:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OUTFOXED - RUPERT MURDOCH'S WAR ON JOURNALISM
OUTFOXED - RUPERT MURDOCH'S WAR ON JOURNALISM
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-06-21
FILM
I'm not a right-winger, I believe in global warming! (Bill O'Reilly)

Als er in 2004 één documentaire over de tongen ging dan was het wel Fahrenheit 9/11 van regisseur Michael Moore. Veel minder bekend is de fantastische documentaire genaamd Outfoxed: Rupert Murdoch's War On Journalism, wat ons betreft de beste en meest essentiële documentaire van de laatste jaren. Als we u zeggen dat deze documentaire in de week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd uitgezonden door Ter Zake (Canvas) en Tegenlicht (VPRO / Nederland 3) zal misschien bij een aantal lezers een belletje gaan rinkelen.

Outfoxed onthult voor de eerste keer (op dergelijke schaal) een aantal geheimen van gewezen Fox News medewerkers (producers, reporters, schrijvers...) over het reilen en zeilen bij deze wel erg republikeins gezinde zender. Wie ooit al een tijdje in de VS heeft verbleven en er een aantal programma's / nieuwsuitzendingen heeft gezien van Fox News weet vast maar al te goed hoe ridicuul eenzijdig (pro republikeins) hun berichtgeving vaak is. De goed onderbouwde analyses en conclusies, over de wel erg politiek gekleurde Fox berichtgeving, die tijdens Outfoxed aan bod komen zijn bij momenten zo ontluisterend dat het allemaal wat surrealistisch dreigt te worden. De Belgen mogen dan wel de uitvinders en de ongekroonde koningen van het surrealisme zijn, gelukkig is het met de kwaliteit en de objectiviteit van de Belgische pers heel wat beter gesteld. Misschien nog het meest hallucinante aan Outfoxed zijn de stukken over / met über-asshole presentator en extreem rechtse bal Bill O'Reilly. Get out of my fucking studio before I tear you to pieces, we zien het Phara de Aguirre of Polspoel en Desmet nog niet zo snel roepen naar één van hun studiogasten. Wie de scheldtirades en debiliteiten van O'Reilly kan bekijken zonder last te krijgen van oprispend maagzuur of zonder uitermate geshockeerd te zijn, dient hulp te zoeken. Nu!

Het spreekt voor zich dat een minimum aan kennis van, of interesse voor, het Amerikaanse politieke systeem en het Amerikaanse medialandschap mooi meegenomen zijn om optimaal van Outfoxed te kunnen genieten. Outfoxed is niet minder dan een must see, een ontluisterend tijdsdocument, een waarschuwing voor de mogelijke misbruiken en mistoestanden die kunnen ontstaan door het gedogen en creëren van media monopolies.

Geïnteresseerden kunnen Outfoxed rechtstreeks bij de makers bestellen via de www.outfoxed.org website voor ongeveer 10 dollar + verzendingskosten. Onlangs vonden we ook een dvd versie van Outfoxed (met Franstalige ondertitels) bij een grote Belgische winkelketen voor ongeveer 18 euro.

BEELD EN GELUID
Outfoxed werd gedraaid op video en in het correcte 1.33.1 formaat op deze dvd release gezet. De beeld- en geluidskwaliteit variëren constant (gebruik van archiefbeelden van diverse origine) maar door de band genomen is de kwaliteit redelijk goed te noemen.

EXTRA'S
Behind the scenes (29.30)
We krijgen een interessante blik achter de scherm bij het maken van Outfoxed. Ondermeer het panel dat de diverse Fox News uitzendingen opvolgde komt aan het woord.

Trailer voor Uncovered

CONCLUSIE
Een hallucinant tijdsdocument dat u op zijn minst één keer moet gezien hebben.

"My criticism with Fox News isn't that it's a conservative channel, it's the consumer fraud of 'Fair and Balanced'. It's nothing of the sort." (Jeff Cohen, Former MSNBC/Fox News Contributor)


coverStudio: Brave New Films

Regie: Robert Greenwald
Met: Douglas Cheek

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2004

Leeftijd:
E

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
826262000592


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Behind the scenes
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij