:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIFTH ELEMENT, THE
FIFTH ELEMENT, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-08-17
FILM
The Fifth Element is een futuristische thriller van Luc Besson (bekend van o.a. Leon, Nikita, Le Grand Bleu, The Story of Joan Of Arc) en situeert zich zo'n 300 jaar in de toekomst. De film opent in een piramide in Egypte waar een wetenschapper op het punt staat om een groot en goedbewaard geheim te ontrafelen. Zijn poging wordt verijdeld door de komst van een buitenaards ras dat blijkbaar aan de oorsprong ligt van het geheim. Het blijkt te gaan om vier stenen verzameld rond een vijfde element, die het kwaad moeten vernietigen in geval van bedreiging. De buitenaardsen nemen alles mee, want volgens hen komt er binnenkort een oorlog. Dan springt de film naar de toekomst waar we inderdaad getuige zijn van een grote gloeiende massa die richting aarde beweegt. Niemand weet wat er aan de hand is behalve priester Cornelius (Ian Holm) die de president probeert te overtuigen met zijn verhaal. Door de komst van een delegatie buitenaardsen lijkt het gevaar geweken. Zij brengen immers de vier stenen en het vijfde element dat de aarde moet beschermen tegen het kwaad. Jammer genoeg worden zij aangevallen en stortten te pletter op aarde. Alle hoop lijkt verloren, maar de wetenschappers kunnen dankzij een overblijfsel van de crash een kloon maken,:Leeloo (Milla Jovovich). Zij ontsnapt echter en komt zo terecht in de taxi van Korben Dallas (Bruce Willis), ooit werkzaam bij het leger, maar na de scheiding met zijn vrouw aan lager wal geraakt. In eerste instantie weet hij niet wat met haar aan te vangen, maar besluit dan toch om haar te helpen. Uiteindelijk blijkt dat de stenen via een andere weg op aarde zijn beland. De zoektocht is begonnen, maar er zijn nog andere kapers op de kust.

The Fifth Element werd op ons losgelaten in 1997. De meningen waren verdeeld: de ene vond het een geweldige film, anderen maakten de film met de grond gelijk. Ergens moet ik de critici geen ongelijk geven, want The Fifth Element is geen hoogstaand product. De film is bij momenten flauw en kinderachtig en sommige scènes halen de vaart uit het verhaal. De moderne hip-hop tunes klinken vreselijk en passen helemaal niet bij de beelden. Waar ik mij het meest aan stoord is aan enkele ronduit vervelende en zeer irritante personages (bvij. radiopresentator Ruby Rhod) rondliepen die Besson beter achterwege had gelaten.

BEELD EN GELUID
De film heeft een anamorfe transfer met een beeldformaat van 2.35:1 en ziet er geweldig goed uit. Het beeld is scherp, gedetailleerd en vrij van krasjes, vlekken of ruis. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1-versie die de capaciteiten van een dergelijke mix perfect weet te benutten. Tijdens de actiescènes worden de surrounds heel accuraat gebruikt en zit je als het ware middenin de scène.

EXTRA'S
Jammer genoeg heeft deze dvd ook zijn zwakke punten, met name de extra's., want die zijn er niet, of ja, toch wel, maar ze zijn verwaarloosbaar. We krijgen enkele filmografiëen en een gallerij met filmaffiches. Niet veel soeps.

CONCLUSIE
Uitstekende transfer, acceptabel geluid, maar een matige film met nogal wat overbodige scènes die de voortgang afremmen. De bosnussectie is zo goed als leeg.


cover
Studio: Gaumont

Regie: Luc Besson
Met: Bruce Willis, Milla Jovovich, Ian Holm, Gary Oldman, Chris Tucker, Luke Perry

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1997

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3607483159507


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Extra's:
• Filmografiëen
• Wereldwijde filmaffiches

Andere recente releases van deze maatschappij