:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWILIGHT SAMURAI, THE
TWILIGHT SAMURAI, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-07-06
FILM
Japan, de 19de eeuw, de modernisering van het land is in volle gang. Het tijdperk van de samoerai loopt op zijn einde. Na de dood van zijn vrouw voedt de samoerai Seibei Iguchi (Hiroyuki Sanade) zijn dochters alleen op en zorgt hij voor zijn oude seniele moeder. Op een dag hoort hij van jeugdvriend Tomonojo dat diens zuster Tomoe (Rie Miyazawa) net is gescheiden van haar gewelddadige echtgenoot. Nadat de twee leren elkaar na zovele jaren opnieuw "leren kennen" raakt Tomoe gehecht aan Seibei en diens dochters. Broer Tomonojo oppert na verloop van de tijd dat de twee misschien beter zouden huwen. Seibei weigert echter uit trots, waarop Tomoe besluit het contact te verbreken. Kort daarop krijgt Seibei van zijn clan te horen dat hij de afvallige samoerai Yogo moet doden. Tijdens de voorbereidingen van zijn gevaarlijke opdracht besluit Seibei om Tomoe alsnog ten huwelijk te vragen…

The Twilight Samurai (Tasogare Seibei) is wat men heet een erg gelauwerde film. In 2003 won de film ondermeer 12 (op 14 nominaties) "Japanese Academy Awards", de "Hong Kong Film Award" voor beste Aziatische film en een nominatie voor de "Golden Berlin Bear". In 2004 kreeg The Twilight Samurai een Oscarnominatie voor "Best foreign language film" maar spijtig genoeg ging Les Invasions Barbares onverdiend met de prijs lopen. Cineast Yoji Yamada, die verder vooral bekend is van zijn vele Tora-San films (48 in het totaal!), wist uiteindelijk op 72-jarige leeftijd een ruimer publiek aan te spreken met zijn magnum opus The Twilight Samurai. Stellen dat het succes van The Twilight Samurai deels te verklaren is door de heropleving van het samoerai / swordsplay genre (ook gekend als Chambara) zou was ons betreft heel erg afbreuk doen aan de kwaliteiten van deze voortreffelijke film. Mede door het feit dat er maar 2 "gevechten" te zien zijn in The Twilight Samurai gaat het niet zomaar op om dit pareltje tussen het rijtje recente swordsplay of door Chambara geïnspireerde films als Azumi, Kill Bill of Zatoichi te plaatsen. Kijkers die zich aan een "hack and slash" festijn verwachten met geisers van bloed (stijl Shogun Assassin, Lady Snowblood) zullen dan ook van een kale reis terugkeren. Wie echter houdt van een mooi en bij momenten teder verhaal, een sterke mise en scène en klasrijke acteerprestaties kunnen we The Twilight Samurai van harte aanbevelen. Acteur Hiroyuki Sanada (die trouwens ook te zien was in The Last Samurai) wist ons werkelijk te overbluffen met zijn rol als samurai Seibei Iguchi. De verschillende prijzen die hij voor zijn vertolking kreeg zijn dan ook dubbel en dik verdiend. Wij hopen hem in ieder geval binnenkort te zien aan de zijde van Cecilia Cheung en Nicholas Tse in Mo Gik (The Promise) van regisseur Chen Kaige (Yellow Earth, Farewell My Concubine).

BEELD EN GELUID
Twilight Samurai werd anamorf op DVD gezet. Het beeld oogt over het algemeen goed, met redelijk scherpte en detaillering. Compressiefouten of printbeschadigingen komen nauwelijks voor. Het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor klinkt behoorlijk zonder echt indruk te maken.

EXTRA'S
Naast een slideshow met een vijftigtal foto’s krijgen we tot onze ontgoocheling enkel nog drie trailers voor The Twilight Samurai, Oasis en Shara

CONCLUSIE
Total Film bracht met The Twilight Samurai één van de allerbeste films van de laatste jaren uit. De beeld- en geluidskwaliteit van de dvd is zeker bevredigend te noemen, spijtig dat het deze release aan noemenswaardige extra's ontbreekt. Een aanrader!


cover
Studio: Total Film

Regie: Yoji Yamada
Met: Hiroyuki Sanade, Rie Miyazawa, Min Tanaka, Nenji Kobayashi

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789085140436


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Slideshow,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij