:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONTACTS VOLUME 1-2-3
CONTACTS VOLUME 1-2-3
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2006-01-13
DOCUMENTAIRE
Fotografie, en meer bepaald digitale fotografie, wordt de laatste jaren steeds populairder. Dat stond de afgelopen weken te lezen in meerdere kranten. Dankzij de lage instapdrempel die digitale fotografie met zich meegebracht heeft, schaffen meer mensen zich een digitale compactcamera aan en schieten er lustig familiekiekjes mee. Dergelijke beelden zal je echter niet snel aantreffen in de reeks Contacts Volume 1-2-3, een initiatief van ARTE Video, waar de kijker een blik wordt gegund in het denkproces van verschillende belangrijke fotografen uit de vorige eeuw. Deze (tot op heden) driedelige reeks toont aan de hand van contactsheets, foto’s en dia’s de werken van een hele rits beroemde en invloedrijke fotografen die in de vorige eeuw hun stempel hebben gedrukt op het medium fotografie. Elke fotograaf mag in een korte documentaire toelichting geven op zijn of haar werk, hun benadering en werkwijze, welke betekenis ze geven aan hun beelden.



Volume 1: The Great Tradition of Photojournalism
Zoals de titel al doet vermoeden, behandelt het eerste volume uit deze reeks de traditionele benadering van fotografie: de straatfotografie, persfotografie, reportage, documentaire, … de fotograaf als voyeur, als getuige van een gebeurtenis. In dit volume komen volgende fotografen aan bod: Henri Cartier-Bresson en tevens oprichter van het beroemde agentschap Magnum, William Klein, Raymond Depardon, Mario Giacomelli, Josef Koudelka, Robert Doisneau, Edouard Boubat, Elliott Erwitt, Marc Riboud, Leonard Freed, Helmut Newton, Don McCullin.

Volume 2: The Renewal of Contemporary Photography
In het tweede volume komen een reeks fotografen aan bod die de traditionele aanpak moderniseren en vernieuwen. De komst van kleurenopnames doet hier steeds meer zijn intrede en dit wijzigt de visie of interpretatie van een beeld of reeks beelden. Een persoonlijke noot of emotionele inbreng is eveneens nooit veraf. Voor de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki is fotografie een visueel dagboek waarbij de foto dienst doet als de projectie van één enkel dag of gebeurtenis. De camera produceert een herinnering. In dit volume komen volgende fotografen aan bod: Sophie Calle, Nan Goldin, Duane Michals, Sarah Moon, Nobuyoshi Araki, Hiroshi Sugimoto, Andreas Gursky, Thomas Ruff, Jeff Wall, Lewis Baltz, Jean-Marc Bustamante.



Volume 3: Conceptual Photography
Volume 3 toont dat fotografie eveneens kan aangewend worden om conceptuele kunst te maken en dat meestal niet enkel het beeld van de fotograaf van belang is bij de totstandkoming van een concept, maar ook andere vormen van bewerkingen worden toegepast om het concept vorm te geven. Een concept kan evenzeer bestaan uit een reeks verschillende beelden van hetzelfde onderwerp of persoon. De Britse fotograaf Martin Parr is hier onder meer een goed voorbeeld van, hij fotografeert de dagelijkse banaliteit van de maatschappij en haar consumptiedrang. In dit volume komen volgende fotografen aan bod: John Baldessari, Bernd en Hilla Becher, Christian Boltanski, Alan Fleischer, John Hilliard, Roni Horn, Martin Parr, George Rousse, Thomas Struth, Wolfgang Tillmans.



BEELD EN GELUID
Documentaires als deze zijn vanzelfsprekend niet bedoeld om de technische kwaliteiten van je thuisbioscoop aan de tand te voelen. En dat hoeft hier ook niet. De documentaires doen louter dienst als aanvulling van het fotografie-archief en hebben dusdanig geen nood aan al dat home theatre geweld. De verschillende filmpjes hebben elk een wisselend beeldformaat (1.33:1 en niet-anamorfisch breedbeeld) waarvan de kwaliteit over het algemeen redelijk kan genoemd worden. De contactsheets en foto’s die in beeld voorbij schuiven zijn niet altijd van een gelijkaardige kwaliteit: stofjes duiken al eens op en bij stilstaande beelden merk je aan de randen af en toe een verkleuring. Bij de meer recente fotografen zijn de contactsheets en foto’s van een iets betere kwaliteit. Wat het geluid betreft, kunnen we kort zijn: een streepje muziek in het hoofdmenu en voorts enkel dialogen die helder weerklinken.

EXTRA’S
Deze dvd bevat geen extra’s.



CONCLUSIE
Contacts Volume 1-2-3 is een uitstekende verzameling van fotografen die in de vorige eeuw elk op hun manier een stempel hebben gedrukt op de magische wereld van de fotografie. Deze verzamelreeks is een mooi initiatief van ARTE én een aanrader voor elke fotografieliefhebber!


cover



Studio: Total Film

Regie: Raymond Depardon, William Klein
Met: -

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2000 & 2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
156/143/130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3453277868700


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround  2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij