:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADVENTURES OF ERROL FLYNN, THE
ADVENTURES OF ERROL FLYNN, THE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2006-02-10
FILM
In het opsommen van de helden van het witte doek is er geen ontsnappen aan Errol Flynn. Velen zien in hem zelfs dé ultieme Hollywoodheld: onversaagd, aantrekkelijk en met een knipogend vleugje humor. Dat hij met zoveel gemak in de huid van een Robin Hood, een Captain Blood of een Don Juan kon kruipen is overigens niet verwonderlijk: in het ware leven verschilde de acteur namelijk niet zo veel van zijn on screenpersonages. Weinigen kunnen zelfs aan de hemelpoort een avontuurlijker leven voorleggen aan Sint Pieter. In The Adventures Of Errol Flynn wordt dit leven uitvoerig uit de doeken gedaan. Zowel zijn historie in films als zijn privéleven komen aan bod.

Acteur worden was eigenlijk nooit de ambitie van Errol Flynn. Hij wou gewoon succes hebben en de manier waarop was bijzaak. De in Australië geboren vertolker ontvluchtte al vrij snel het ouderlijk huis om in het onherbergzame Papoea-Nieuw-Guinea naar goud te gaan zoeken. Bijna vijf jaar zou hij er blijven om vervolgens nieuwe horizonten op te zoeken en via Europa in Hollywood te belanden. Praktisch van de ene dag op de andere werd hij er een sensatie met zijn doorbraakrol in Captain Blood. Vijftien jaar lang zou hij de absolute top blijven in de filmwereld met enkele avontuurlijke zijstapjes in zijn privéleven alvorens naar tv te worden verbannen en op zijn vijftigste te bezwijken aan een hartaanval.

Deze documentaire, die als bonusdisk te verkrijgen is bij aankoop van de Errol Flynn Collectie van Warner, volgt het geijkte stramien van een biografische documentaire. De rustgevende voice-over van Ian Holm slaat de jeugd van Flynn grotendeels over, maar behandelt in detail zijn levensloop van 1934 tot aan zijn dood. Dat levert een voorspelbare film op die op artistiek vlak geen hoge toppen scheert, maar die informatief wel sterk uit de hoek komt. De combinatie van oude filmfragmenten – zowel homemovies als stukjes uit zijn bekendste prenten – met interviews van kennissen en bewonderaars is daar dan ook uiterst geschikt voor. Ook zorgen de goed bekkende quotes van de acteur die de diverse segmenten afbakenen voor een aangename structurering.

Vooral de inzichten van Olivia De Havilland die maar liefst achtmaal het scherm deelde met Flynn, zijn fascinerend in de documentaire. De ‘grande dame’ van het Gouden Hollywoodtijdperk vertelt frank over haar nooit tot ontplooiing gekomen relatie met de acteur, over zijn positieve en negatieve kanten en talloze kleine anekdotes die spontaan een glimlach op de mond van de kijker doen verschijnen. Na al die jaren heeft de tweevoudige Oscarwinnares nog steeds de gave om een publiek aan de buis gekluisterd te houden. Dat Burt Reynolds een fan blijkt van Flynn mag niet echt een verrassing zijn. Maar dat ook Richard Dreyfuss een bewonderaar is – en in lovende bewoordingen over hem spreekt – zullen niet velen verwacht hebben.

De vele feiten en anekdotes liepen wellicht het risico om voorspelbaar en saai te worden doorheen de vrij lange vijf kwartier die deze documentaire duurt, maar Errol Flynns leven was zo divers en intrigerend dat zulks nooit het geval is. Of het nu gaat over zijn tijd als oorlogscorrespondent in de Spaanse burgeroorlog, zijn vete met Bette Davis of het beruchte proces waarin hij van verkrachting werd beschuldigd, je blijft gefascineerd kijken. Voor fans van de acteur is deze film dan ook een must. Zij die minder enthousiast zijn, zullen na afloop ongetwijfeld hun mening herzien. Een bijkomende bonus voor filmfreaks zijn bovendien enkele verloren gewaande filmfragmenten uit William Tell, een onafhankelijk gefinancierde prent van Flynn – in de nadagen van zijn filmcarrière – die door financiële problemen nooit afgeraakte.

BEELD EN GELUID
Het is nooit gemakkelijk een quotering te geven op een speciaal voor dvd of tv geproduceerde documentaire. Laten we het er dus maar op houden dat het beeld er zo goed uitziet als nodig is – met gebruik van massa’s spunfilters in de interviews en de nodige krassen en vuiltjes op de filmfragmenten – zonder daarbij te excelleren. Voor het geluid geldt hetzelfde.

EXTRA'S
Aangezien de film op zich eigenlijk een bonus bij de Errol Flynn Collection is, ontbreken verdere extra's op deze schijf.

CONCLUSIE
The Adventures Of Errol Flynn is een goed gemaakte documentaire die in groot detail de levensloop van de acteur uit de doeken doet. Fascinerende anekdotes en nostalgische filmfragmenten doen echter nog geen recht aan de ongelooflijke jaren die avonturier Flynn op deze aardbol rondliep. Beeld en geluid zijn in orde, terwijl er geen extra's op de disk staan.


cover
Studio: Warner

Regie: David Heely
Met: Erroll Flynn, Olivia De Havilland, Richard Dreyfuss, Jack Cardiff, Burt Reynolds, Ian Holm

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934677018


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij