:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JAWS
JAWS
Bespreking door: Michael - Geplaatst op: 2000-08-14
FILM
Jaws mag dan al tamelijk gedateerd zijn, na al die jaren heb ik er toch plezier aan beleefd. Kijkers die een intelligent geschreven verhaal verwachten, komen bedrogen uit en laten deze schijf beter links liggen. Ben je op zoek naar puur amusement en een ontspannende avonturenfilm, dan mag je Jaws zeker niet missen. Spielberg bewijst eens te meer dat hij toen al een getalenteerd verteller en regisseur was. Hij weet perfect de spanning op te bouwen en mensen te boeien met z'n verhaal. Jammer genoeg valt er niet meer te vertellen dan dat er sprake is van de jacht op een witte haai door enkele kartonnen personages, matig vertolkt door een all-starcast (alleen Richard Dreyfuss steekt er wat bovenuit). Tenslotte is in Jaws de verhaallijn tenminste logisch en bedoeld om de kijker ergens naartoe te leiden, wat heel goed lukt, wat we niet kunnen zeggen van sommige opvolgers zoals bijv. Deep Blue Sea.

Ik was toch even verbaasd toen bleek dat de ondertitels op de regio 1-versie her en der op het scherm verspreid staan. De bedoeling was hier duidelijk om de ondertitels bij de persoon in kwestie te plaatsen. Een origineel idee misschien, maar voor mij hoeft dat eigenlijk niet. Gelukkig kon ik de regio 2-versie lenen en heb ik uiteindelijk die bekeken. Daar staan de ondertitels wel mooi onderaan het scherm. Conclusie: Jaws is redelijk genietbaar met het verstand op nul, een ijskoude cola en een zakje chips.

BEELD EN GELUID
Voor zover ik me kan herinneren is het beeld van Jaws op mijn videocassette van slechte kwaliteit en bovendien in 4:3. Ik keek dus wel uit naar de beeldkwaliteit van deze schijf en eerlijk gezegd het ziet er een stuk beter uit. Jammer genoeg merkte ik wel nog wat krasjes en vlekjes en hier en daar is het beeld wat korrelig. De leeftijd van de film in rekening genomen hebben we hier een meer dan bevredigende transfer, die trouwens ook anamorf is.
Ik was niet echt onder de indruk van het geluid. De Dolby Digital 5.1-track klinkt niet slecht maar is zeker niet indrukwekkend. Er is weinig actie in de surrounds, bijna alles is gesitueerd in de voorste geluidskanalen. Ik lees ergens dat de DTS-versie van Jaws een veel beter geluid heeft dan deze Dolby Digital-mix. Ik beveel u dan ook die versie aan.

EXTRA'S
De belangrijkste en tevens ook interessantste extra is een 50 minuten durende Making-of waarin het ontstaanproces en de productie van Jaws aan bod komen. Voorts verwijderde scènes (10 min.), een paar outtakes, een fotogalerij met honderden tekeningen en productiefoto's. Ten slotte zijn er nog de trailers, is er het triviaspel Shark Trivia Game "Get out of the Water" met meerkeuzevragen, filmografiëen, productienota's, Jaws PC-screensaver, Shark World (tekstbord met informatie over haaien).

CONCLUSIE
Liefhebbers van amusement en spanning mogen Jaws niet missen. Het verhaal is dun, de acteerprestaties zijn niet echt indrukwekkend, maar je op een onderhoudende manier bezighouden doet Jaws wel.


coverStudio: Universal

Regie: Steven Spielberg
Met: Richard Dreyfuss, Roy Scheider, Robert Shaw

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609028850


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• 3 Bioscooptrailers
• Documentaire "The Making of Jaws"
• Shark World (tekst)
• Verwijderde Scènes
• Outtakes
• Productiefoto's
• 720 Tekeningen/Storyboards
• Screensaver
• Shark Trivia Game "Get out of the Water"
• Production Notes
• Filmografiëen

Andere recente releases van deze maatschappij