:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AT THE CLOSE OF EVERY DAY - THE SOUND OF SOMEONE WATCHING ME
AT THE CLOSE OF EVERY DAY - THE SOUND OF SOMEONE WATCHING ME
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2005-07-03
FILM
At The Close Of Every Day is het kind van de twee Zeeuwse muzikanten Minco Eggersman en Axel Kabboord. Samen met hun Noorse bassist Jan-Eik Stig slaagden ze erin om in een relatief korte tijdspanne een plaats te veroveren in de hoogste regionen van het nederlandse alternatieve muziekcircuit. Voorwaar een ganse verwezenlijking als je rekening houdt met het feit dat ze slechts één album, een ep en een conceptalbum uithebben.

At The Close Of Every Day staat gekend voor hun licht melancholische, serene en sfeervolle muziek met een donkere knipoog. Hun songs zijn traag, sober en plaatsen dikwijls het vocale aspect op de achtergrond. Een groep zonder sterallures die weet uit te blinken in al hun eenvoud. Hun conceptalbum is een werk dat deze groep perfekt typeert: The Siliya Symphony werd volledig opgedragen aan de personen die in 1994 het leven lieten tijdens de ramp met de veerboot Estonia. Een nobel initiatief dat op veel appreciätie kon rekenen, des te meer omdat er op muzikaal gebied kwaliteit geleverd werd. Met liedjes over hoop, verlies en de dood probeerde de band op hun manier een beeld te scheppen rond deze onwaarschijnlijke ramp, iets waar ze meer dan goed in slaagden. Het album werd door het vpro-programma ‘3 voor 12’ zelfs uitgeroepen als beste cd van 2004.

Net als hun meer dan verzorgde cd-uitgaven is er nu een prachtige dvd op de markt met de registratie van één van hun live-concerten. Deze registratie dateert van 12 november 2003 in de ons allen bekende Brusselse AB. Het concert werd vastgelegd tijdens de europese tour van Sixteen Horsepower, waarvan At The Close Of Every Day als voorprogramma mocht fungeren. Samen met de dvd kwam ook de cd van dit concert op de markt. Met slechts 2 albums en een ep op hun palmares bezit deze weinig meerwaarde. De dvd echter toont ons de muzikanten achter de groep en laat ons meegenieten van de toch wel aparte sfeer die heerst op hun concerten. Veel inlevingsvermogen, hun anti-prototype van de opstelling (de zanger van de band is eveneens de drummer en zit centraal op het podium, geflankeerd door z'n twee kompanen) en het rustig genietende publiek maken dit korte concert (+- 1 uur) meer dan de moeite waard. Het merendeel van de gespeelde songs komt uit hun debuut Zalig Zijn De Armen Van Geest en hun conceptalbum komt pas in het tweede deel enkele keren aan bod. De serene sfeer van hun muziek komt eveneens tot uiting in hun concerten en dat respecteert het aanwezige publiek. De toeschouwers zitten schijnbaar ongeïnteresseerd te kijken naar het schouwstuk maar in weze zijn ze met volle teugen aan het genieten van de specifieke sound die zo eigen is aan deze band. Hoogtepunten zijn de cover: Under The Milky Way van The Church en September Grass, waarin gastmuzikant Eugene Edwards (gitarist van 16 Horsepower) aanschuift om een nummertje mee te spelen.

TRACKLISTING
1. Zalig zijn de armen van geest
2. The drive-way
3. The sound of someone watching me
4. Under the milky way
5. Lower world
6. September grass
7. 40 years
8. The new day revival
9. Hallways
10. The glory of ignorance
11. The Jesus heart
12. The truth is always one step behind

BEELD EN GELUID
Het concert werd geregistreerd in zwart/wit, wat mee bijdraagt tot de intieme sfeer van het optreden. We krijgen alles gepresenteerd in een 1.33:1 non-anamorfisch beeld dat, alhoewel het om een live-registratie gaat, over het algemeen toch vrij scherp uit de hoek komt. Op dergelijke print zijn alle oneffenheden nog eens zo goed waarneembaar maar globaal gezien kunnen we tevreden zijn over deze wellicht met bescheiden middelen geproduceerde schijf. Op geluidsvlak is er geen bombastische 5.1-track, maar wel een rustige dolby surround die kwalitatief goed werk levert. Er is een perfekte verstaanbare zangstem aanwezig en het verzorgde stereo-effekt zorgt voor een aanvaardbare spreiding van de instrumenten.

EXTRA'S
We volgen de 3 bandleden in een onderhoudende stadswandeling door hartje Brussel. We leren ze stuk voor stuk beter kennen en we komen enkele leuke anekdotes te weten (o.a het feit dat de drummer zijn drumkit toevallig vond op de zolder van een kerkje en kon deze voor een appel en een ei kon aanschaffen). Uiteindelijk arriveert men in een knus Brussels café waar Eggersman en Kabboord in een ontspannen sfeer enkele nummers vertolken. De tweede alsook laatste extra is een fotogallerij in eenvoudig maar stilistisch zwart/wit.

CONCLUSIE
Een onmisbaar juweeltje voor de fan, een ideale inleiding tot de aparte wereld van At The Close Of Every Day voor de doorsnee muziekliefhebber. De dvd op zich bezit een fraaie vormgeving die voor een deel het gemis aan extra's goedmaakt. De beeld- en geluidstransferten zijn ok zonder meer.


coverStudio: Volkoren

Regie: -
Met: Minco Eggersman, Axel Kabboord, Jan-Eik Stig

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715511500117


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Featurette
• Fotogallerij

Andere recente releases van deze maatschappij