:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPACE:1999 - TV MOVIE COLLECTION
SPACE:1999 - TV MOVIE COLLECTION
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-09-01
FILM
Space:1999 was in het midden van de jaren zeventig een waar TV-fenomeen. Nog voor er sprake was van Star Wars en Battlestar Galactica sierde deze Britse sciencefiction reeks, met overwegend Amerikaanse acteurs, wereldwijd het televisiescherm. Naast hoofdrolspelers Martin Landau (die op het einde van zijn carrière nog Oscar in ontvangst mocht slepen voor zijn rol van Bela Lugosi in Tim Burton's Ed Wood) en (in het echte leven) zijn vrouw Barbara Bain, was het vooral Gerry Anderson die in de kijker liep. Deze man is het brein achter de poppensensatie The Thunderbirds uit de jaren zestig. Samen met effecten-specialist Brian Johnson (2001: A Space Odyssey, Alien, Star Wars: The Empire Strikes Back) stampten ze de reeks uit de grond, die vaak gebrukt maakt van schaalmodellen en explosies zoals die ook in The Thunderbirds te zien waren.

Deze DVD-box van House Of Knowledge haalt de serie eindelijk naar de Benelux. Het is te zeggen: we krijgen in deze box twee TV-films voorgeschoteld. Destination Moonbase Alpha werd voor de kabel gemaakt en bevat een aantal compilatiemomenten uit de eerste reeks. Cosmic Princess was de pilootaflevering van de tweede, en tevens laatste reeks van Space: 1999. Laten we even het verhaal overlopen.

Destination Moonbase Alpha
Een nucleaire explosie slaat de maan uit haar baan rond de Aarde, het diepe heelal in. Het personeel van Maanbasis Alpha lijkt reddeloos verloren. Terwijl Commander Koenig (Martin Landau) in coma ligt, arriveert een reddingsploeg. De crewleden van Maanbasis Alpha zijn opgelucht. Maar wanneer Koenig wakker wordt, ziet hij in plaats van de reddingsploeg van Aarde vreemde buitenaardse wezens. Hallucineert hij of is de hele bemanning van Maanbasis Alpha in de greep van een buitenaardse illusie?

Cosmic Princess
De bemanning van Maanbasis Alpha nadert de vulkaanplaneet Psychon waar ze in de val worden gelokt door een krankzinnige geleerde Mentor. Koenig en zijn crew weten te ontsnappen, met behulp van Maya, Mentor's dochter, die zichzelf kan transformeren in elke buitenaardse levensvorm. Maar heeft Maya haar duivelse gave wel in de hand?

Deze twee TV-films zijn uiteraard van dubbele waarde voor de fans die vertrouwd zijn met het materiaal. Hopelijk vormt deze box de aanzet voor het releasen van de volledige reeks, want ook al zijn de effecten en de gebruikte garderobe duidelijk passé, toch wordt de nostalgie bij de fans tijdens het herbekijken van Space: 1999 positief aangezwengeld.

BEELD EN GELUID
Het beeld van de reeks zit in het oorspronkelijke 1.33:1 (4:3) TV-formaat. Het beeld ziet er oud uit en er werd weinig tot niets ondernomen om de kwaliteit te herstellen. Het resultaat is redelijk onscherp en bevat een dun contrast gekoppeld aan verbleekte kleuren. Er zitten heel wat beschadigingen aan de print waardoor we niet kunnen spreken over een degelijke beeldkwaliteit. Het beeldresultaat is echter nog ruimschoots bekijkbaar en is iets beter dan dat van een gemiddelde VHS-tape. Het geluid is een monofone track die gedubbeld werd over het linker- en het rechter geluidskanaal. Het geluid is verstaanbaar, maar is verre van dynamisch. Tevens is er een beetje ruis aanwezig wat gezien de leeftijd van het bronmateriaal niet helemaal verwonderlijk is. Duidelijk niet de allerbeste transfer, maar we mogen al blij zijn dat we deze box in de plaats van onze stoffige VHS-tapes in de kast kunnen stoppen.

EXTRA'S
De enige extra is een bijgesloten bon die je kan insturen om gratis collector's cards te ontvangen. Snel reageren is wel de boodschap want de voorraad is beperkt.

CONCLUSIE
Space:1999 – TV Movie Collection is een leuke box voor de fans met daarin de twee enige TV-films van deze SF-cultreeks. Het is enkel jammer dat beeld en geluid niet werden opgewaardeerd en dat er geen extra’s aanwezig zijn. Hopelijk wordt in de Benelux nu ook snel de box met (minstens) het eerste seizoen van de serie uitgebracht.


coverStudio: House Of Knowledge

Regie: Tom Clegg, Chares Crichton, Peter Medak
Met: Martin Landau, Barbara Bain, Catherine Schell, Tony Anholt, Brian Blessed

Film:
7-6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976 - 1983

Leeftijd:
12

Speelduur:
200 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664027776


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Collector's Cards

Andere recente releases van deze maatschappij