:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLUES BROTHERS, THE
BLUES BROTHERS, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-03-21
FILM
Eindelijk is de collector's edition van The Blues Brothers beschikbaar! Deze rasechte cultklassieker uit het begin van de jaren tachtig, verdient absoluut een speciale behandeling en krijgt die nu ook dankzij Universal. Op deze double disc edition staan bovenop een karrevracht aan relevante extra’s, twee versies van de film. Naast de originele bioscoopversie vinden we eveneens de voor de vijfentwintigste verjaardag van de prent extended director's cut terug. Deze nieuwe versie is maar liefst achttien minuten langer en biedt zowel verlengde als nieuw toegevoegde scènes. Het audiogedeelte klinkt subliem, zodat je met behulp van een surroundsysteem je woonkamer zonder veel problemen kan omtoveren tot een danstempel. Het verhaal is flinterdun, de gebroeders Jake en Elwood proberen nog eenmaal hun legendarische bluesgroep samen te krijgen om geld rond te halen voor het weeshuis waar ze opgegroeid zijn. Ze hebben twaalf uur de tijd vooralleer het gebouw onder de sloophamer zal terechtkomen. Met muzikale cameo’s van James Brown, John Lee Hooker, Aretha Franklin en Ray Charles kan de sfeer alvast niet stuk. Naast het muzikale gedeelte en de droge komische noot, blinkt de film ook uit in het stuntwerk. Deze productie staat nog steeds geboekstaafd als de prent waarin het grootste aantal politievoertuigen in de prak wordt gereden. Zestig stuks om precies te zijn. Regisseur John Landis wist zich samen met acteurs John Belushi en Dan Aykroyd in één klap op de filmische wereldkaart te zetten. Aykroyd zou later opnieuw gecast worden voor offbeat komedies als Neigbors, Dragnet en Ghostbusters.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 breedbeeld staat in zijn oorspronkelijke bioscoopformaat op deze disc. Het beeld oogt bij beide versies van de film uitstekend, waarbij de cleane print, de verzadigde kleuren en het mooie, volle contrast de grootste troeven zijn. Compressiefouten zijn onbestaande en storende onvolmaaktheden zelfs met een vergrootglas niet te vinden. Het Dolby Digital 5.1 surroundgeluid vertaalt op prima wijze de dialogen langs het centerkanaal. De muziek weerklinkt innemend en bombastisch door de drie voorste speakers en de sub, terwijl geluidseffecten regelmatig (zelfs in cross-surround) de woonkamer in lichterlaaie zetten. Deze film uit 1980 heeft een prima beeld- en geluidsrestauratie achter de rug!

EXTRA'S
De eerste disc van deze release bevat de Extended Director's Cut van de prent. De film kreeg voor de gelegenheid een uitgebreid Audiocommentaar van regisseur John Landis en enkele belangrijke castleden waaronder Dan Aykroyd, Jon Belushi, James Brown, Aretha Franklin en Cab Holloway. Bij Muzikale Hoogtepunten kan je in een apart menu alle songs snel en efficiënt opnieuw beluisteren. Going Rounds is een 6minuten durend reünieoptreden van de Blues Brothers met Dan Aykroyd en James Belushi, de broer van de overleden John. Het Overzetten Van De Muziek John In Memoriam is een vijftien minuten eerbetoon aan één van de overleden hoofdrolspelers uit de film. Ten slotte is via een tekstmenu heel wat Productiecommentaar van de film te lezen.

Op de tweede schijf vinden we de Originele Bioscoopversie, die voor de gelegenheid ingeleid wordt door Dan Aykroyd. Verder vinden we een Making Of van ongeveer 55 minuten. Die toch op leuke wijze ingaat op de film, maar ook op de vorige single disc editie terug te vinden was. Verder staat er ook een zogenaamd Production Commentaar op de schijf waarbij cruciale momenten tijdens de film extra informatie verteld wordt. Als afsluiter volgt ook nog eens de Bioscooptrailer.

De vermelding van extra's en de filmversies staat op de hoes erg verwarrend omgekeerd bij disc 1 & 2.

CONCLUSIE
Deze inmiddels tot klassieker verheven cultflick uit het begin van de jaren tachtig, kreeg van Universal voor zijn vijfentwintigste verjaardag een speciale DVD-release om duimen en vingers bij af te likken. Beeld- en geluid zijn top notch, de extra’s voldoende om de grootste fans mee tevreden te stellen en de verpakking en presentatie een droom. Deze double disc verdient het om blindelings in ieders collectie te worden ondergebracht!


cover
Studio: Universal

Regie: John Landis
Met: John Belushi, Dan Aykroyd

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
6

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582367935


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Trailer
• Verhalen Tijdens Het Maken
• Inleiding Dan Aykroyd
• Director’s Cut
• Muzikale Hoogtepunten
• Het overzetten Van De Muziek

Andere recente releases van deze maatschappij