met zijn verhaal. Door de komst van een delegatie buitenaardsen lijkt het gevaar geweken, zij brengen immers de vier stenen en het vijfde element dat de aarde moet beschermen tegen het kwaad. Jammer genoeg worden zij aangevallen en stortten te pletter op aarde. Alle hoop lijkt verloren, maar de wetenschappers kunnen dankzij een overblijfsel van de crash de kloon Leeloo (Milla Jovovich) maken. Zij ontsnapt echter en komt zo terecht in de taxi van Korben Dallas (Bruce Willis), ooit werkzaam bij het leger, maar na z'n scheiding aan lager wal geraakt. In eerste instantie weet hij niet wat met haar aan te vangen, maar besluit dan toch om haar te helpen. Uiteindelijk blijken de stenen via een andere weg op aarde te zijn beland. De zoektocht is begonnen, maar er zijn nog kapers op de kust...

BEELD EN GELUID
De film heeft een anamorf 2.35:1-beeldformaat en ziet er over het algemeen zeer goed uit. Het beeld is scherp, gedetailleerd en is gevrijwaard van krasjes, vlekken of ruis. Toch kan de beeldkwaliteit niet over de hele lijn bevredigen: onder meer tijdens de openingsscènes in Egypte merk je dat de kleuren overbelicht zijn en de witte vlakken haast geen detail bevatten.
Wat het geluid betreft niets dan lof over de hele lijn. De DTS 6.1-track (754 kbps) klinkt fantastisch goed en weet de beschikbare kanalen optimaal te benutten. De surrounds treden regelmatig in actie waarbij split-surround wordt toegepast. De track klinkt zeer gedetailleerd en ruimtelijk. De Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) klinkt ook uitstekend, maar is zoals verwacht minder verfijnd of gedetailleerd. Beschik je over de aangepaste apparatuur dan kan je bij beide tracks nog een extra achterste kanaal activeren.

EXTRA'S
Deze speciale editie staat boordevol extra's. Door het gebruik van twee DTS-tracks bevindt het grootste deel van de extra's zich op de tweede schijf. De eerste disk bevat naast de film de optie "Intellimode" die je toelaat de film te bekijken met op geregelde tijdstippen onderaan tekstinformatie die je kan aanklikken voor meer achtergrondinfo. De optie "sound highlights" laat je toe om enkele actiescènes uit de film opnieuw te bekijken. Tevens kan je via je dvd-ROM op de PC extra materiaal opvragen zoals achtergrondinfo, filmografieën en internetlinks.

De tweede disk herbergt o.a. Fifth Element Making-of (23 min.), Duits gedubt, met interviews met regisseur, cast en crew en beelden van achter de schermen. Searching for The Fifth Element (22 min.), Engels met optionele Duitse ondertitels, is een korte schets van Luc Bessons films,  met interviews met de regisseur en cast & crew over de casting van de acteurs, de muziekkeuze en de kostuums van Jean-Paul Gaultier. The Elements (25 min.), Engels gesproken met optionele Duitse ondertitels, is een filmpje over de totstandkoming van de film en de uitwerking van sommig speciale effecten; enkele beelden en interviews uit de andere documentaires komen terug. Die Dreharbeiten (45 sec) is een montage van actiescènebeelden en Die Kostüme (45 sec) eentje van beelden waarop Gaultier de kostuums inspecteert. Productie aantekeningen in het Duits: een heleboel tekstmateriaal dat diverse onderwerpen behandelt van het verwezenlijken van Bessons jeugddroom en de oorsprong van de titel, tot de productie zelf en de speciale effecten.
Voorts een bioscooptrailer, 2 teasers en tv-spots (Duitsland) en een bioscooptrailer, teaser en tv-spots (USA), de Featurette Cannes 1997 (9 min.), Engels gesproken met optionele Duitse ondertitels= beelden en interviews vanop het filmfestival van Cannes; de  Opstelling van de Decors in Cannes (4 min.); de persconferentie in Cannes (20 min.) met regisseur, cast & crew en Gaultier. Engels gesproken met optionele Duitse ondertitels. Volgt de Aankomst van de filmsterren en Fifth Element ploeg op de avond van de première (2 min.), de MTV Special (20 min.): Cannes opening night party met een modeshow over Gaultiers kostuumcreaties; met interviews met cast &crew uit The Fifth Element; castinformatie in het Duits: bevat interviews met Bruce Willis (9 min.), Luc Besson (12 min.),Gary Oldman (13 min.). Engels gesproken met optionele Duitse ondertitels.

CONCLUSIE
The Fifth Element is niet over de hele lijn geslaagd maar heeft zo zijn betere momenten. Wat de dvd betreft is de beeldkwaliteit identiek aan die op de eerste regio 2-versie die wij zo'n drie jaar geleden bekeken. Besprekingen op Internet gewagen dat de regio 1-versie op dit vlak beter scoort. Het DTS-geluid klinkt fantastisch; daar hebben we niets op aan te merken. Het bonusmateriaal ten slotte is best interessant, maar niet elke extra overtuigt.


cover
Studio: Gaumont

Regie: Luc Besson
Met: Bruce Willis, Milla Jovovich, Ian Holm, Gary Oldman, Chris Tucker, Luke Perry

Film:
6,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Duitsland

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
743218666094


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 6.1 ES
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Duits DTS 6.1 ES
Duits Dolby Digital 5.1 EX


Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
Disk 1:
• Intellimode
• Sound highlights
• DVD-ROM-materiaal
Disk 2:
• Making-of
• Searching for The Fifth Element
• The Elements
• Die Dreharbeiten
• Die Kostüme
• Productie-aantekeningen
• Bioscooptrailer, teasers, tv-spots
• Featurette Cannes 1997
• Opstelling decors Cannes
• Persconferentie Cannes
• Première
• MTV-special
• Cast- en crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij