:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IDFA BOX
IDFA BOX
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2005-11-27
FILMS
Ter gelegenheid van de editie 2005 van het IDFA, het belangrijkste documentaire filmfestival van de Lage Landen, brengt Total Film een dvd-box uit met daarin een selectie van drie belangrijke non-fictiefilms uit de historie van het festival.Belovy (1993)
Anna Belova woont samen met haar broer Mikhail in een krakkemikkige boerderij op het Russische platteland. Het is het soort huis waar de tijd is blijven stilstaan. Of het nu 2005 is of 1905 of ergens tussenin valt enkel af te leiden aan bepaalde kledingstukken of het merk van vodka dat wordt gedronken. Het leven is monotoon voor Anna en haar broer: met de hond spelen, eten, de koe melken, wodka drinken, slapen. Iedere dag opnieuw dezelfde routine. Iedere dag weer dezelfde sleur. Soms wordt de saaiheid doorbroken, zoals wanneer twee andere broers een bezoekje aan de boerderij brengen en een stevige discussie beginnen over de kwaliteiten van president Boris Jeltsin. Maar meestal is het leven op het Russische platteland één pot nat.

De volledige bespreking van Belovy kan je hier lezen.Capturing The Friedmans (2003)
Het verhaal van de Friedmans leest op het eerste gezicht als een kroniek van een doordeweeks Amerikaans gezin. Een liefdevolle vader die lesgeeft, een moeder die zich volop aan het huishouden wijdt, en drie tienerzonen met contrasterende interesses en carrièredromen die tot aan de hemel reiken. Maar onder dit modelplaatje schuilt een onvermoede zwarte kanker. Vader Arnold Friedman heeft immers pedofiele gevoelens, die hij kanaliseert in het lezen van boekjes met jonge jongens. Toevallig komt de plaatselijke politie hier achter en ze voeren een huiszoeking uit, die hele stapels van dergelijke boekjes blootlegt. En dan pas springt het gezwel volledig open: kinderen die wekelijks computerles volgen in de kelder van de Friedmans beweren door Arnold en diens jongste zoon Jesse seksueel te zijn aangerand. Wat begint als de getuigenis van één jongen, leidt al snel tot bekentenissen van al wie ooit voet in het huis heeft gezet. Concrete bewijzen zijn er niet, maar de druk van een verontwaardigde kleine dorpsgemeenschap zat de politie tot daden aan. Arnold en Jesse worden gearresteerd en pleiten enkele maanden later, na raadgevingen van hun advocaten, schuldig om strafvermindering te bekomen.

De volledige bespreking van Capturing The Friedmans kan je hier lezen.The Last Victory (2003)
Elk jaar organiseert men in de wijk Civetta (Nederlands: uil) van de Italiaanse stad Siena de paardenrace Il Palio tussen 10 buurtschappen van de stad. Alle inwoners kijken er met passie naar uit want het gaat om het prestige van de wijk. Het fanatisme laait dan ook hoog op. Civetta heeft sinds 1979, 24 jaar geleden Il Palio niet meer gewonnen... Dat andere wijken het nog minder goed doen is een magere troost voor de 92-jarige Egidio die 29 de overwinning meemaakte... Een 30ste zou hij een mooie afsluiting van zijn leven vinden. Paolo is 21 en treedt voor het eerst op als stalknecht van Il Palio en ook voor hem is de paardenloop een hoogtepunt waar hij het hele jaar naartoe leeft

De volledige bespreking van The Last Victory kan je hier lezen.

CONCLUSIE
Voor wie de documentaire een warm hart toedraagt, is deze IDFA-box, waarin drie bekroonde producties uit de vorige edities van het festival zijn opgenomen, zeker een must, ook al krijg je er naast twee goede films ook één absolute draak van een prent bij.


cover
Studio: Total Film

Regie: Viktor Kossakovsky, Andrew Jarecki, John Appel
Met: De Belovs, de Friedmans, de inwoners van Siena

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993-2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
252 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789085141280


Beeldformaat:
diverse PAL

Geluid:
Russsisch Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Zie besprekingen

Andere recente releases van deze maatschappij