:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALL NIGHT LONG
ALL NIGHT LONG
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-09-15
FILM
Drie Japanse jongeren met verschillende achtergrond worden goede vrienden wanneer ze getuigen zijn van een gruwelijke moord. Ze besluiten een feestje te geven, maar ieder hoort uiteraard een meisje mee te brengen. Wat ze er niet bij vermelden is dat ze nu niet echt de meest populaire kerels zijn (we hebben het hier over een sullige leerknobbel, een toekomstige vliegtuigmonteur en een rijkeluiszoontje met vreemde trekken) en geen meisje hebben. We zijn getuige van hun zoektocht die voor elk van hen anders uitpakt. Wanneer er even later een dode valt, slaan de stoppen bij de drie jongeren door...

Die Japanners toch! Telkens als je denkt dat ze je niet meer kunnen verrassen komen ze op de proppen met iets wereldschokkend, zo ook All Night Long (originele titel: Ooru Naito Rongu), het eerste deel uit de beruchte All Night Long-reeks. In Japan was men zo ontdaan van deze film dat de eerste sequel zelfs geen keuring meer kreeg en geweerd werd uit de bioscopen. Toen men de films dan gewoon direct uitbracht op video, leidde dat tot een protestgolf van bezorgde ouders en scholen! En uiteraard bestaat er geen betere reclame dan controverse, zodat de reeks in de loop der jaren enkel maar aan succes won waardoor er ondertussen al vijf delen op de markt zijn gebracht. Ook wij waren erg nieuwsgierig naar dit stukje verderf en ja hoor, de hype is voor een keer niet te fel opgeblazen, want All Night Long is verderfelijk, uitermate depressief en gewelddadig. Regisseur Katsuya Matsumura slaagt er in om de kijker enkele keren stevig bij de ballen te pakken! Zo zit je af en toe naar beelden te kijken waarin weinig of niets aan de gang lijkt te zijn, flasht er even een dromerige sequentie tussendoor, om dan verder te gaan met de soapachtige beelden van enkele Japanse jongeren. Je vraagt je even af wat dit nu allemaal is en weet niet wat te verwachten. En dan plots "BAM!": heeft de filmmaker je stevig vast bij je nekvel met een uitbarsting van bloed en geweld. Je krijgt niet alle gruwel in volle glorie te zien, maar het zijn net de suggestievere scènes, vergezeld van goed geplaatste geluidseffecten, die heel fel aankomen. Regisseur Matsumura drukt ons met de neus op de bikkelharde feiten dat geweld (en dan vooral geweld bij de hedendaagse jeugd) een vicieuze cirkel teweegbrengt die enkel maar meer slachtoffers eist. Zonder een goede cast had hij uiteraard nergens gestaan en die brengt het er dan ook prima vanaf. All Night Long is zonder meer een straffe film, maar we moeten eerlijk bekennen dat ie - door de rommelige en daarbovenop véél te lang uitgesponnen climax - geen onuitwisbare indruk heeft nagelaten. Volgende keer beter Matsumura!

BEELD EN GELUID
Het non-anamorfische 1.85:1-beeld oogt af en toe soft door de aanwezigheid van wat filmgrain. Detail en zwartniveau zijn niet optimaal. De kleuren hebben een natuurlijke look en ogen somber, maar dat is ongetwijfeld de bedoeling geweest van de regisseur. De gebruikte print is, naast enkele kleine vuiltjes en beschadigingen, in een goede staat. De Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt niet spectaculair, maar voldoet voor deze film. De dialogen zijn prima te verstaan en we hebben geen dramatische oneffenheden opgemerkt.

EXTRA'S
Het enige wat we aantreffen is een slideshow met wat beelden uit de film. Nutteloos!

CONCLUSIE
Hoewel All Night Long niet het meesterwerk is dat het had kunnen zijn, is het een harde film die zowaar tot nadenken stemt. Beeld en geluid zijn bevredigend, maar er zijn opnieuw geen extra's voorzien. Tegen een zacht prijsje toch een mooie aanwinst!


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Katsuya Matsumura
Met: Eisuke Tsunoda, Ry˘suke Suzuki, Y˘ji Ietomi, Hiromasa Taguchi

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
0

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806025867


Beeldformaat:
1.85:1 niet-anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Slideshow

Andere recente releases van deze maatschappij