:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEAN STREETS
MEAN STREETS
Bespreking door: Bart - Geplaatst op: 2001-08-21
FILM
De film volgt het leven van vier bewoners van New Yorks Little Italy; allemaal mannen die gangsters, woekeraars of criminelen willen worden. Tony is eigenaar van het buurtcafé, Michael is een kleine woekeraar, Johnny Boy (Robert De Niro) een gestoorde onverantwoordelijke crimineel die geld leent van de woekeraars zonder enige intentie het ooit terug te betalen, en Charlie (Harvey Keitel), de neef van de lokale maffia baas die een restaurant wil beginnen. Charlie heeft moeite om te kiezen tussen het leven op straat en het leven dat zijn oom hem kan bieden. Hij is ook diep gelovig. Hij test zijn geloof en zoekt berouw voor zijn zonden op straat. Hij ontfermt zich over Johnny Boy en zijn zus Teresa. Charlies oom wil niet dat hij met ze omgaat, Johnny Boy omdat hij zo instabiel is en Teresa omdat ze epileptisch is. Charlie is vastbesloten om Johnny te redden en ziet het als een uitdaging om zijn twee werelden samen te brengen en zo heiligheid te verwerven...

Voor velen is Mean Streets een meesterwerk, maar ik vond het maar saaie koek. Toen de film in 73 uitkwam, kreeg hij lovende kritieken omdat het vooral technisch een verbijsterende film is. Anno 2001 kan de film alleen nog rekenen op de vrij goede acteerprestaties van Keitel en De Niro. Deze film lanceerde regisseur Martin Scorsese naar de Hollywoodtop. Volgens sommige bronnen zou de film zelfs autobiografische elementen bevatten over Scorsese.

BEELD EN GELUID
Men krijgt een anamorff beeld te zien, maar daarmee is ook alles gezegd. De film dateert, zoals eerder vermeld, uit 73 en dat is duidelijk te merken. Hier en daar zijn er printbeschadigingen te zien, maar daarnaast is het bij momenten ook erg wazig en niet volledig trillingsvrij. M.a.w. de film is niet geremasterd voor deze dvd-uitgave. Het is gewoon videokwaliteit die we zien, meer niet. Ook een minpunt is dat de ondertiteling niet uitgeschakeld kan worden.
Over het geluid kunnen we evenmin llovend zijn. Terwijl er op de inlay twee audiotracks vermeld zijn (allebei Dolby Surround 2.0), moeten we ons tevreden stellen met een simpele monoklank. Zowel de dialogen, de muziek als de acties komen uit de centerspeaker.

EXTRA'S
De extra's zijn misschien nog het enige nuttige aan deze dvd. In het vrij eenvoudige menu kunnen we kiezen uit scene selections (15 in totaal), een fotogalerij (21 foto's), biografieën (in het Nederlands) en de trailer (die weliswaar ondertiteld is, maar van erbarmelijke kwaliteit).

CONCLUSIE
Deze Mean Streets heeft in tegenstelling tot de R1-versie wél een anamorfe behandeling, maar het is een erg matige transfer, zowel qua beeld als qua geluid. Ben je een fan van De Niro of Keitel, dan kan de dvd misschien toch interessant zijn, want het schijfje bevat enkele interessante extra's.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Martin Scorsese
Met: Robert De Niro, Harvey Keitel

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
3/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025500903


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Fotogalerij
• Biografieën
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij