:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 2 DEEL 1
FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 2 DEEL 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-06-05
SERIE
John Crichton (Ben Browder) dwaalt nog steeds in de periferie van de ruimte rond, met in zijn kielzog de op zijn verborgen kennis over wormgaten beluste Peacekeepers, geleid door de Scarran-Sebacceaanse angstaanjagende hybride Scorpius (Wayne Pygram). Die heeft de vorige bevelhebber, kapitein Bialar Crais (Lani John Tupu) uit zijn functie ontzet. In de cliffhanger van het eerste seizoen zagen we hoe John samen met zijn mede-compagnons de route Ka D'Argo (Anthony Simcoe) en de voormalige Peacekeeper-soldate Aeryn Sun (Claudia Black) de PK Gammak-basis in lichterlaaie zetten, maar hun aansluiting misten toen hun transportmiddel, het levende schip Moya, oncontroleerbaar op de vlucht ging voor de Peacekeepers. Waarop het eerste seizoen eindigde met een cliffhanger van formaat.



John, Aeryn en D'Argo zitten bij het begin van deze reeks nog steeds vast in een asteroïdenveld, dat door de soldaten van Scorpius nauwgezet wordt uitgekamd. Ook Crais houdt zich nog ergens schuil, verstopt in het levende schip Talyn, kersvers uit Moya geboren, maar in tegenstelling tot zijn moeder voorzien van een indrukwekkend arsenaal aan Peacekeeper-wapentuig. Crais heeft zijn eigen agenda en daar hoort de band tussen hem en Talyn, die geen andere meester dan Crais heeft gekend, in thuis. Maar de band met moeder Moya is ook nog niet helemaal verbroken: met aan boord priesteres Pa'u Zotho Zhaan (Virginia Hey), alleseter Rygel XVI (Jonathan Hardy/John Eccleston) en dievegge Chiana (Gigi Edgley), meent het schip dat ze een poging moeten doen om haar zoon te recupereren, en tegelijkertijd kan de bemanning hun drie verdwenen vrienden trachten te onderscheppen. Tot zover lopen hun belangen dus vooralsnog samen. Maar zelfs als de reddingspoging slaagt, dan nog heeft de bemanning na deze hachelijke onderneming nog steeds geen doel; ronddwalen in de Uncharted Territories lijkt dan ook hun deel te zijn. En overleven hun dagelijks doel.

Het tweede seizoen van Farscape ving aan met redelijk hoge verwachtingen: de kijkcijfers waren relatief aangeslagen, broodheren Hallmark en Jim Henson's Creature Shop (het Australische Nine Networks gaf forfait voor een tweede reeks, alhoewel een groot deel van de cast Australisch is) tekenden voor een vervolg, en de reeks begon warempel een kleine maar actieve fanbase op te bouwen. Door de cast uit te breiden met Chiana (Gigi Edgley), maar ook door enkele verschuivingen aan de top van de hiërarchie van de Peacekeepers door te voeren, hoopten de scenaristen nieuwe verhaallijnen aan te boren. De zwangerschap van Moya, alsook de eeuwige wraakoefening van Crais voor het ongeluk waarin John de dood van zijn broer veroorzaakt heeft, zijn sowieso geen subplots waarmee nog eens een seizoen gevuld zou kunnen worden. Veeleer rekenen de scenaristen op de verbazing die de wereld van Farscape nog steeds in alledaagse verwondering weet te werken: we hebben intussen geleerd dat Zhaan eigenlijk plantaardig van natuur is, en dat D'Argo helemaal niet schuldig was aan de moord waar hij voor opgesloten zat. Grootste mysterie blijft vooralsnog Chiana, en dan vooral waar haar loyauteiten precies liggen. De divegge blijkt met haar natuur om te liegen en te bedriegen een waardevolle aanwinst voor de crew, maar Chiana denkt in de eerste plaats natuurlijk aan Chiana. En of er nog een vervolg wordt gebreid aan het eerste fysieke treffen tussen John en Aeryn? Laten we het erop houden dat de mens en de Sebaceaanse zich meer en meer bewust worden dat de fysiologie van hun twee soorten welbepaalde compatibiliteiten vertoont.



De personages in Farscape zijn fascinerend, en hebben een karakter met meerdere facetten, dat zeker niet als een statisch gegeven gebruikt wordt. Zo waren we vorig seizoen getuige dat Zhaan haar mythische aura van vredelievende priesteres op schokkende wijze is kwijtgeraakt; en ook dit seizoen komen de donkerste trekken uit haar karakter naar boven. Aeryn daarentegen neemt meer en meer afstand van haar verleden als Peacekeeper, maar kan niet altijd ontkennen dat ze - weliswaar onder bevel - heeft meegewerkt aan bepaalde gruweldaden van het regime. Emotioneel gaat ze daarom door een diep dal. En er hangt ook romantiek in de lucht dit seizoen, wanneer twee verloren zielen elkaar eindelijk schijnen te vinden...

AFLEVERINGEN
2.1. Mind The Baby
Aeryn heeft John en D'Argo opgepikt, en ze zijn ondergedoken op een planetoïde in de asteroïdengordel, terwijl Scorpius nog met het commandoschip de omgeving aan het uitkammen is. Ook Crais, die zich het commando van Talyn heeft toegeëigend, is in de buurt verstopt, en hij heeft Aeryn de lokatie van de twee ruimte-drenkelingen onthuld in ruil voor haar hulp bij het tot bedaren brengen van Talyn. Scorpius gokt erop dat Moya terug zal keren om haar kind te zoeken, en zijn gok is juist: Moya keert terug. Maar haar relatie met Talyn is door Crais' toedoen voorgoed om zeep.

2.2. Vitas Mortis
Nadat de crew heeft gehoord dat er op een afgelegen planeet zich nog een Luxaan bevindt, wordt D'Argo door de oude priesteres Nilaam (Melissa Jaffer), een Orican, uitverkoren om haar te helpen bij haar stervensritueel. Voor D'Argo's ras is deelname aan een dergelijk ritueel een hele eer. Er gaat echter iets mis waneer Nilaam een mystieke band aangaat met D'Argo: in plaats van het tijdelijke met het eeuwige te wisselen, kan ze zichzelf verjongen. De jonge Nilaam (Anna Lise-Phillips) heeft echter de levenskracht weggezogen uit Moya, die langzaam in stukjes begint uit elkaar te brokkelen.



2.3. Taking The Stone
Chiana ontvangt een signaal dat haar broer op gewelddadige manier om het leven is gekomen. Voor haar heeft het leven bijgevolg ook geen zin meer, en met het schip van Aeryn daalt ze af naar een kerkhof-planeet, die bewoond wordt door andere Nebari die Chiana wel willen opnemen in hun clan, als ze tenminste een reeks proeven volbrengt. Het hoogtepunt van het inwijdingsritueel is het "Taking the stone", waarbij de aspirant in een diepe kloof moet springen en louter door de resonantie van zijn of haar stem golven moeten genereren die het valproces vertragen. Lukt dat niet, spijtig voor de testpersoon die vervolgens nogal hardhandig neerkomt. De Nebari vieren deze doodscultus omdat ze toch om de één of andere reden niet ouder dan 22 worden. Crichton ontdekt dat de lichamelijke aftakeling na hun 22ste veroorzaakt wordt door een dosis straling in het gesteente. Met die wetenschap blijven de Nebari toch vastbesloten om het ritueel te laten voltrekken, en Chiana staat zelfs nog meer dan ooit klaar om als eerste te springen, al was het maar om Crichton te tonen dat ze niet bang van de dood is. Rygel XVI heeft op de kerkhoven alles meegepikt wat volgens hem niet te heet of te zwaar is. Zhaan waarschuwt hem nog - het feit dat grafschennis cultureel not done is trekt Rygel zich toch niet aan - voor een eventuele vervloeking die op Rygels gestolen goederen zou te vinden kunnen zijn. En ze krijgt gelijk.

2.4. Crackers Don't Matter
De technicus T'raltixx (Danny Adcock) biedt zijn diensten aan om Moya te voorzien van een cloaking device, een toestel waarmee het onzichtbaar wordt. Een dergelijk hulpmiddeltje is broodnodig, omdat Scorpius de hele uithoek van het heelal heeft volgestouwd met bakens waarin een vorstelijke beloning wordt uitgeloofd voor wie hem Crichton kan uitleveren. Om de machine te installeren moet Moya door een sterke pulsar navigeren. T'raltixx waarschuwt de crew dat mentaal zwakkere wezens er mogelijk een klein beetje door beïnvloed kunnen worden. En dat is dan inderdaad nog zwak uitgedrukt: binnen de kortste keren lijdt de hele crew aan achtervolgingswaanzin en waanbeelden, en staan ze klaar om bij zinloze discussies over de voorraad crackers die ze net hebben ingedaan, elkaars kop eraf te knallen.



2.5. The Way We Weren't
Er duikt op Moya een tape op waarop te zien is hoe Aeryn, toen ze nog in dienst van de Peacekeepers was, mee met haar overste, luitenant Velorek (Alex Dimitriades, en nee, we verzinnen die namen niet zelf!), de vorige piloot van Moya (Melissa Jaffer) heeft omgebracht en de nieuwe onder dwang met Moya heeft verbonden. Velorek was daarbij van plan om de plannen van kapitein Crais te dwarsbomen, maar werd verraden. Wanneer Pilot de tape te zien krijgt, wil hij Moya geen centimeter meer laten vliegen totdat Aeryn definitief van het schip verwijderd is.

2.6. Picture If You Will
Chiana koopt, nee, krijgt, op een rommelmarkt van een zekere Kyvan (Chris Haywood) een schilderij waarop ze de toekomst kan zien. Vallen de voorspellingen eerst nog mee, wanneer ze hierdoor een lang verloren ketting terugvindt, dan wordt het iets onaangenamer wanneer ze ziet hoe ze een been breekt, en uiteindelijk een wrede dood zal sterven. De rest van de bemanning tracht het schilderij te vernietigen, maar het reconstrueert telkens zichzelf, en toont één voor één aan de crew hoe ze voortijdig aan hun einde zullen komen. Eén en ander blijkt een lang voorbereide wraakactie te zijn van een oude vijand.

2.7. Home On The Remains
De bemanning van Moya staat op het punt te verhongeren. Chiana adviseert hen een dode budong te bezoeken, een reusachtig dood wezen dat door de ruimte zweeft, en waar arbeiders op proberen de kostbare kristallen te oogsten die in de ingewanden van de budong te vinden zijn. Chiana en haar broer zijn ooit op de budong geweest, maar zij heeft er ooit een deel kristallen gestolen, dus echt met open armen verwelkomd worden ligt niet binnen de lijn van de verwachtingen. De mijnen blijken echter gesloten door de leider van de kolonie, B'Sogg (John Brumpton), omdat een hongerig roofdier, een keedva (Gavin Robins) de mijngangen onveilig maakt. Terwijl Chiana's oude vriendin Altana (Justine Saunders) bereid is om een pas aangeboorde ader kristallen met hen te delen, zodat ze vlees kunnen kopen, wil B'Sogg, die de voorraden beheert, wel een portie verkopen... in ruil voor Chiana als seksslavin. En er is haast bij: Zhaan is aan het verhongeren, en begint - ze was een plant, nietwaar? - uit te bloeien en een soort van sporen af te geven waar Moya geleidelijkaan haar functionaliteiten door verliest.



BEELD EN GELUID
Zoals bekend zijn van de reeks in de Benelux enkel de eerste acht afleveringen uitgebracht, en moeten we U voor de rest doorverwijzen naar de uitstekende Starburst Editions in regio 1. Ditmaal vinden we op 3 kanten van 2 double layer discs vinden we de eerste zeven afleveringen van seizoen 2, met een vierde kant eens te meer gevuld met bonusmateriaal. Ook hier weer krijgen we naast de standaard Dolby Surround 2.0-track een Dolby Digital 5.1-track, die, in tegenstelling tot de meeste televisieseries uit dat era, er niet zomaar achteraf is aan toegevoegd als marketing-truc, maar daadwerkelijk meerwaarde biedt. Waar dit in de vorige releases nogal eens gepaard ging met naar de achtergrond verdrukte dialogen, is dit euvel op deze eerste disc van het tweede seizoen behoorlijk verholpen. In de aflevering Taking The Stone leidt dit bijvoorbeeld tot een hoop eerie effecten in de scène waarin Rygel meent dat het op zijn kamer spookt, en ook de dooltocht in de mijngangen in Home On The Remains is sfeervol, maar de grootste troef waar de 5.1-geluidstrack mee kan uitpakken is de keur aan vuurwapengevechten, ontploffingen en rondvliegend ruimtespul dat we onder meer in de openingsaflevering Mind The Baby terugvinden. Farscape is nog altijd in de eerste plaats een rollercoaster ride van jewelste, en dat aspect wordt voluit uitgedragen door deze dvd. Ook nu weer is het beeld uiteraard in NTSC-formaat, wat maakt dat U naast een regiovrije speler ook best over de goede afspeelapparatuur beschikt. Het 1.33:1-formaat is meteen het originele - Farscape werd alleen in het laatste, vierde, seizoen uitgezonden in breedbeeld. Anders dan de meeste sci-fi series wordt in Farscape slechts minimaal gebruik gemaakt van visuele effecten, en wordt de buitenaardse sfeer vooral gecreëerd door een ontieglijk aantal, erg gedetailleerd uitziende exotische wezens uit de Jim Henson-studio's. De rijke details aan de kostuums komen erg goed uit de verf, het overdreven gebruik van schreeuwerige kleuren en een in alle opzichten vloekend kleurpalet geven het geheel iets zeer exotisch mee - de organische aard van Moya komt er bijvoorbeeld duidelijk door tot uiting, en samen met een goed contrast en een transfer die vrij is van fouten levert dit een zeer goede beeldband op. De kleuren worden ook gebruikt om een stijlbreuk te maken bij bijvoorbeeld flashback-scènes, in de aflevering The Way We Weren't. Ondanks de heldere dialogen is de (gele) ondertiteling is niet geheel onmisbaar, als U niet helemaal vertrouwd bent met het aparte Farscape-jargon.



EXTRA'S
Deel vier in de reeks Starburst-edities overtreft qua bonusmateriaal niet alleen de vorige releases van seizoen 2, maar ook nog eens de vorige delen uit deze Starburst-reeks. Het aantal audiocommentaartracks is weliswaar gereduceerd tot twee, ééntje op Crackers Don't Matter door actrice Claudia Black (Aeryn) en regisseur Ian Watson, en ééntje op Home On The Remains, met acteurs Ben Browder (John) en opnieuw Claudia Black. Naar goede gewoonte bevat elke aflevering ook nog eens Cool Farscape Facts, statische pagina's tekst met achtergrondinformatie over het maken van elke aflevering, de nodige passages uit de encyclopedie Farscapia The Farscape Chronicles, en een serie Alien Encounters, van stukjes film voorziene intermezzo's waarin de diverse buitenaardse rassen worden geïntroduceerd. Over de afleveringen verspreid vinden we ook nog een vijftal minuten aan verwijderde scènes.

Het overige bonusmateriaal is naar goede gewoonte te vinden op de tweede kant van disc 2. De eerste, en voornaamste, bonusfeature is de volledige bonusaflevering Re:Union (44 min.), waar het tweede seizoen oorspronkelijk zou mee starten, maar die uiteindelijk van het rooster geschrapt werd ten voordele van Mind The Baby. Vòòr deze dvd-release was Re:Union alleen nog maar vertoond op het Amerikaanse Sci-Fi Channel, en wel pas in 2001, alhoewel het grootste deel van de plot later in het seizoen zou gerecycleerd worden als de aflevering Dream A Little Dream. Daarop volgt "Farscape in the Raw: Director's cut scenes", een plethorum aan scènes, waarbij de finale versies samen gehermonteerd zijn met de ruwe cut van elke versie, en dit aflevering per aflevering, zodat we in totaal aan 100 minuten vergelijkend beeldmateriaal komen. In een 9 minuten durende korte featurette "Listening in with composer Guy Gross" bespreekt de componist de nieuwe muzikale thema's van seizoen 2. Voor Farscape-leken of -aficionado's zijn er vervolgens twee spelletjes "The Farspeak game" opgenomen. In het eerste wordt U een taalexamen afgenomen over de typische Farscape-neologismen (wat betekent het adjectief frelling, wat is dren enzovoort), in het tweede kan U uw kennis over de meer technische kennis bijschaven - welk soort brandstof bij wel soort machinerie hoort, en zo.

Op het tweede scherm van de bonus-disc vinden we nog een bewegende fotogallerij met productie-snapshots (17 min.), in de vorm van statische tekst de profielen van de twee hoofdacteurs, Ben Browder en Claudia Black, alsook profielen van de personages die ze spelen, en tenslotte een overzicht van de verschillende wapens en schepen die in de reeks voorkomen, vergezeld van fragmentjes uit de afleveringen. Het geheel wordt afgesloten met een reeks trailers van releases van ADV, voornamelijk manga-crap, en een lijstje met dvd-credits.

CONCLUSIE
Dit vierde Farscape Starburst Edition-deel bevat het eerste derde deel van het tweede seizoen van deze memorabele science-fictionreeks, in een hoogwaardige presentatie met veel en nieuwe extra's.


cover



Studio: ADV Films

Regie: Tony Tilse, Rowan Woods, Ian Watson, Andrew Prowse
Met: Ben Browder, Claudia Black, Virginia Hey, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Jonathan Hardy, Lani John Tupu, Wayne Pygram

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2000

Leeftijd:
NR

Speelduur:
322 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
702727099625


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 2 audiocommentaartracks,
• Verwijderde scènes,
• Cool Farscape Facts,
• The Farscape Chronicles,
• Alien Encounters,
• Bonusaflevering "Re:Union",
• Verwijderde scènes "Farscape in the Raw: Director's cut scenes",
• Documentaire "Listening in with composer Guy Gross",
• Spelletje "The Farspeak game: Alien slang",
• Spelletje "The Farspeak game: Technical terms",
• Productie-fotogallerij,
• 2 acteurprofielen,
• 2 personage-profielen,
• Overzicht wapens en schepen,
• ADV Previews