:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLASS OF 1984
CLASS OF 1984
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-04-23
FILM
Deze jaren tachtig cultflick was qua thema zijn tijd ver vooruit. Een Amerikaanse middelbare school wordt op extravagante wijze geplaagd door criminaliteit. De nieuwe muziekleraar probeert de problemen in de kiem te smoren maar krijgt het al snel aan de stok met de leider van de meest gevreesde jeugdbende. Na wat wederzijds getreiter neemt het geweld onomkeerbare, bloederige vormen aan.

Deze prent behoort samen met Commando tot het beste werk dat regisseur Mark L. Lester doorheen zijn loopbaan gepresteerd heeft. Veel van zijn werk draagt een rauw en ongekunsteld sfeertje uit, waar hij in deze high-school-terror-prent voor het eerst mee aan het experimenteren ging. Op de hoes prijkt de mededeling dat de koper de meest geweldadige film uit de eighties in handen heeft. Uiteraard slaat deze bewering nergens op wanneer je Class Of 1984 in regelrechte vergelijking zet met de ontelbare geweldadige splatter-horror flicks die er tijdens de jaren tachtig geproduceerd zijn, om nog maar te zwijgen over de ultra-geweldadige actiefilms die in dat tijdperk het levenslicht zagen, met daarin heerschappen als Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger of Sylvester Stallone. Naast stevig acteerwerk van hoofdrolspelers Perry King (The Day After Tomorrow) en Timothy Van Patten (Zone Troopers) springen vooral de bijrollen van Roddy McDowall (Fright Night, A Bug's Life) en een prille verschijning van Michael J. Fox (Back To The Future, The Frighteners) in het oog. Class Of 1984 diende als blauwdruk voor later films als The Principal en The Substitute en ontleent op zijn beurt een vleugje sfeer van The Blackboard Jungle en The Warriors. Inhoudelijk graaft het scenario dieper dan het exploitation keurslijf van de prent doet vermoeden. Entertainent lowbudget filmmaking dus, niet zonder fouten, plotholes of kartonnen acteerprestaties van randfiguren, maar o zo fijn om naar te kijken wanneer je voor cultfilms, eighties producties of beiden te vinden bent. "You Will Learn!!"

BEELD EN GELUID
De film staat in zijn originele anamorfische bioscoopformaat van 1.85:1 op de disc. De kleuren ogen door de leeftijd van het bronmateriaal een beetje flets, maar scherpte, contrast en zuiverheid werden mooi gerestaureerd. Naast wat lichte aanwezige korrel is de beeldkwaliteit dik in orde. Het Dolby Digital 5.1 geluid is een upgrade van de originele Dolby Stereo 2.0 track (die eveneens op de disc aanwezig is). De hermixte soundtrack legt de nadruk op de voorste drie kanalen, waarbij het centerkanaal op voortreffelijke wijze de dialogen reproduceert. De surrounds zijn vaak in lichte mate aanwezig voor sfeergeluiden of ruimtelijke ambiance. De subwoofer houdt het erg rustig maar voelt bijna nergens als een tekort aan. Een degelijke geluidstrack met andere woorden.

EXTRA'S
De extra's zijn karig in aantal maar vormen een leuke verwelkoming voor de fans. Naast een sporadisch, iets of wat droog, Audiocommentaar van schrijver/regisseur Mark L. Lester (waarin heel wat leuke weetjes zitten verpakt), is de belangrijkste extra de ruim een half uur durende Making Of waarin de regisseur en enkele castleden terugblikken op de productie. De bonus features worden afgesloten met twee TV-Spots en de Bioscooptrailer van de prent. Niets meer, maar zeker ook niets minder, waardoor de extra's, zeker voor een redelijk obscure film als deze, aanvaardbaar te noemen zijn.

CONCLUSIE
Class Of 1984 is een stevige aanrader wanneer je te vinden bent voor jaren tachtig films, high school flicks of cult movies. Wie zich aan een diepmenselijk drama verwacht kan het best wat verder zoeken.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Mark L. Lester
Met: Perry King, Tomothy Van Patten, Michael J.Fox, Roddy McDowall

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983480148


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making Of
• Bioscooptrailer
• TV Spots

Andere recente releases van deze maatschappij