:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHARA
SHARA
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-09-16
FILM
Tijdens het jaarlijkse zomerfestival in Nara, Japan, verdwijnt plotseling Kei, één van de tweelingzoons van organisator Taku (Katsuhisa Namase) en Reiko (Naomi Kawase). Er is geen spoor van hem te bekennen. Vijf jaar later is Shun (Kohei Fukungaga) - de overgebleven helft van de tweeling - een wereldvreemde scholier, die zijn verdwenen broer maar niet kan vergeten. Taku is druk bezig met het aankomende festival en zijn vrouw is opnieuw zwanger. Shun is goed bevriend met zijn klasgenote Yu (Yuka Hyyoudo), tot wie hij zich aangetrokken voelt. De gevoelens zijn wederzijds, maar beiden zijn niet goed in staat om hun gevoelens te uiten. Op zekere dag ontdekt Yu het geheim van haar jeugd en komt Shun achter het lot van zijn verdwenen broer. Een nieuw zomerfestival is op komst en voor alle betrokkenen is de tijd rijp om het verleden achter zich te laten en de toekomst met hoop tegemoet te zien.

In het Japanse drama Shara daalt letterlijk een camera neer in het gewone, dagelijkse leven van twee verschillende gezinnetjes. Ondanks de goede bedoelingen van regisseur Naomi Kawase (die in de film te zien is als de zwangere Reiko) en het oprechte acteerwerk, is Shara een tergend trage en verdomd saaie film. Er gebeurd geen fluit in en dat maakt het niet makkelijk om de volle aandacht erbij te houden. Na vijftig minuten hadden we nog steeds geen idee wanneer het echte verhaal nou van wal zou steken en dat is gedurende de rest van de speelduur ook nooit gebeurd. "Maar beste filmrecensent, u kijkt naar het echte leven" Wel, zoals u ongetwijfeld elke dag aan den lijve ondervindt is het dagelijkse leven nu meestal niet zo spannend als in de films en daarvoor kijken we nu nét films, om het saaie gewone dagdagelijkse leven te ontvluchten! Enkel het leuke en kleurrijke dansje op het zomerfestival wist ons even uit onze comateuze slaap te wekken. Geen spek voor onze bek dus, hoewel de film hoge ogen gooide op diverse belangrijke filmfestivals.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 is bevredigend scherp, met een voldoende contrast en een degelijk zwartniveau. De kleuren ogen op hun beurt natuurlijk. De gebruikte print is proper, maar bevat soms wel eens een klein vuiltje. Filmgrain is in ruime mate aanwezig gedurende heel de film en we hebben ook enkele digitale compressiefoutjes bemerkt. De Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt beperkt, met een redelijke spreiding en goed verstaanbare dialogen.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Shara is een diepmenselijk en goed geacteerd drama, maar geen spek voor onze bek. Beeld en geluid zijn voldoende en qua bonusmateriaal hebben we een trailer. Voer voor de cinefiel.


cover
Studio: Total Film

Regie: Naomi Kawase
Met: Kohei Fukungaga, Katsuhisa Namase, Naomi Kawase, Yuka Hyyoudo, Kanako Higuchi

Film:
5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789085140498


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij