:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> A MI MADRE LE GUSTAN LAS MUJERES
A MI MADRE LE GUSTAN LAS MUJERES
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-10-21
FILM
Elvira (Leonor Watling) en haar zussen Gimena (María Pujalte) en Sol (Silvia Abascal) komen thuis voor de verjaardag van hun moeder en die heeft een verrassing: ze is verliefd. De dochters zijn in de wolken, nieuwsgierig, maar alleen Elvira ziet er geen graten in dat haar moeder na een jarenlang huwelijk, een scheiding en de opvoeding van drie dochters, op haar oude dag een relatie heeft met een Tsjechische vrouw die haar zusje zou kunnen zijn. Haar beide zussen zijn ontzet, niet omdat mama lesbisch zou kunnen zijn, maar om wat men er van zal denken. Ze doen hun best om tolerant te zijn en vooral te lijken, maar als blijkt dat moeder al haar spaargeld, plus een boomgaard van grootvader, geïnvesteerd heeft in haar vriendin, gaan de poppen aan het dansen.

Moeder Sofia (Rosa Maria Sardà) maakt ondertussen de tijd van haar leven mee. Haar vriendin Eliska (Eliska Sirová) is studente piano en deelt Sofia’s passie voor de klassieke muziek en het pianospel dat ze zelf als klassiek geschoolde musicienne na haar huwelijk en de opvoeding van haar kinderen opnieuw in de concertzaal wil ten gehore brengen. Maar de dochters, de oudste getrouwd, de jongste een popzangeresje en Elvira, medewerkster in een uitgeverij, kunnen het niet eens worden over wat er moet gebeuren met hun moeders keuze. Eliska raakt bovendien in een crisis over haar eigen seksuele identiteit, onbekwaam als ze lijkt om een relatie met een man langer dan een dag of een paar dagen te laten duren. Ze legt haar problemen uit aan haar psychiater, maar zoals het cliché dat wil, maakt die avances en misbruik van haar naïviteit als het over seks en lichamelijkheid gaat. Bovendien heeft ze net een jonge dichter ontmoet die ze wel leuk vindt, maar de problemen omtrent haar moeder en Eliska maken haar zenuwachtig en onzeker.

Haar beide zussen verdenken Eliska ervan het op hun moeders geld gemunt te hebben en ze besluiten in te grijpen, ondanks hun goede voornemens om zich niet te bemoeien met hun moeders leven. Ze komen tot het besluit dat Elvira de jonge Tsjechische in diskrediet moet brengen bij hun moeder door haar te verleiden.

A Mi Madre Le Gustan Las Mujeres betekent zoveel als Mama Is Voor De Vrouwen en is een Spaanse comedy van het duo Daniela Fejerman en Inés París, die ook het script voor deze grappige film schreven. De seksuele voorkeur van moeder Sofia is niet meer dan een goed excuus voor de beide regisseuses om de problemen van de middelste dochter van de lesbienne in beeld te brengen. Elivra is lichtelijk neurotisch, naïef en onzeker als het op mannen aankomt en heeft van haar leven tot dusver nog niet veel gemaakt. In de uitgeverij wordt ze slecht betaald en haar plannen om zelf schrijver te worden komen maar niet van de grond wegens te weinig fondsen. De jonge dichter Miguel (Chisco Amado), vriendelijk en goed uitziend, is erg in haar geïnteresseerd, maar Elvira's ervaring met seks komt hoofdzakelijk uit boeken en hun eerste avondje in bed loopt met een sisser af. De rest van de film steunt enerzijds op de boze plannen om Eliska van Sofia te verwijderen en Elvira's zoektocht naar zichzelf, naar wie ze is en wat ze zou willen zijn.

Fejerman en París houden het allemaal luchtig en humoristisch met grappige situaties en komische ontwikkelingen en ze concentreren zich hoofdzakelijk op Elvira. A Mi Madre Le Gustan Las Mujeres is in tegenstelling tot wat de titel insinueert zeer zijdelings een gay movie, maar in de eerste plaats een coming-of-age-film tegen een achtergrond die in Spanje op de politieke agenda staat naar aanleiding van de discussies – ook daar – over het homohuwelijk en de adoptie van kinderen. Maar die problematiek wordt niet aangeraakt, of uiterst miniem. A Mi Madre is gemaakt om te vermaken, om het publiek anderhalf uur lang te verstrooien en dat doet deze film ook. De wendingen zijn voor een deel voorspelbaar en uiteraard is er op het einde een witte olifant nodig om het happy end te voorschijn te toveren. Toch slagen Tejerman en París erin om het berouw van de zusjes geloofwaardig te maken, zij het dat ze daarvoor een stevige knuppel in het verhaal moeten steken. Maar eind goed, al goed. Dit is geen Almodóvar, geen film met oersterke karaktertekeningen en ijzersterke acteerprestaties. Dit is een bijna pretentieloze feel good movie met een mate van politieke correctheid. Houden zo.

BEELD EN GELUID
A Mi Madre Le Gustan Las Mujeres oogt goed, met mooie kleuren en voldoende detail in de donkere passages. De transfer is netjes uitgevoerd zonder witte puntjes of storende beschadingen. De ondertitels zijn oké en staan mooi onderaan in een aangenaam lettertype. Het geluid is eenvoudig stereo, maar het klankpalet is ruim met alle soorten muziek die voor een prettige en opgeruimde sfeer garant staan. De aanwezigheid van twee concertpianisten garandeert ons een reeks mooie piano-uittreksels van Schubert, Beethoven en een prachtige Wachet Auf van J.S. Bach. Toch niet helemaal vrijblijvend dus.

EXTRA'S
Deze dvd bevat de Originele Bioscooptrailer en nog een aantal Andere Trailers met holebi-connotaties.

CONCLUSIE
A Mi Madre Le Gustan Las Mujeres is een leuke en onderhoudende film zonder pretenties. Er is veel ruimte voor bumor en op het einde zelfs voor een traan. Wat moet een feel good movie meer hebben? Leuk voor het hele gezin.


coverStudio: Filmfreaks

Regie: Daniela Fejerman, Inés París
Met: Leonor Watling, Rosa Maria Sardà, María Pujalte, Silvia Abascal

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058492234


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij