:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLDITZ
COLDITZ
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-05-31
SERIE
Ter gelegenheid van de 25ste herdenking van het einde van Wereldoorlog 2 en de overwinning op Nazi-Duitsland werd begin jaren '70 in Engeland voor de commerciële televisie de feuilletonreeks Colditz gedraaid, één van de eerste groots opgezette vervolgreeksen ooit. Voor de productie trok men grote namen aan met een overweldigend succes. Jammer genoeg is de filmmaatschappij er niet in geslaagd om voor de 60ste herdenkingsdag van de Bevrijding Colditz op dvd te zetten, naar verluidt wegens problemen met de rechten. De kaas wordt ze ondertussen van het brood gegeten door de nieuwe Colditz, een tweedelige miniserie van 185 minuten over een ontsnapping uit de streng bewaakte burcht, annex liefdesgeschiedenis.

Colditz speelt zich af in de buurt van Leipzig (eigenlijk op gelijke afstand van Leipzig en Dresden) in een burcht die de Nazi's reserveerden voor hoge geallieerde officiers die vaak ontsnapten uit de gewone concentratiekampen en die men tegen elke prijs in krijgsgevangenschap wilde houden tot na de beslissende veldslag. In tegenstelling tot joden en militairen van lagere rang, genieten de krijgsgevangenen in Colditz een regime volgens de Conventie van Genève: er is weinig sprake van foltering of slechte behandeling en ze hebben een grote mate van vrijheid binnen de muren van de streng bewaakte burcht. Toch is dat voor nogal wat geallieerde soldaten niet de gedroomde manier om de oorlog door te komen en dus testen ze haast voortdurend de bewaking van het complex: ze maken tunnels, proberen te ontsnappen via het rioleringssysteem, over de daken, in de manden met vuile was, daarbij al dan niet geholpen door omgekochte bewakers en materiaal dat ze via pakjes van buiten ontvangen. Het Duits oppercommando heeft z'n handen vol met deze creatieve en inventieve, goedopgeleide officieren en kan niet voorkomen dat er elke week nieuwe ontsnappingen zijn.

De hoofdfiguur uit de miniserie, 2nt Lt. Jack Rose (Tom Hardy), leren we kennen wanneer hij in Engeland in 1939 in dienst moet en afscheid neemt van zijn liefje, Lizzie Carter (Sophia Myles). Wanneer hij 4 maanden later in een Duits concentratiekamp terecht komt en vervolgens na een mislukte ontsnapping in Colditz wordt opgesloten, betreurt Jack het feit dat hij Lizzie niet ten huwelijk heeft gevraagd. Jack Rose zal de oorlog moeten uitzitten en afwachten. Bij een nieuwe ontsnappingspoging wordt hij opgepakt, maar zijn kameraad korporaal Nicolas McGrade (Damian Lewis) raakt de Zwitserse grens over en belooft hem zijn vriendinnetje op te zoeken. Vanaf dan speelt het verhaal zich afwisselend in Colditz en in Londen af, waar Lizzie als hulpverpleegster werkt. Ze krijgt het bezoek van Nick die verliefd op haar wordt en die probeert om haar los te weken van haar vriend Jack. Ten einde raad verzint hij het overlijden van Jack, maar dan verneemt hij de aankomst, in Londen van een andere ontsnapte uit Colditz die twijfelt aan McGrades versie over de dood van Jack Rose.

BEELD EN GELUID
Colditz krijgen we te zien in een mooie versie. Het originele materiaal is onder de beste omstandigheden naar dvd overgezet. De kleuren zijn helder (met een fijne mistlaag af en toe in de buitenopnamen) en donker, met sepia-tinten in schuin binnenvallend licht, blauwig en metalig tussen de schroothopen van een gebombardeerd Londen. Met filters wordt het overschot aan kleuren en tinten weggehaald tot alleen groen en bruin overblijven op militaire vergaderingen en in de slaapzalen van Colditz.
Het geluid staat in 5.1 wat een rariteit is bij miniseries voor televisie, maar wellicht hebben de producenten al rekening gehouden met de dvd-release van het materiaal. De klank is vol en komt als een echte waterval op de toeschouwer af.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Colditz is een spannende en zeer goed gemaakt miniserie met aantrekkelijke karakters, originele verhaallijnen en prima acteerwerk dat tegen een hoge snelheid aan het oog voorbijtrekt. Er is voor elk wat wils met suspense bij de planning en het uitvoeren van de ontsnappingen in de burcht en anderzijds de groeiende band tussen Sara en Nicholas in Londen. De liefdesintriges zijn in verhouding lang uitgesponnen en nemen een belangrijke plaats in waardoor Colditz ook voor wie niet van oorlogsdrama houdt bekijkbaar is. Wellicht zijn de echte diehards op dat punt een beetje teleurgesteld.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Stuart Orme
Met: Damian Lewis, Sophia Miles, Tom Hardy, Laurence Fox, Timothy West, James Fox, Jason Priestley

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7.5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
185 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983476554


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij